CHP'li Karakaş; "Vatandaşın hastaneye ulaşma şansı elinden alındı..."

2823

 Ekim ayı olağan Belediye Meclis Toplantısında yeni hizmete giren Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi tartışma konusu oldu. AKP Grup Başkanvekili Av. Tülay Ömercioğlu, yeni hastanenin bir şehir hastanesi olduğu ve kentin farklı noktalarından acil servis hizmetleri ile hızlı ulaşım sağlanacağını belirtirken, CHP Grup Başkanı Dr. Karakaş ise şehir hastanelerinin en az 3 bin yataklı olduğu ve hastanenin şehir hastanesi özelliği taşımadığını dile getirdi. Olağan mecliste öncelikle Yeni Devlet Hastanesinin konum olarak sıkıntılı bir yerde olduğunu dile ifade eden CHP Grup Başkanvekili Güler ise; “Acil servisin taşınması büyük sıkıntı yaratıyor. Bize gelen şikayetlerde en büyük sorun bu olarak görünüyor. Sağlık il Müdürümüz ile görüşerek en azından Acil Servis hizmetlerinin verilmesine devam edilmesini sağlama imkanını değerlendirmeliyiz. İnsanlar ayakta olabilecekleri tedaviler için, iğne yaptırmak için şehrin diğer ucuna gitmek zorunda kalmamalılar” dedi.


“Mevzuatlara göre 75 dönüm arazi olması lazım”
Güler’in ardından CHP Grup Başkanı Dr. Karakaş ise bir yere hastane yapılacaksa en az 75 dönüm alana kurulması gerektiğini belirterek; “9 sene önce mecliste söz alarak ilk yaptığım konuşmada Devlet Hastanesini gündeme getirmiştim. Eski Devlet Hastanesinin çevresindeki Tarım İl Müdürlüğü ve Karayollarına ait araziler ile mevcut hastanenin toplam alanının 90 bin metrekare olduğunu, bu araziye de 600 yataklı hastane yapılabileceğini söylemiştim. Bir yere bir hastane kuracaksanız mevzuatlara göre 75 dönüm araziniz olması gerekiyor. Bu büyüklükteki bir hastanenin bahçesine de otopark yapılabilirdi” dedi.
 
“3 yıl önce ‘Sayın bakanım bu hastanenin yeri yanlış’ demiştim”
Aynı zamanda hastane yerinin yanlış olduğu ve bu durumu daha önce Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a da ilettiğini belirten Karakaş; “Halkımızın ve bizlerin hastaneye yürüyerek gitme şansı elimizden alındı. Ve hastane Çanakkale Belediyesi sınırları dışında bir yere taşındı. 3 yıl önce dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın katılımı ile Kolin Hotel’de yapılan çalıştaya gitmiştim. Meclisimiz de beni görevlendirmişti, yanımda ise eski Ak Parti İl Başkanı Muzaffer Kutlu vardı. 7 saatlik çalıştay da Muzaffer Kutlu’nun da isteği üzerine söz alarak ‘Sayın bakanım bu hastanenin yeri yanlış’ demiştim. Salon buz kesti. Bir sürü sunum yapılıyor, barkovizyonlar, kitapçıklar filan. Bakan bana ‘Yeri yanlışsa neresi olmalıdır’ diye sordu. Kendilerine ‘Bütün semtlerin 1-2 dakikalık farklarla ulaşabileceği bir yer olabilir. Şehir Mezarlığı karşısı, otoparkın karşısı gibi birkaç alan söylemiştim. O zaman bu bölgeler boş araziydi, şimdi oralar da doldu. Ondan sonra geldiler tekrar bu hastaneyi yine buraya yaptılar” dedi.
 
“Hastane güzel ama yeri çok yanlış”
Hastaneye gidecek cadde olan Atatürk Caddesi’nin genişletilmesi gerektiğini ifade eden Karakaş;  “Evet hastanemiz çok güzel bir hastane, yapanlara vesile olanlardan Allah razı olsun. Ama yeri çok yanlış. Şehir hastanesi deniliyor, o konuda da bir bilgi vereyim. Şehir Hastaneleri konusunda da bir bilgi vereyim; burası bir şehir hastanesi değil. Şehir hastaneleri 3 bin yatak kapasiteli olur. Şuanda yeni hastaneye gitmek için şehir merkezinde tek bir cadde var o da Atatürk Caddesi. Bizim meclis olarak bu caddenin 6 metre genişletilmesi yönünde bir kararımız var. Bir an önce bu çalışmayı başlatmamız gerekiyor” dedi.
 
“Eski hastane hizmete devam etmeli”
Çanakkale’nin büyüme kapasitesini de göz önüne alarak, eski Devlet Hastanesinin de hizmete devam etmesi gerektiğini vurgulayan Karakaş son olarak; “Çanakkale’nin büyüyeceğini de göz önüne aldığımızda şehir merkezinde kalan hastanenin de faaliyetine devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Bakın Yeni Devlet Hastanesi çok modern yapıldı. Hastaların büyük bir çoğunluğunun tercihi oraya yoğunlaşacak ve kısa sürede hastanenin yataklı servisi dolacaktır. Bu hastane mevcut kapasiteyi artırmıyor, eski hastane ile hemen hemen aynı kapasitede. Çanakkale’nin büyüyeceğini de düşünürsek; yapılması gereken şey şehir merkezindeki hastanenin de faaliyetini sürdürmek olmalıdır. Eğer burasını yenilemeyecek isek de; bir süre sonra Mehmet Akif Ersoy Hastanesinin kapasitesi Çanakkale’ye yetmeyecektir. Biz bu günden uygun bir yer planlayıp ek bir devlet hastanesi için de çalışma yürütmeliyiz” dedi. Tartışmaların ardından sorunların İl Sağlık Müdürlüğünden bilgi alınması kararına varıldı.
(Eren Aşnaz)
Paylaş