Ceza yolda
Çanakkale’de su damacanaları ile tüpleri aynı koşullarda muhafaza eden firmalara idari para cezası uygulanacak. Gazetemizde ‘Bu kadarına da yuh olsun’ başlığı ile okuyucularımıza duyurduğumuz haber sonrası Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü harekete geçti.
TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, insan sağlığı açısından zararlı olan bu uygulamanın bir an önce sona ermesi gerektiğini belirtirken, damacana sular ile tüplerin aynı yerde muhafaza edilmesi ve satış yapılmasının doğru olmadığını belirten vatandaşlar ise tüp satışı yapan firmaların denetlenmesini istediler.
“Cezai işlemlere başvurulacak”
Gerekli denetimlerin yapıldığını belirten Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük, su damacanaları ile tüplerin aynı koşullarda muhafaza edilerek satış yapılmasının yasak olduğunu söyledi. Gerekli cezai işlemlerin uygulanacağını da ifade eden Kütük; “Su damacanaları ile tüpleri aynı koşullarda muhafaza edip satış yapan firmalara gerekli cezai işlem uygulanacak. Çünkü, aynı koşullar altında su damacanaları ile tüplerin satışı yapılmaması gerekiyor. Zaten bu konu genel hükümlerle kendilerine tebliğ edildi” dedi.
Gazetemizde ‘Bu kadarına da yuh olsun’ başlığı ile okuyucularımıza duyurduğumuz haber sonrası Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü harekete geçti. TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit ise, insan sağlığı açısından zararlı olan bu uygulamanın bir an önce sona ermesi gerektiğini belirtirken, damacana sular ile tüplerin aynı yerde muhafaza edilmesi ve satış yapılmasının doğru olmadığını belirten vatandaşlar ise tüp satışı yapan firmaların denetlenmesini istediler.
“Cezai işlemlere başvurulacak”
Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük, gerekli denetimlerin yapıldığını söyledi. Su damacanaları ile tüplerin aynı koşullarda muhafaza edilerek satış yapılmasının yasak olduğunu ifade eden Kütük, bu nedenle girişimlerde bulunduklarını ve gerekli cezai işlemlerin uygulanacağını dile getirdi. Kütük; “Gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Bu konuda denetimleri de yapıyoruz. Denetimler yapılmıyor diye bir şey söz konusu değil. Bunlarla ilgili resmi ve sözel girişimlerimiz devam ediyor. Su damacanaları ile tüpleri aynı koşullarda muhafaza edip satış yapan firmalara gerekli cezai işlem uygulanacak. Çünkü, aynı koşullar altında su damacanaları ile tüplerin satışı yapılmaması gerekiyor. Zaten bu konu genel hükümlerle kendilerine tebliğ edildi. Bakanlığın bununla ilgili yönetmeliği var. Nasıl taşınır ve nasıl transfer edilir bunlarla ilgili gerekli yönetmeliği biz tebliğ ettik. Kurul kararı da tebliğ edildi. Artık cezai hükümlere başvurulacak. Önce söz ile uyarılır daha sonra da cezai bir takım işlemlere başvurulur” dedi.
“Bu uygulamaya son verin”
Halk sağlığı açısından son derece riskli olan su damacanaları ile tüplerin aynı koşullar altında satış yapılmasına karşı tepki gösteren TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, uygulamanın bir an önce sona erdirilmesi ve su damacanaları ile tüpleri aynı koşullarda muhafaza eden firmalara da gerekli cezai işlemin uygulanması gerektiğini ifade ederek; “Tüp ile su damacanalarının aynı yerde depolanması ve satış yapılması doğru değil. Bunu son derece sakıncalı buluyoruz. Bu soruna hızlı bir şekilde çözüm bulunmalı” diye konuştu.
“Daha sıkı denetlenmeli”
Damacana sular ile tüplerin aynı yerde muhafaza edilmesine karşı çıkan vatandaşlar ise Çanakkale’de tüp satışı yapan firmaların daha sıkı denetlenmesi gerektiğini kaydettiler. Konu ile ilgili vatandaşların görüşleri ise şu şekilde:
Sırrı Yılmaz
“Damacana suların ve tüplerin aynı yerde muhafaza edilmesi doğru değil, bunun mahsurlu olduğu konusunda medyada haberler çıktı. Ama bizim insanlarımız fazla sorgulamıyor. Devletin yaptırımı önemli, denetimler daha sıkılaştırılmalı. Halen tüm anlatılanlara rağmen eski alışkanlıkların devam ediyor olması düşündürücü. İnsan hayatının önemlidir ve bu önem her şeyin üstündedir. Bu konuda kurumların daha titiz davranması gerekmektedir.”
Metin Doran
“Bence taşıma koşullarından daha önemli olanı suyun dolum tesislerinde geçirdiği süreç. Hijyen daha önemli. Saklama ve depolama koşulları da dikkate alınmalı, en son taşıma konusu tartışılmalıdır. Büyük şehirlerde kurallara uyuluyor, ama Çanakkale’de buna ne kadar dikkat ediliyor, açıkçası bir vatandaş olarak ben merak ediyorum. Henüz belediye de bir açıklama yapmadı. Ne kadar güvenli merak ediyoruz. Denetimler yeterli mi? Açıklama yapılsa iyi olur.”
Mustafa Bulut
“Bence damacana suların ve tüplerin bir arada taşınması doğru değil. Su hijyen gerektiren bir ortama ihtiyaç duyar. Tüpse çok pis bir şey. Ayrıca tüplerden dolayı ambalajların delinme ve yıpranma riski de var. O yüzden bu tip yerler daha sıkı denetlenmeli. Halkın sağlığı önemli.”