havadurum

Çevreciler ÇED sürecine hazır

Çanakkale Çevre Platformu 28 Ağustos tarihinde Kirazlıda gerçekleştirilecek olan ÇED halkı bilgilendirme toplantısına hazırlanıyor. Platform dönem sözcüsü Hicri Nalbant, mücadelenin süreceğini bildirdi.

512
Çanakkale Çevre Platformu altın tekellerinin yeni oyunu olan Kirazlıda ki altına madeni için kapasite artışı ÇED halkı bilgilendirme toplantısı için hazırlıklarını sürdürüyor. Çevre Platformu dönem sözcüsü Hicri Nalbant, altın tekellerinin yalan söyleyerek işlerini yürütmeye çalıştığını hatırlatarak halkı duyarlı olmaya davet etti.
 
“Taş ocakları çok zararlı”
Ezine’ye bağlı Koçali köyü sınırları içerisinde faaliyetlerini sürdüren granit taş ocağının halkın sağlığını tehdit ettiğini bildiren Çanakkale Çevre Platformu dönem sözcüsü Hicri Nalbant; “Taş ocakları başlı başına ciddi bir sorun. Köylülerin yaşam kalitesini düşürüyor. Önlem alınmadan, gereğinden fazla tozulma olduğunda sorun daha da büyüyerek katlanıyor” dedi. Nalbant şunları söyledi; “Tozunma nedeniyle oluşacak rüzgar insanların solunum yollarından tutun bitkilerin yapraklarına kadar her tarafta ciddi olumsuz etkileri var. Ürünlerde verim kaybına özellikle zeytinlerde ürün kaybına neden olur. Fotosentezi önler bitkinin özümleme yapmasını engeller. Verim kaybı olur. Toz zerrelerinden bitkilere nüfus edecek ağır metaller olabilir. Onlarda ürünün kalitesine etki eder. İnsan hayatına solunum yolları rahatsızlık yaratmasına neden olur.”
 
“Altın tekelleri yalan söylüyor”
Kirazlıda gerçekleştirilecek ÇED toplantısına dikkat çeken Nalbant; “Daha önce orada ÇED toplantısı yapıldı. Kapasite çok küçüktü. Bu kadar kapasite ile kalmayacakları belliydi. Daha sonradan hem kapasiteyi arttıracaklar hem de maden zenginleştirme tesisleri kuracaklar diye o gün söylemiştim. Şimdi oraya atık havuzları kuracaklar. Atık barajları kurulacak. ÇED toplantısı olacağı günde orada olacağız. Köylüleri her gün gidip bilgilendireceğiz. Altın tekelleri durmuyor. Üstelik yalan söyleyerek işlerini yürütmeye kalkıyorlar” dedi.
Paylaş