CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte gazetemiz Çanakkale OLAY`ı ziyaret etti. Gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Özkurnaz`a hayırlı olsun diyerek başarılar dileyen Ural; "Çanakkale OLAY Gazetesi el değişimi gerçekleştirdi. Mehmet Özkurnaz ile tanışırız. Kendisinin görevlerini nerede olduğunu ve nelerle ilgili olduğunu biliyorum. Basın sektörüne girmesi ve Çanakkale`nin önemli bir gazetesi olan OLAY Gazetesi`nin imtiyaz sahibi olması dolayısı ile öncelikle kendisine, birlikte çalıştığı arkadaşlarına ve Çanakkale`mize hayırlı olsun diliyorum" dedi. Göreve geldikleri zamandan bu güne kadar parti ve kent siyasetine dair yaptıklarını aktaran Ural, göreve gelir gelmez bilim ve siyasi Danışma Kurulu kurduklarını belirtti. Bilikurulu`nun önerisi ile askıda simit ve askıda çay projelerinin ortaya çıktığını belirten Ural, pandemi süresince onlarca durumu olmayan aileye yardımların ulaştırıldığını ifade etti. Yerel siyasette İl Genel Meclisi`nin ayrı bir önemi olduğunu ifade eden Ural, ilk zamanlar yaşanan RES tartışmaları ile ilgili; "Bu konuda da CHP tüzüğü İmar Mevzuatı ile ilgili kararlar gurup kararı olarak alınamaz, ancak tavsiye kararı alınabilir` der. Bu nedenle orada ilk günlerimiz olması dolayısı ile bir projeyi çok hızlı geçirilmesini engellemeye çalıştık. Ancak bu karara hepimiz saygı duymak durumundayız" dedi. Ural CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ile Genel Kurul süresince gündem gelen tartışma konuları ile ilgili ise; "Demokrasi çok adaylılığı gerektirir. Bu benim önem verdiğim bir durum. Muharrem Bey ile geçmişe dönük hiçbir problem olamaz" dedi. Şu anda hızlı ve baskın bir seçim beklemediklerini belirten Ural, CHP`nin olabilecek bir erken seçime halkla birlikte hazır olduğunu ifade ederek; "Eylül ayı toplantısında sonraki toplantılarımızı birlikte ilçe örgütlerimizle yapacağız. Halk seçime hazır, CHP seçime hazır ilk seçimde iktidar olacağız" dedi.
"Bilim ve Siyasi Kurulları oluşturduk"
CHP İl Başkanı Ural; "İl Başkanlığına geldiğimiz zamandan bu yana en önemli sorunumuz pandemiydi. 23 Şubat`ta seçildik 26`sında görevi devraldık, bundan 1 ay sonrada pandemi patladı. 1 ayda çok hızlı bir şekilde yönetim kurulu ile aldığımız karar doğrultusunda bir Bilim Kurulu ve Siyasi Danışma Kurulu`nu oluşturduk. Bu bilim kurulunu pandemi olacak beklentisi ile oluşturmadık. Çanakkale`de Kazdağları çok önemli bir bölge, deniz kıyılarımız çok fazla. Çanakkale tarım ve turizm kenti, hayvancılığın çok iyi yapıldığı bir kent. Süt üretiminde önemli değerlere sahip. Türkiye`de sıralamalara gelen üretimleri var. Şeftalisi, Bayramiç Beyaz… gibi Kumkale Ovamız önemli bir üretim yeri. Tüm bunların doğru ve planlanabilir üretilmesi lazım. Bunları yaparken de bir bilim kuruluna ihtiyaç olduğunu hissettik. Siyasi Danışma Kurulu`nu özellikle ben şahsi olarak çok önemsiyorum. Çünkü siyaset geleceği planlamadır. Siz siyaset yaparken geleceği planlamayı saptamıyorsanız, hedeflemiyorsanız… günü birlik gelişen olaylarla algı yönetimi yaparak siyaset yapmak istiyorsanız hata yaparsanız. Çünkü o zaman siyaset yapmazsınız, günlük çözümle üretirsiniz. Bugün siyasi danışmam kurulu içerisinde çok önemli değerler var. Bir tanesinin ismini vermekten kaçınmayacağım oda İsmail Özay. Biz bu iki kurulu oluşturduk. Bunlar önemli işlerimizdi" dedi.
