havadurum

CHP açık ara önde

2014 yerel seçimlerine yaklaşık 8 gibi bir süre kalırken, yapılan anketler de bir bir ortaya çıkmaya başladı. ORC araştırma şirketinin anketinde “Buğnü seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunun cevabı, Çanakkale için pek de şaşırtıcı olmadı. CHP yüzde yüzde 40,4 ile birinci parti olarak ortaya çıktı.

691
Yerel seçimler için geri sayım devam ederken, kulis haberleri, aday adaylık açıklamaları, adayların kimler olacağı yönündeki tahminler ve belki de en önemlisi kamuoyu ile paylaşılan anket sonuçları gündemi meşgul etmeye başladı. Çanakkale`de siyasi partiler sessizliklerini korurken, özellikle sonbahar aylarında seçim ve adaylık çalışmalarının hız kazanacağı tahmin ediliyor. AKP`de aday sıkıntısı çekildiği, kimsenin böylesi bir riskin altına girmek istemediği iddiaları ile parti yönetimini aday bulma konusunda zorlandığı düşünülüyor. Adayı en bol parti olan CHP, temayül yoklaması ile üyelerinin ya da delegelerinin nabzına tutup bir yol haritası belirleyecek iken, MHP ise mevcut durumunu koruyup oylarını artırmanın çabası içinde, ince eleyip sık dokumaya çalışıyor. Partilerde genel hatları ile durum bu iken, sokakta seçimin kimler arasında ve nasıl geçeceği konusunda konuşmalar yoğuşlaşıyor.
 
CHP açık ara önde
Anketler ve sonuçları son 10 yıldır Türkiy`de seçimleri büyük ölçüde etkiliyor ve doğru tahminleri ile dikkat çekiyor. Son olarak yapılan ORC Araştırma şirketinin anketi Çanakkale için pek de şaşırtıcı olmadı. Şirketin, 81 ilde 63 bin 750 kişi ile yaptığı son yerel seçim anket sonuçlarına göre Çanakkale`de CHP açık ara önde. Yüzde 40,4`lük oy oranı ile birinci parti olan CHP`yi, yüzde 28,5 ile AKP ve yüzde 18,1 ile MHP takip ediyor. Yerelde kıran kırana geçmesi beklenen seçim için hazırlanan bu tür anketlerde, Çanakkale`de sürpriz gözükmüyor.
 
 
AKP ve MHP` düşüşte
2014 yılı igçin ORC şirketinin yaptığı ankete göre CHP`nin oyu artarken, AKP ve MHP`nin oylarının düştüğü görülüyor. 2009 yerel seçimlerinde yüzde 39,4 ile birinci parti olan CHP`yi yüzde 32,9 ile AKP ve yüzde 23`lük oy oranı ile MHP takip ediyordu. Aradan geçen dört yılda AKP`nin oy oranı 4,4 puan düşürken, MHP`nin oy oranı yaklaşık 5 puanlık düşüşü gördü. MHP`nin bu düşen oyları geri alma ve oyunu artırma noktasında güçlü bir aday ile seçimlere girme çalışmaları dikkat çekerken, 4 yılda 4 puan kaybeden AKP`den hala ses çıkmaması dikkat çekiyor.
 
 
Yatırımlar CHP`yi şahlandırdı
Çanakkale Belediyesi`nin son dört yılda yaptığı çalışmalar ile yerelde CHP`nin oylarını artırdığı görülüyor. Çarşı Caddesi, Saat Kulesi Meydanı, İskele Meydanı ve Kordonboyu`na yapılan üst yapı yatırımları, altyapı yatırımlarının neredeyse tamamının bitirilmesi, atık su arıtma tesisi, çöp deponi alanı gibi yatırımlar, Çanakkaleli vatandaşların beğenisini toplarken, AKP iktidarının iç ve dış siyasetteki politikaları, ekonomi ve sosyal yaşam üzerinde uyguladığı baskıcı tutuma yönelik tepkinin de Çanakkale`de CHP oylarının artmasına neden olduğu ileri sürülüyor.  
Paylaş