havadurum

Çift anadal nedir? Çift anadal nasıl yapılır? Çift anadal başvuruları nasıl yapılır?

Üniversiteler yakın zamanda eğitime başlayacak. Çift anadal yapmak isteyen öğrenciler “Çift anadal nedir? Çift anadal nasıl yapılır? Çift anadal başvuruları nasıl yapılır? Çift anadal programı ücretli mi?” sorularını soruyor. İşte detaylar…

706

Üniversite öğrencilerinin başvurdukları programlardan biri olan çift anadal, belirli şartlara uyan öğrencilerin katılabileceği özel bir programdır. Üniversite okuyan bireyler, çift diploma sahibi olmak istedikleri takdirde çift anadal programına başvurabilirler. Çift anadal hakkında merak edilen detaylar haberimizde.

Çift Anadal nedir?

Çift Anadal Programı, herhangi bir üniversitede lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilerin, aynı üniversitedeki başka bir bölüme kayıt olmasına ve eş zamanlı olarak ders almasıdır. Ayrıca öğrenciler, eş zamanlı olarak iki programı da bitirdikleri için, iki ayrı diploma sahibi olabilirler.

Çift anadal nasıl yapılır? Şartları nelerdir?

Çift anadal şartları üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterir. Ama genelinin istediği ortak şartlar öğrencinin ilk programında alttan dersi olmaması ve derslerini başarılı bir şekilde tamamlamış olmasıdır. Çift anadal programına başlamak isteyen öğrenciler, başvuruları sırasında bir önceki yarıyılda tamamladıkları dersleri inceleyerek başarı kriterlerini sağlamaları halinde çift anadal programına başlayabilirler. Üniversiteler genellikle ÇAP için ortalama koşulu sunar. Bazı üniversiteler 4 üzerinden 2.70 ortalamanın üstündeki öğrencileri kabul ederken, çoğu 3 ve üzeri ortalamaya sahip öğrencilere ÇAP yapabilme fırsatı sunar. Aynı zamanda ilk programlarında %20’lik grubun içerisinde olmaları bekleniyor. Eğer koşul sağlanamıyorsa, o yılın ikinci program sınavının taban puanından daha yüksek bir puan alınması bekleniyor. Son olarak da her öğrenci istediği bölümden ÇAP yapamıyor. Bazı üniversiteler, çift anadal yapmak istenilen bölümün derslerinin %50’sinin kendi bölüm dersleriyle uymasını isteyebiliyor.

Çift anadal programı iptal olur mu?

Çift anadal başvurusu yapmak kesin olarak çift diplomayla mezun olacağınız anlamına gelmiyor çünkü çift anadalın iptali de söz konusu olabilir. Mezun olduktan sonra iki alandan diploma alabilmek için her iki bölümün de gerekliliklerini belirtilen süre içinde tamamlanması gerekir. Ana dal için gerekli koşullar daha önce tamamlanmış olsa bile, öğrenciye ikinci ana dal için gerekli koşulları tamamlamak için birinci yılın başlangıç ​​tarihinden itibaren toplam 10 yarıyıl süre verilir. Bu süreçte, öğrencinin dersleri başarıyla geçmesi ve ortalamasının (GPA) genellikle 2.0’dan düşük olmaması beklenir. Eğer dersleri tamamlayamaz ve düşük ortalama elde ederse çift anadal programı iptal olabilir.

Hangi üniversitelerde çift anadal imkanı bulunuyor?

Her üniversite çift anadal imkanı bulunmuyor. Çift anadal programı bulunduran üniversitelerden bazıları şöyle;

  • Yıldız Teknik Üniversitesi
  • Celal Bayar Üniversitesi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • İstanbul Üniversitesi
  • Çukurova Üniversitesi
  • Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi
  • İzmir Ekonomi Üniversitesi
  • Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  • Kocaeli Üniversitesi
  • Anadolu Üniversitesi
  • Osmangazi Üniversitesi
  • Aksaray Üniversitesi
  • Bilecik Üniversitesi

Çift anadal programı ücretli mi?

Devlet üniversitelerinde ÇAP ücretsizdir. Vakıf (özel) üniversitelerinde ise okuldan okula değişmekle birlikte bazı okullar ücretsiz, bazı okullar öğrencinin burs ücreti kadar ücret verebilir, bazı okullar ise tam veya sabit ücret alabilir.

(Esra Güller)

Paylaş