"6 aylık sürede 2 ay gibi kısa bir çalışma süremiz oldu"
Pandeminin ortaya çıkması ile ‘ne yapabilirizi` tartışmaya başladıklarını ifade eden Ural; "Bilim Kurulumuzun önerisi ile bir anda askıda çay, askıda simit gibi projeler gelişti. Anıda işsiz kalmış günü birlik yaşayan, çöp hurda toplayan, temizliğe giden işsiz kalmış insanlar arttı. Bu insanların herhangi bir sosyal güvencesi yok. Askıda gıda projesi ile bir buçuk ay gibi bir süreçte önemli destekler aldık. Bu desteklerle en çok ihtiyacı olandan başlayarak yardımlarımızı gerçekleştirmeyi başardık. Sonrasında ilçe başkanları ve belediye başkanları toplantılarımızda ‘neler yapabilirizi` konuşmaya başladık. Belediyelerimizin yaptıkları yardımları birleştirmeye çalıştık ve kendi olanaklarımız doğrultusunda yine ortak havuz yaparak belediyesi olmayan ilçelerimizde de yoksul ve ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırdık. Şu ana kadar 6 aylık bir görev süremiz oldu. Bu sürenin içerisine 2 bayram araya girdi. Kurultay sürecimiz vardı, bir ayda onun hazırlıkları yapıldığında aktif görev süremiz 4 aydır. Bu 4 aya baktığımızda pandemi sürecinden dolayı partimizi bile çok kısıtlı zamanlarda açabildik. Tüm bunları düşündüğümüzde çalışma yapılan zaman 2 ay. Yani yüzde 30 verimlilikle çalıştığımızı düşünüyoruz. Yine STK`ları bir araya getirmeyi hedefledik. Bundan 2-3 yıl önce hazırlanmış olan Çanakkale`nin durum raporu vardı. Bu durum raporunu tekrar güncellememiz gerektiğini düşündük ve ZMO önderliğinden özellikle tarımla ilgili kısmının tekrar yenilenmesini sağlamış olduk" dedi.
"Genel Meclis üyelerinin kararına saygı duyduk"
İl Genel Meclisi`nin kente için önemli bir parlamento olduğunu belirten Ural; "Yine İl Genel Meclisi önemli. Yerel parlamento da Çanakkale`nin geleceğinin planlanması önemli ve hassasiyet taşımaktadır. Meclisin ilk günlerinde ortaya çıkan gerilimli bir gündem vardı. RES projesi. Bu konuda da CHP tüzüğü, ‘İmar Mevzuatı ile ilgili kararlar gurup kararı olarak alınamaz, ancak tavsiye kararı alınabilir` der. Bu nedenle orada ilk günlerimiz olması dolayısı ile bir projenin çok hızlı hayata geçirilmesini engellemeye çalıştık. Ama bunu engelleyemedik. Bununla ilgili İlgili Genel Meclisi üyelerimiz seçilmişlerdir. Kişisel karalarının vermişlerdir. Bu karar hepimiz saygı duymak durumundayız. Bundan sonraki süreçlerde ise çok daha iyi süreçler geçireceğimizi ve doğru kararlar alınacağını biliyorum. Yine orada yaşanan GESTAŞ`ın gemi alımı için borçlanma yetkisi tartışması vardı. GESTAŞ sorunu gemi alma sorunu değildir. Turizme doğru bakma sorunudur. Gemi alıp almama meselesi başka bir şey. Şirket yönetmek farklı bir şey. Bir babanın ev bütçesini yönetmesi değildir. Bir kişinin iki dudağı arasında şirket yönetilmemeli" dedi.
"Cengiz Holding gibi bir holdingin ÇED toplantısının yapılmasını hiçbir zaman tasvip etmedik"
Geçtiğimiz gün Halilağa`da düzenlenen ve tepkiler sonucu ertelenmek zorunda kalan Halilağa ÇED toplantısı ile ilgili konuşan Ural; "Yine Kazdağlarımızda çok fazla ruhsatlandırılmış maden çalışması var. Bununla ilgili en son Kazdağları için çok hassas bir gün yaşadık. 10-15 günlük çalışma ve yaptığımız organizasyonlarla ilçe örgütlerimizin bilinçlendirilmesi çalışmaları ve genel merkez desteğinin Kazdağaları`nda olmasını istememiz dolayısı ile Doğa ve Çevre Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Ali Ötunç yine Hukuktan ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız ve Çanakkale Milletvekilimiz Muharrem Erkek, bölge Milletvekillerimiz ile beraber Cengiz Holding tarafından Halilağa`da yapılmak istenen altın bakır madeni ÇED toplantısındaydık. Biz bir STK değiliz, siyasi partiyiz ama bizim partimizin tüzüğünde ‘doğa, çevre ve hayvan haklarından sorumlu olduğumuz ve bunlar için gerekenlerin yapılması gerektiği` yazar. Pandemi ortamında yapılmaması gereken bir ÇED`in maalesef verdiğimiz dilekçelere rağmen durdurulamadı. Pandemi ortamında birçok toplumsal faaliyet durdurulurken, bir ÇED toplantısının yapılması manidardı. Özellikle Cengiz Holding gibi bir holdingin ÇED toplantısının yapılmasını hiçbir zaman tasvip etmedik ve halkında tepkisi ile bu toplantı iptal edilerek ne zaman yapılacağı belirlenemeden ertelenmiş olduğunu düşünüyoruz" dedi.
