havadurum

CHP, kuşkulu yangın ve zehirli suyun peşinde

Orman ve Su işleri Bakanlığının, Tepeoba maden sahasının bitişiğinde çıkan orman yangını maden sahasındaki zehirli sular ile söndürüldüğünü itiraf etmesi, CHP’li Çanakkale Milletvekilleri Serdar Soydan ile Ali Sarıbaş’ın da tepkisine neden oldu. Geçtiğimiz eylül ayında yaşanan olay nedeniyle konuyu TBMM’ye taşıma hazırlığı içerisinde olan CHP, konunun takipçisi olacak.

704
Kazdağları gibi bir dünya mirasının korunması noktasında bu kadar sorumsuz davranılamayacağını belirten çeşitli kesimlerin tepkileri sonrasında CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey; “Bu sorumsuzluk ve ihmalin üstü örtülemez” ifadelerini kullanırken, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, bölgeye yaptığı inceleme gezisi sırasında, yetkililerin sabotaj yoktur ifadelerine rağmen, ağaçların kesileceği bölgede bundan sonra da olası yangınların çıkabilir kuşkusuna kapıldığını söyledi. Çıkan yangının zehirli sular ile söndürülmesine tepki gösteren CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ise, konuyu bu hafta içerisinde meclise taşıyacağını dile getirdi.
 
Çıkan yangın ile ilgili yetkililerin yaptığı ‘Sabotaj yoktur’ açıklamasının tatmin edici bir tarafı olmadığını belirten Soydan; “Yangın alanına giderek bizzat incelemelerde bulundum. Maden sahası içerisinde yer alan ağaçlar tamamen yanmış. Öyle bir yangın çıkmış ki, sanki harita üzerinden kalemle çizmişsiniz ve o bölge yanmış. Ben bizzat bunu yerinde tespit ettim” dedi.
 
Kazdağları gibi bir dünya mirasının korunması noktasında bu kadar sorumsuz davranılamayacağını belirten çeşitli kesimlerin tepkileri sonrasında CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey; “Bu sorumsuzluk ve ihmalin üstü örtülemez” demişti. CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, bölgeye yaptığı inceleme gezisi sırasında, yetkililerin sabotaj yoktur ifadelerine rağmen, ağaçların kesileceği bölgede bundan sonra da yangınların çıkabilir kuşkusuna kapıldığını söyledi. Çıkan yangının zehirli sular ile söndürülmesine tepki gösteren CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ise, konuyu bu hafta içerisinde meclise taşıyacağını dile getirdi.
 
Yangın felaketini yerinde inceledi
Çıkan yangın ile ilgili yetkililerin yaptığı ‘Sabotaj yoktur’ açıklamasının tatmin edici bir tarafı olmadığını belirten CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Çevre Komisyonu üyesi olarak, çıkan yangını yerinde inceleyerek bazı tespitlerde bulunmuştum. Yangın alanına giderek bizzat incelemelerde bulundum. Yangının çıktığı yeri gördüm. Maden sahası içerisinde yer alan ağaçlar tamamen yanmış. Öyle bir yangın çıkmış ki, sanki harita üzerinden kalemle çizmişsiniz ve o bölge yanmış. Ben bizzat bunu yerinde tespit ettim. Yetkililer, sabotaj ihtimali yok diyorlar ama hiçbir yetkilinin sabotaj kuşkusu yoktur açıklaması benim içimdeki sabotaj kuşkusunu yok etmedi ve yok etmemiştir” dedi.
 
“Kuşkuya kapıldım ve gerekli uyarıları yaptım”
Tepeoba maden sahasının bitişiğinde çıkan orman yangını yerinde inceleyen Soydan, maden arama sahası alanında olası yangınların sürebileceği kuşkusuna kapıldığı için gerekli uyarıları yaptığını ifade ederek; “İnceleme gezisinde, madencilerin arama sahasındaki ağaçların kesileceği bölgede bundan sonra da yangınlar çıkabilir gibi bir kuşkuya kapıldım. Korkum budur. Bu konuda hükümeti ve bakanlığı uyardım. Uyarmaya da devam ediyorum. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı sayın Şafak Pavey ile birlikte ne yapılması gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.
 
Soydan’dan AKP’li vekillere çağrı
Kazdağları’nı talan ettirmeyiz ifadelerini kullanan AKP’li Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ile İsmail Kaşdemir’e çağrıda bulunan Soydan; “Milletvekili olduğumdan beri Kazdağları ile ilgili mücadeleme devam ediyorum. Bu mücadeleye AKP’li milletvekillerinin de katılmasını isterdim. AKP’li Çanakkale vekillerinin, Kazdağları’nı talan ettirmeyiz diye bir açıklamaları oldu. Bu sözlerinde arkadaşlarımız samimiyse, gelsinler Kazdağları’nı beraber dolaşalım. Kazdağları’nda çıkacak altının ülke ekonomisini bir kenara bırakın Çanakkale ekonomisine bir katkısı olmayacaktır. Altın uğruna oksijen deposu olan Kazdağları’nı kaybetmeyelim. Bir yumurta için altın yumurtlayan tavuğu kesmeyelim. Bu mücadeleyi hep beraber verelim ve hem Çanakkale’yi hem de Kazdağları’nı kurtaralım. Kazdağları dünya için çok önemlidir” dedi.
 
Sarıbaş; “Meclise taşıyacağım”
Çıkan yangının zehirli sular ile söndürülmesine tepki gösteren CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, konuyu bu hafta içerisinde meclise taşıyacağını dile getirdi. Sarıbaş; “Çok vahim bir durum. CHP olarak, yangının söndürülmesi için zehirli suları kullanan zihniyeti kınıyoruz. Bunun da Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından itiraf edilmesi ise dikkat çekici. Bu konu ile ilgili bir önerge vererek konuyu meclise taşıyacağım” diye konuştu.
Paylaş