havadurum

Çevreciler ÇED yalanlarına

Çanakkale Çevre Platformu üyeleri Cumhuriyet Meydanı’nda yaptıkları açıklama ile Şahinli`den Kirazlı`ya ÇED yalanlarını gözler önüne serdi. Çevreciler özellikle bölgedeki sulardan numune alıp tahlil yapanları uyardıklarını ifade ederek; “Olası bir felaketin tüm sorumluluğu onların da üzerinde olacaktır” dediler.

644
Çanakkale Çevre Platformu dönem sözcüsü Hicri Nalbant, Şahinli köyünde sondaj çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek; “AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmada Şahinli köyü için, sondaj çalışmalarının Çanakkale Valiliği tarafından durdurulduğunu belirtmiştir. Bu beyan gerçek değildir. Çanakkale Valiliğince durdurulan hiçbir sondaj çalışması yoktur. Şahinli köyünde hem de köyün içme ve kullanma suyu kaynaklarının tepesinde pervasızca sondaj çalışmalarının sürdürüldüğü tarafımızca görülmüştür” dedi.
 
 
Çanakkale Çevre Platformu üyeleri bir süre önce Kızılelma, Kirazlı köylerinde başlayan ve Şahinli köyünde şimdilik sona eren Çanakkale ve çevresindeki ÇED süreci toplantıları ile ilgili değerlendirmede bulundular. Çevre Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasına CHP Çanakkale Milletvekili Çevre Komisyonu üyesi Serdar Soydan ve çok sayıda çevre gönüllüsü katıldı. Çanakkale Çevre Platformu dönem sözcüsü Hicri Nalbant, Şahinli köyünde sondaj çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek; “AKP Çanakkale Milletvekili  Mehmet Daniş, TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmada Şahinli köyü için, sondaj çalışmalarının Çanakkale Valiliği tarafından durdurulduğunu belirtmiştir. Bu beyan gerçek değildir. Çanakkale Valiliğince durdurulan hiçbir sondaj çalışması yoktur. Şahinli köyünde hem de köyün içme ve kullanma suyu kaynaklarının tepesinde pervasızca sondaj çalışmalarının sürdürüldüğü tarafımızca görülmüştür” dedi.
 
“Üzerimizden oynanmak istenen oyunlara gelmeyeceğiz”
Kazdağlarında sondaj çalışmalarının sürdüğünü bölgede milyonlarca ağacın kesildiğini, köylerin içme ve kullanma suları zehirlendiğini ifade eden Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant “Dünyanın en kaliteli sularını içen yoksul insanlar damacana suyuna mecbur bırakılmışlardır. Geldiğimiz noktada bir yıldır Lapseki Şahinli, Bayramiç Kuşçayırı, Çan Söğütalan, Bayramiç Muratlar, Çan Kızılelma, Çanakkale Kirazlı ve ikinci kez Lapseki Şahinli köylerinde 9 işletme için ÇED halkı bilgilendirme toplantıları yapılmaya çalışılmış, ancak hiçbirinde yöre halkı istemediği için toplantı yapılamamış, tutanak tutulmak zorunda kalınmıştır. Bu gelişmelerden çok uluslu tekeller ve işbirlikçileri rahatsız olmuşlar” dedi.
 
Devreye Çanakkale Valiliğinin girdiğini ifade eden Nalbant; “Jandarma marifetiyle Kızılelma köyünde, Kirazlı`da köy halkı ve yöre halkı toplantıya sokulmamıştır. Kirazlı köyünde sadece altın şirketlerinin temsilcileri ile sözde, `ÇED halkı bilgilendirme toplantısı` yapılmıştır. Yapılan işlemin hukuksuz olduğu açıktır. Yüzlerce yöre halkı jandarma barikatı yüzünden köye girememiş ve toplantıya katılamamıştır. Bu durum ileride yapılacak yasal işlemler için tutanakla tespit edilmiştir. 15 Mart Perşembe günü Lapseki Şahinli köyünde ikinci kez hangi yüzle yapıldığını merak ettiğimiz ÇED halkı bilgilendirme toplantısı yapılmak istenmiş, günler öncesinden başlayan baskılara ve şirketlerin işe alma vaatlerine karşın, köy halkı bir yıl önceki tavrını tekrarlamış, köy kahvesini kapatarak, toplantıya katılmayarak ÇED halkı kandırma toplantısını boşa çıkarmıştır. Böylece Türkiye`de oynanan oyunun bir parçası olmamıştır. Bu yiğit davranışları nedeni ile Şahinli köyünün onurlu insanlarını buradan selamlıyoruz. Yalnız olmadıklarını yine buradan tekrarlıyoruz. Yine yetkilileri, suları kirletilen, hayvanları ölen, yaşam alanları yok edilen insanların çığlıklarını duymaya çağırıyor ve oluşan zararların devlet tarafından karşılanmasını bekliyoruz. Tam Bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin onurlu yurttaşları olarak bu yeryüzü cennetinde, hep birlikte sağlıklı yaşamak istiyoruz.Bizler üzerinden oynanmak istenen oyunlara gelmeyeceğiz” dedi.
 
 
“Şahinlide sondaj sürüyor”
Lapseki’ye bağlı Şahinli köyünde sondaj çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant; “ AKP Çanakkale Milletvekili Sayın Mehmet Daniş, TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmada Şahinli köyü için, sondaj çalışmalarının Çanakkale Valiliği tarafından durdurulduğunu belirtmiştir. Bu beyan gerçek değildir. Çanakkale Valiliğince durdurulan hiçbir sondaj çalışması yoktur. Şahinli köyünde hem de köyün içme ve kullanma suyu kaynaklarının tepesinde 15 Mart 2012 Perşembe günü pervasızca sondaj çalışmalarının sürdürüldüğü tarafımızca görülmüştür” dedi.
 
Nalbant şunları söyledi; “Bu gelişmelerden herkesin özellikle de yetkililerin alması gereken dersler vardır. İçme ve kullanma suları kirlenerek yok olan, kirlenen sulardan içen hayvanları ölen, ciddi bir bölümü de yavru atan, damacana suyu içmeye mecbur bırakılan insanların üzerine sanki bu sıkıntılar azmış gibi, bir de jandarma baskısı uygulamak çözüm değildir. Bu anlamda jandarmamızın gerekli dersleri çıkardığını, dün Şahinli köyünde görmekten mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Buradan söz konusu sulardan numune alıp tahlil yapanları da uyarıyoruz. Olası bir felaketin tüm sorumluluğu onların da üzerinde olacaktır. Çan Kızılelma ve Çanakkale Kirazlı köylerinde maden şirketi temsilcisi ve yandaşlarına her türlü serbestliği sağlayan Türkiye Cumhuriyeti Yurttaşlarını köye sokmayan jandarma görüntülerini bir daha görmek istemediğimizi buradan yetkililere duyuruyoruz.”
Paylaş