Çevresel değerler damga vurdu

ÇASİAD öncülüğünde düzenlenen Çanakkale Expotroia Ticaret ve Turizm Fuarı değerlendirme toplantısı hafta sonu düzenlendi. Toplantıya katılan Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, “Burada kimyasal sanayi olmaz. Yazık, günahtır. Burada turizm olur” sözlerine Başkan Gökhan, “Çanakkale’den bir adım ötesi cennet! Böyle eşsiz bir yer Çanakkale. Ancak, altın madenleri ve termik santralleri tehlikesi ile de karşı karşıya” dedi.

466
Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇASİAD) organizasyonu ile bu yıl ilk kez düzenlenen Expotroia Ticaret ve Turizm Fuarı değerlendirme toplantısı hafta sonu yapıldı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen değerlendirme toplantısına Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen ve ÇASİAD Genel Sekreteri Sami Balçık katıldılar. Çeşitli temaslarda bulunmak için Çanakkale’ye gelen Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ve beraberindeki AKP Çanakkale milletvekilleri Mehmet Daniş, İsmail Kaşdemir ile AKP İl Başkanı Muzaffer Kutlu, fuarı gezdikleri sırada düzenlenen basın toplantısına bir süreliğine katıldılar.
 
 
ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız’ın ilk konuşmayı yaptığı değerlendirme toplantısında, “Biz bu fuara başlarken, inanılmaz bir risk aldığımızın farkındaydık. O heyecanla giderken, muhteşem bir açılışla başladık. O zaman yüzümüzde gülümseme başladı. Akabinde ziyaretçiler, en sonunda da ülke dışından gelen grupların ziyareti, özellikle Kerkük’ten gelen ziyaretçilerin 12 firmayla iş bağlantısı yapması bence inanılmaz bir olay. Birçok fuarda, yıllarca yaparsınız satış olmaz. Daha ilkinde böyle bir satış yapılması, biz organizatörleri ve Çanakkaleli iş adamlarını memnun etti. Hiçbir şey kolay kolay amacına ulaşamaz. Bizde amacımıza ulaştık diyemeyiz. Amacımızın başlangıcındayız. Uzun bir maratondayız. Bu ilk adım. Maraton bittiğinde, uluslar arası boyuta taşıdığımızda, iş hacmini genişlettiğimizde çok daha başarıya ulaşmış oluruz” dedi.
 
 
Kafkas, “Yazıktır, günahtır” dedi
Kısa bir süreliğine basın toplantısına katılan Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas Çanakkale’nin değerli bir olduğunu, Çanakkalelilerin şanslı olduklarını ifade ederek, kentin turizm konusunda gelişmesi gerektiğini bildirdi. Kafkas, “Sağlık turizminde Türkiye çok önemli bir noktaya gelecek. Türkiye’den yurtdışına gönderdiğimiz hasta sayısı binleri bulmadı. Ama bugün yüz binlerce hastayı Türkiye’de tedavi ediyoruz. Avrupalı hastayı da tedavi ediyoruz. Çanakkale İstanbul’a çok yakın bir yer. Ulaşım imkanları da iyi. Çanakkale’nin sağlık turizminden çok faydalanacağını düşünüyorum. Burada kimyasal sanayi olmaz. Yazık, günahtır. Burada turizm olur, sağlık turizmi olur. Allah sizi ödüllendirmiş. Bunun farkındasınız” dedi.
 
 
Vali Tuna, Uzakdoğu’nun önemine değindi
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, “Çanakkale ilk defa bu ölçekte bir fuar düzenliyor. Expotroia, bu sene bizim beklentimizin üzerinde ilgi alaka oldu. Bundan sonrası yıllar için çok rahatlatıcı oldu. ÇTSO’nun büyük destekleri oldu. Bu yer bile büyük bir kazanım. Ama her şeyden önemlisi, en çok teşekkürü ÇASİAD hak ediyor. Bizler valilik, belediye, ÇTSO, ÇTB olarak her türlü desteği verdik. Ama bu işin derdini en çok çeken ÇASİAD başkanıydı. Böyle bir başarı elde etmenin haklı gururunu kendisi de yaşıyor. Güzel bir iş yaptığımıza inanıyoruz. Hepimizin ortak amacı, Çanakkale’nin gelişmesi, kalkınması. Fuarları da bu anlamda çok önemsiyoruz. Şeftalinin, elmanın, kirazı, çileğin Türkiye’de en güzelini burada yemek mümkün. Ama bir çok kişi bunu bilmiyor. Zeytin ve zeytinyağı var. Özellikle zeytinyağının üzerine ben olduğunu zannetmiyorum. Peynir ve süt ürünlerinde zaten marka olduk. Ama daha çok tanıtmamız lazım. Önümüzdeki yıllarda, Avrupa’ya çok önemli ihracatlar olacağını düşünüyorum. Uzak doğuya muhakkak açılmamız lazım. Çanakkale’nin geleceğini çok parlak görüyorum. Ama bu emekle, özveriyle olacak” dedi.
 
 
Başkan Gökhan, çevreyi es geçmedi
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise Çanakkale’nin çeşitli güzelliklere sahip bir il olduğunu ifade ederek, her yerde olduğu gibi burada da çevre konusundaki hassasiyetini bir kez daha ortaya koydu. Başkan Gökhan, “Çanakkale, Türkiye’nin kuzey batısında, son nokta, küçük bir il. Ama içinde çok önemli sanayileri barındırıyor. Çanakkale, cennetin bekleme odası. Yani buradan bir adım sonrası cennet. Bütün olanaklar bu kentte var. Sağlık turizmi çok önemli. Burası aynı zamanda bir kültür. Milattan önce 7 binden başlayan bir tarih var. Hem Türk insanına aynı zamanda Dünya insanında savaşın içerisinden barışın çıktığı bir yer olarak biliniyor. Ama bunu iyi tanıtmamız gerekir. Bir de bir konuya daha değinmek istiyorum, çünkü bu benim görevim. Burada Çanakkale’nin değerlerinden, güzelliklerinden bahsettik, ama Çanakkale siyanürlü altın madenciliği gibi bir tehlike ile karşı karşıya. Çanakkale içme ve kullanma suyu havzası üzerinde yapılması planlanan altın madenciliğine karşıyız. Bölgemizdeki doğayı tahrip edecek. Bu güzellikleri yok edecek her türlü yatırımın çalışmasının karşısındayız” dedi.
Paylaş