havadurum

CHP`nin 94`ncü kuruluş yıldönümünü kutladı

340

 Çanakkale’de CHP`nin kuruluşunun 94`üncü yıldönümü Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törenle kutlandı. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından başlayan tören, CHP’li siyasilerin konuşmaları ile son buldu. Törene,, CHP Çanakkale milletvekilleri Muharrem Erkek ve Bülent Öz, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Serdar Soydan, CHP İl Başkanı Nejat Önder, CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Berkay Güzel, CHP`li Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan ve partililer katıldı. Son dönemde eğitim müfredatında ve devlet birçok kurumunda Atatürk ve laiklik karşıtı söylem ve uygulamaların gerçekleştirildiği ifade edilerek, laik, demokratik ve hukuk devlet ilkelerinin korunacağı vurgusu yapıldı. Törende ayrıca Türk bayrağının unutulması kısa süreli krize neden oldu. Organizasyonda oluşan aksaklık, protokol konuşmalarının araya girmesi ile çözülebildi. 

 “Atatürkçülüğü yok etmek için ellerinden geleni yaptılar” 

CHP’nin 94’üncü yılının Cumhuriyet Meydanındaki kutlamaları kapsamında kürsüye gelerek konuşma yapan CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz; “Türkiye Cumhuriyeti ve CHP’nin kuruluşuyla birlikte laik, demokratik ve tam bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Üzülerek söylemek istiyorum ki kurulduğundan buyana içten ve dıştan Türkiye Cumhuriyetine yapılan saldırılar ile birlikte tam bağımsız olan bu cumhuriyeti çökertmek, Atatürkçülüğü yok etmek için ellerinden geleni yaptılar. Son zamanlarda eğitim müfredatından Atatürk ismini çıkartmak isteyenler iç ve dış ortakları ile birlikte hala görev başındalar. CHP her zaman milletinin yanında durmuş, laik, demokratik ve hukuk ülkesi olma yolunda ilerlemek yolunda devam edecektir. CHP bu manada son kaledir” dedi. 
 
“Parlamenter sistemini yeniden inşa edecek güçteyiz”
CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ise, burada yaptığı konuşmada; “Bugün Türkiye Cumhuriyeti açısından da partimiz açısından da çok önemli bir gün. Bugün bağımsızlık ve özgürlüğümüzün temellerinin atıldığı bir gün. 94 yıl önce bu topraklara bağımsızlığı ve özgürlüğü getirenler, partimizin de, Türkiye Cumhuriyetinin de kuruluşunu gerçekleştirdiler. CHP olarak Cumhuriyeti nasıl kurduysak, bugün de üzerimizde büyük bir tarihi sorumluluk taşıyoruz. Çünkü son dönemde demokratik, laik Cumhuriyetin temelleri sarsılıyor. Biz bu topraklara bağımsızlığı ve özgürlüğü nasıl kazandırdıysak bugün de demokratik, hukuk devletinin parlamenter sistemini yeniden inşa edecek güçteyiz” ifadelerine yer verdi.  
 
“Biz çağdaş uygarlık yolunda yürümeye devam edeceğiz”
Törende son olarak konuşan CHP Çanakkale İl Başkanı Nejat Önder de şunları söyledi: “Laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyetinin kurucu partisiyiz. Anadolu aydınlanma döneminin sönmeyecek meşalesi, kurucu ve ebedi lider ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Benim iki büyük eserim vardır. Biri Cumhuriyet, diğeri de CHP’dir” demiştir. Kurulduğu günden beri partimize yapılan her saldırı, aslında Cumhuriyete ve onun kurucu felsefesine yapılan saldırıdır. Bugün de partimiz emperyalizmin bölücü ve gerici maşaları tarafından saldırı altındadır. Biz çağdaş uygarlık yolunda yürümeye devam edeceğiz.”
 
Kepez’de 94’üncü yıldönümü kutlamaları
CHP`nin kuruluşunun 94`üncü yıldönümü nedeniyle CHP Kepez Belde Başkanlığı ‘da bir tören düzenledi. CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’in katıldığı törende, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu yapıldı. Töreninin ardından partililer Kepez Belde Başkanlığı binasında bir araya geldi. 
 
Başkan Gökhan Küçükkuyu’daki törenlere katıldı 
Öte yandan şehir dışında olan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, Küçükkuyu’da düzenlenen 94`üncü yıldönümü törenlerine katıldı. Burada partililer ile bir araya gelen Başkan Gökhan; “ Bugün partimizin 94. yılını Küçükkuyu beldemizde çelenk sunum törenine katılarak ve partililerimiz ile bir araya gelerek kutladık. Kurucu Genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk ışığında, hep birlikte nice aydınlık senelerimiz olsun” dedi. 
 
Törende bayrak krizi
CHP`nin kuruluşunun 94`üncü yıldönümü nedeniyle Çanakkale`de hafta sonu düzenlenen törende, bayrak krizi yaşandı. Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu yapıldıktan sonra, CHP’liler saygı duruşunda bulunmak ve İstiklal Marşı’nı okumak için beklemeye başladı. Bu sırada organizasyonda yaşanan aksaklık nedeniyle, Türk Bayrağı’nın sancağa takılmadığı fark edildi. Bunun üzerine alana Türk bayrağı getirilmesi için talimat verildi. 
(Şebnem Özer)
Paylaş