"Genel merkezde görev almış arkadaşlarımızın, partinin tabanının yönlendirilme şeklini ben tasvip etmiyorum"
Genel Kurul sürecinde Milletvekili Erkek ile gündeme gelen tartışmalara dair konuşan Ural; "Sayın Muharrem Erkek Çanakkale Milletvekilimizdir ve şu anda MYK`da görev alan Genel Başkan Yardımcımızdır. Kendisi kongreler sürecinde taraf olabilir bu gayet doğaldır. Biz demokrasiyi savunan bir partiyiz. Beni desteklememiş olabilir bu gayet normaldir. Benim istediğim siyaset şekli ile onun istediği siyaset yapma şekilleri aynı olmayabilir. Biz doğrudan demokrasiye sonuna kadar inanıyoruz. Benim CHP İl Başkanı olarak bir inancım var, oda şu; ‘Genel merkez iktidara taşımak istediği bir partinin iktidara giden yolda yol haritasını belirleyen olmalıdır. Dolayısı ile parti politikalarına yön veren bir genel merkezde görev almış arkadaşlarımızın, partinin tabanının yönlendirilme şeklini ben tasvip etmiyorum. Dolayısı ile bu tüm Türkiye için geçerlidir. Hiçbirimizde tek adaylık olmamalıdır. Demokrasi çok adaylılığı gerektirir. Bu benim önem verdiğim bir durum. Muharrem Bey ile geçmişe dönük hiçbir problem olamaz. Biz CHP olarak iktidara çok yaklaşmış bir parti olduğumuza inanıyoruz. Kendisi ile gayet iyi diyaloglar yürütüyoruz. Geçmişi değil geleceğe bakıyoruz. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Kendisi de bizimle alanlarda Çanakkale için ve Kazdağları için gerekenleri yaptı" dedi.
"Millet İttifakı bileşenleri olan 4 parti il başkanı her ay toplantı yapıyoruz"
Kısa süre içerisinde çok hızlı ve baskın bir seçim olacağını düşünmediğini belirten Ural; "Eklim ayı içerisinde gündeme gelecek seçim kanunu değişiklikleri var. Bunların yürürlüğe girebilmesi için1 yıla ihtiyaç var. Dolayısı ile 1 yıldan önce bir seçimin olacağını düşünmüyorum. Ancak Cumhurbaşkanı, ‘ülkede ekonomi çöktü, ben artık yürütemiyorum ve seçim kararı aldım` diyebilir. Bu durumda bir erken seçim mümkün. Biz çalışmalarımıza yarın seçim olacakmış gibi devam ediyoruz ve seçime hazırız. Burada önemli olan halkın seçime hazır olması. Halk bugün geçim sıkıntısı çekiyorsa, halk işsizlikle boğuşuyorsa o zaman halk seçime hazırdır. Halk seçime hazırsa seçimde halkı ikna eden zaten kazanır. Biz, doğrudan demokrasiye inanan, açık ve şeffaf siyaset yapan insanlar, arkasında koltuk derdi olmayan insanlar seçime her zaman hazırız. Örgülerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Önümüzdeki çok kısa bir süreçte seçimlerle ilgili siyaseti sıcak tutmak ile ilgili ilçe ziyaretlerimizi de yapacağız. Millet İttifakı bileşenleri olan 4 parti il başkanı her ay toplantı yapıyoruz. Bunlar çok önemli, İlçede ve ilde neler yaptığımız konuşuyoruz. Eylül ayı toplantısında sonraki toplantılarımızı birlikte ilçe örgütlerimizle yapacağız. Halk seçime hazır, CHP seçime hazır ilk seçimde iktidar olacağız" dedi.
"Çanakkale maden değil, tarım, üretim, turizm, öğrenci ve emekli kenti"
Ural son olarak; "Çanakkale Türkiye`nin bir prototip kenti. Çanakkale sadece madenciliğin kenti değil tarım, hayvancılık ve üretim kenti, öğrenci kenti, emekliye ayrılmış insanları sağlıklı ve huzurlu yaşam istedikleri bir emekli kenti. Çanakkale turizm kenti. İki tane değeli adamız var. Çanakkale sanayileşen bir kent. 1915 Çanakkale Köprüsü ile Çanakkale`ye ilgi daha da artacak. Ancak çarpık sanayileşme, sanayileşme değildir. Plansız ve çarpık sanayileşmeye yöneldiğiniz takdirde önde saydığım dört ana konu yok olur. Üretim, turizm, emekli yaşamı, tarım… hepsini yok edersiniz. Şu anda Kazdağları`nın yüzde 80`i, madenciliğe ayrılmış alanlarla dolu. Bunların şu anda yüzde 25`i arama ve ruhsatlandırma çalışmaları, yüzde 50`si sondaj çalışmaları ve en önemlisi ihaleye açılmamış alanlar var. Bu çok tehlikeli bir şey. Kazdağları`nın yok olacağını herkesin görmesi lazım. Çarpık sanayileşme doğru değil" dedi.
(Eren Aşnaz)