Çevreciler sorularına yanıt alamadı

Lapseki ilçesine bağlı Güreci Köyü’nde termik santral ile ilgili ÇED toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant’ın sorularına yetkililerin doyurucu yanıtlar vermemesi dikkat çekti.

533
Kirazlı Köyü yakınlarına yapılan termik santral ile ilgili yapılan ÇED toplantısında her zaman olduğu gibi çevrecilerin bir çok sorusuna yetkililer tarafından yanıt verilmedi. Termik santrallerin çevreye yaratacağı olumsuz etkileri konusunda toplantıya katılan vatandaşları bilgilendirdiğini belirten Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü hicri Nalbant; “Altın madencileri gibi bunlarda önce bir kapasite ile ilgili proje hazırlıyorlar ve daha sonra projeyi büyütüyorlar. Konuyla ilgili ÇED toplantısı yapıldı ve çevreciler olarak katıldık. Termik santrallerin zararlarıyla ilgili bazı sorular sordum. Bu projenin insan sağlığına, topraklara, su kaynaklarına ve ormanlara olacak olan zararları toplantıya katılanlara bildirdim. ÇED’i hazırlayanlara da gerekli soruları sordum ve sorularımın birçoğuna doyurucu yanıt alamadım. Mesela suyun ısısını 22 dereceye düşürüp denize soğutma suyunu vereceklerini söylediler. Nasıl düşüreceksiniz diye sorunca yine doyurucu cevap yok. Hava ile soğutacağız diyorlar bu nasıl olacak? Bu kadar miktarda suyu alıp denize vereceksiniz. Kışın soğuttunuz yazın nasıl soğutacaklar? Ya kimyasal kullanacaksınız yada sıcak suyu denize basacaksınız. İkisinden birini yapacaklar. Hangisini yapacaksınız diye sordum. Kimyasal kullanmayacaklarını söylediler. O zaman sıcak suyu denize basacaklar. Soğutacağız diyorlar ve bunu nasıl yapacaklar onu söylemiyorlar. Bir çok soruma cevap da veremediler. Böyle bir ortamda ÇED toplantısı yapıldı” dedi.
 
Çevrecilerden Vali’ye ruhsat ricası
Çanakkale’de mücadelelerini sürdüren çevreciler, Vali Güngör Azim Tuna’dan ricada bulundu.
 
Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, hem termik santraller hem de altın arama çalışmalarıyla ilgili soruları yanıtlayan Vali Güngör Azim Tuna’nın açıklamalarını olumlu olarak yorumladı. Altın arama çalışmaları için en son madencilere gerekli olan gayri sıhhi müessese ruhsatının Vali Güngör Azim Tuna tarafından verildiğini anımsatan Nalbant, bu ruhsatın altıncılara karşı açtıkları davalar sonuçlanıncaya kadar verilmemesi için ricada bulundu. Nalbant; “Sayın Valimizin açıklamaları olumlu. Gerçekleri söylemiş. ÇED bir prosedür. Sonuçta bakanlık veriyor ama en son gayri sıhhi müessese ruhsatını sayın valimiz verecek. Hem termik santraller hem de altın madenleriyle ilgili davalar açtık. Çevreciler olarak dileğimiz, davalar sonuçlanıncaya kadar hiç olmazsa, gayri sıhhi müessese ruhsatını bekletmesini istiyoruz. Sayın valimizden böyle bir beklentimiz var. Sayın valinin üniversiteye hazırlatacağı bir rapor olduğunu duyduk. Bu raporlar ve yargının vereceği karar sonuçlanıncaya kadar gereken yapılırsa sevineceğiz” dedi.
Paylaş