havadurum

CHP bu fotoğrafa ne diyecek?

Çanakkale`de “Biz çevre mücadelesinin yanındayız” diyen CHP İl örgütünün, Karabiga`daki seçim aracının termik santral şirketine giriş yaparken ortaya çıkan fotoğrafını nasıl yorumlayacağı merak ediliyor. Çevre mücadalesinde gerekli desteği vermemekle eleştirilen CHP il örgütü şimdide bir belediye başkanının seçim çalışmasının termik santralciler tarafından finanse edildiği iddiaları ile karşı karşıya.

1458
Birgün Gazetesi`nden Doğu Eroğlu`nun haberine göre, Karabiga`daki, Mart ayı içerisinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı çıkan Cenal Enerji Santrali projesinin inşaatı, yerel seçimlerin ardından büyük bir ivme kazandı. Karabigalı yurttaşlar santral projesini tamamen suya düşme tehlikesiyle karşı karşıya bırakan yürütmeyi durdurma kararına karşın inşaat çalışmalarına hız verilmesini, CHP’li Karabiga Belediye Başkanı Muzaffer Karataş’ın yeniden seçilmesine bağladı. Muzaffer Karataş’ın da içerisinde olduğu ileri sürülen seçim kampanyası aracının Cengiz Holding ve Alarko ortaklığındaki Cenal Elektrik Üretim A.Ş.’ye girerken çekilmiş bir fotoğrafının ortaya çıkması, iddiaları kuvvetlendirdi. Çanakkale İdare Mahkemesi Cenal Enerji Santrali atık depolama sahası projesine ait ÇED Raporu’nda, “Resmi işlemlerde kullanılamaz” ibareli atık ölçüm raporu kullanıldığı gerekçesiyle projenin ÇED Olumlu kararının yürütmesini 3 Mart tarihli kararıyla durdurmuştu. Mahkeme ayrıca santrala ait ilk ÇED Olumlu kararı iptal edildikten sonra projenin çevre mevzuatına aykırı biçimde dörde bölünerek tekrar idare karşısına getirildiğini belirtmiş, mahkemenin bu hususa değinmesi hukukçular tarafından “Proje tümden iptal edilecek” şeklinde yorumlanmıştı.
 
Başkan kararlı mı?
Mart ayında yaşanan bu gelişmelere karşın inşaat çalışmalarının 30 Mart yerel seçimlerinin ardından tam gaz başlamış olması Karabigalı yurttaşları endişelendirdi. Yurttaşlar çalışmaların başlamasında, santrala ilk başta karşı çıkan ancak daha sonra “Santral Karabiga için kaçınılmaz” diyen Belediye Başkanı Muzaffer Karataş’ın seçimlerde yeniden başkanlık koltuğuna gelmesinin etkili olduğunu düşünüyorlar. CHP’li Karataş’ın seçim çalışmaları sırasında santrala destek verdiğini gizlemediğini ifade eden Karabigalılar BirGün’e yaptıkları açıklamalarda Karataş ile Cenal Elektrik Üretim A.Ş. arasında pazarlık yapılmış olabileceğini, CHP’li başkanın termik santralin yapılması konusunda oldukça kararlı olduğunu ileri sürdüler. Başkan Karataş ise hakkındaki iddialarla ilgili BirGün Gazetesi’ne herhangi bir açıklamada bulunmadı. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun en skandal görüşme kayıtlarına imza atan ve Başbakan tarafından Üçüncü Havalimanı ihalesi karşılığında ATV-Sabah grubunu satın almakla görevlendirildiği öne sürülen Mehmet Cengiz’in ortağı olduğu Cenal Elektrik A.Ş. ile CHP’li başkan arasındaki yakınlaşma iddiasının partinin genel merkez birimlerince nasıl karşılanacağı belirsizliğini koruyor.
 
Finansör termikçiler mi?
Karabiga beldesinde CHP`nin seçim aracının termik santral şirketi Cenal`a giriş yaparken görüntülenmesi belde de farklı soruları da beraberinde getirdi. Seçim sürecinin Karabiga Belediye Başkanı Muzaffer Karataş ile arasının iyi olduğu ileri sürülen termik santral yatırımcısı CENAL tarafından finanse edildiği iddia edildi. İddiaların doğruluk derecesi bilinmez ama bu fotoğraf Karabiga`da ve Çanakkale`de belleklere yazılacağı kesin. Çanakkale`de altın madencilerine ve termik santral yatırımlarına karşı olduğunu iddia eden CHP il örgütünün, bu fotoğrafın ardından nasıl bir tutum olacağı merak konusu. Öyle ki daha önce de, CHP`nin çevre eylemlerine gerekli ilgiyi göstermediği, yönünde eleştiriler de olmuştu.
Paylaş