havadurum

CHP'li Ceylan, "Ada'da yaşayan üreticiler ne yapacak?"

371
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Gökçeada çiftçisini Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi`nin cevaplaması için Meclis Başkanlığı`na önerge veren Ceylan, Gökçeada`da 300`den fazla ailenin ticari olarak hayvan üreticiliği yaptığını belirtirken, üreticinin hayvanlarını ada dışındaki pazarlara ulaştıramama sorunu Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi`ye sordu. Ceylan, adada 20 binin üzerinde küçükbaş hayvan bulunduğunu belirterek, "Düne kadar Kabatepe üzerinden hayvan sevklerini gerçekleştiren üreticiler oluşturulan koridor üzerinden hayvanlarını Trakya`ya uğramadan Anadolu illerine ulaştırabiliyorlardı. Trakya`ya verilen bu statü nedeniyle şimdi Kabatepe`ye hayvan indiremiyorlar" diye belirtti.
 
"Ek yük getirmeyecek bir çözüm planı bulunmakta mıdır?"
Ceylan üreticiye çözüm olarak, kiralık feribot önerisi sunulduğunu ifade ederek, "Mazotun litre fiyatının 30 liraya dayandığı kriz koşullarında, üreticinin malını pazara ulaştırabilmesi için onlara ek yük getirmeyecek bir çözüm planı bulunmakta mıdır? Şayet varsa planınız nedir? Bayram öncesi bölgedeki üreticiler ile bakanlığınızın çözüm yaklaşımını paylaşmayı planlıyor musunuz" diye sordu. Gökçeada`da yaşayan üreticilerin sorunlarıyla ilgili Bakanlıklar arasında çalışma hakkında bilgi almak isteyen CHP`li Ceylan, "Ne yapacak Gökçeada da yaşayan üreticiler? İvedilikle Kabatepe üzerinden izole bir güzergâhla ya da Kepez veya Çanakkale`ye ek bir sefer konularak üreticinin ana karaya ulaşması sağlanmalıdır" dedi. 
 
"Gökçeada`ya `Arilik` Statüsü verilsin" 
Özgür Ceylan, bugüne kadar Gökçeada da hayvancılık açısından bulaşıcı hastalığa rastlanmadığını hatırlatarak, "Gökçeada`da hastalık görüldü mü? Trakya Bölgesi`nin 2010 yılında kazandığı `Şap hastalığından aşılı arilik` statüsüne Gökçeada hangi nedenlerle dahil edilmemiştir? Bu konuda ortaya konulan sakıncalar nelerdir" diye sordu. Kalıcı çözüm için Gökçeada`nın da `Şap hastalığından aşılı arilik` statüsünü alması gerektiğini dile getiren Ceyan, "Bakanlığınızın bu anlamda yürüttüğü bir çalışma bulunmakta mıdır? Adada yaşayan üreticilerin sorunlarını kalıcı olarak çözmek için yürütülen bir çalışma var mıdır?" diye sordu.
(Damla Yeltekin)
Paylaş