havadurum

Çevreciler miting için seferber oldu

Çan-Etili de düzenlenecek olan miting için hazırlıklarını sürdüren Çanakkale Çevre Platformu üyeleri halkı bilgilen-dirmek için kolları sıvadı. Platform tarafından görevlendirilen çevreciler kentin dört bir yanında dolaşıp miting hakkında halkı bilgilendirirken, miting ile ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı broşürleri de dağıtıyor.

418
Çan-Etili de düzenlenecek olan miting için hazırlıklarını sürdüren Çanakkale Çevre Platformu üyeleri halkı bilgilendirmek için kolları sıvadı. Platform tarafından görevlendirilen çevreciler kentin dört bir yanında dolaşıp miting hakkında halkı bilgilendirirken, miting ile ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı broşürleri de dağıtıyor.
 
 
Hükümetin toplu sözleşme görüşmelerinde sunduğu teklifi protesto etmek için alanlara dökülen memurlara da miting broşürlerinden dağıtan çevreciler, alanlardaki memurları da 3 Haziran tarihinde yapılacak olan Çan-Etili mitingine davet etti. Ellerindeki broşürler ile Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen memurlar ile görüşen çevreciler, bir yandan miting hakkında bilgilendirme yaparken diğer yandan çevre felaketlerine karşı tek vücut olmak için çağrıda bulundu. Meydandaki eylemin sonunda ise anons yapılarak kamu emekçileri mitinge davet edildi.
 
‘Siyanürcü Şirket Memleketi Terket’ sloganının yer aldığı broşürlerde şu ifadeler yer aldı: “Doğamıza, suyumuza, toprağımıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkalım. Çanakkale ve ilçelerinde içme suyu havzaları, Tarım alanları, yaşam alanlarımız, hayvanlarımız, siyanür ve ağır metallerin tehdidi altında! Karşı çıkmazsak, dur demezsek, yan yana, omuz omuza olmazsak yok olacaklar. 3 Haziran günü saat 11.00 de eski otogar yanından araçlar kaldırılacaktır. Tüm halkımız davetlidir.”
 
Öte yandan altıncı firmaların bir bir ÇED raporları ile üretim aşamasına ilişkin hamleleri termikçilerin de ÇED onayları ile tam bir çevre katliamına dönüşmesi dikkat çekiyor.
 
 
Herkes 3 Haziran Çan Etili mitinginde
Çanakkaleliler geleceklerine sahip çıkmak,”Altın’cı Filo’nun” Kazdağları’ndaki saldırılarına dur demek için seferber oldu. Her geçen gün duyarlığın gelişmesine bağlı olarak Çan Etili mitingine ilginin arttığı bir süreç işliyor.
 
Çan Etili mitingi “Altın’cı Filo’nun”Kazdağlarını yok etmek için başlattığı saldırılara bölge halkının vereceği iyi bir cevap olacak. Aynı gün Gürede bir otel’de düzenlenen “Kazdağları ve Altın Madenciliği”  konulu Çalıştay’ın öğleden sonraki oturumunun ertelenmesi ve mitinge güç verilmesi noktasındaki taleplerde yoğunlaşıyor. Kazdağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliğinin bu konuda sessizliğini sürdürmesi ve tavırsız kalması manidar bulundu.
 
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği adına bu konuda girişimde bulunan Süheyla Doğan;” Bugüne kadar herkesin verdiği çabalara saygı göstererek, birbirimizi suçlamadan, farklılıklarımızı gözeterek, birbirimize değer vererek, Kazdağını ve ülkemizi madencilerin talanından kurtarmak için her emeğe değer vererek  bulunduğumuz her alanda  mücadeleye devam  edeceklerini” belirterek 2 Haziran’da Akçay’da Çalıştayda, 3 Haziran’da Etili’de mitingde olacaklarını bildirdi.
 
Doğan bu konuda yapmış olduğu açıklamada şunları kaydetti:” Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği’nde Çalıştay’la ilgili yapılan toplantıya katıldık, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak Çalıştay’ın 3 Haziran  günü öğleden sonra gerçekleştirilecek olan 5. ve 6. Oturumların iptal edilmesini ve onun yerine Etili’ye gelinmesini önerdik ve bizim bu bölümlere katılamayacağımızı, böylesi önemli bir süreçte alanda olmanın önemli olduğunu ve Etili Mitingini destekleyeceğimizi belirttik. GÜMÇED’den arkadaşlar da aynı şeyi söyledi. Birlik Genel Sekreteri İmam Bey ve danışmanı Salih Sönmezışık  çakışmadan dolayı çok üzgün olduklarını, çalıştay programının çok önceden belli olduğunu ve duyurulduğunu, konuşmacıların programlarını buna göre yaptığını, bu nedenle iptal edemeyeceklerini, ancak Etili Mitinginin de çok önemli olduğunu ve desteklediklerini, bu nedenle  5 ve 6. Oturumda yer alan konuşmacılara ve hatta  moderatörlere (Ülgür Gökhan Beye de ) dilerlerse Etili mitingine katılmaları konusunda telefon ettiklerini, bu nedenle isteyen konuşmacıların Çalıştay yerine Etili’ye gidebileceğini ve bundan mutlu olacaklarını belirttiler. Biz de bu durumda dönemin ayrışmak değil, birleşmek zamanı olduğunu, her iki programın birbiriyle bir şekilde ilişkilendirilmesini, 3G, telefon, internet  vb. ile bağlantı kurulup karşılıklı  destek mesajı verilebileceğini bu nedenle Birliğin ve Çanakkale Çep’in karşılıklı çaba göstermesi gerektiğini, bizim de bu süreçte birleştirici olmak için elimizden geleni yapacağımızı belirttik. Birlik, bu konuda teknolojik olarak ne gerekiyorsa, mitinge bağlanma, destek mesajı verme vb. konusunda her şeyi yapabileceklerini belirtti.”
Paylaş