havadurum

Çevreciler Bir zafer daha kazandı

Çanakkale`de altın arama ve termik santrallere karşı mücadele eden çevreciler, altın tekellerine karşı bir zafer daha kazandı. Yargı`nın altın tekellerine bir kez daha `dur` demesi çevrecileri memnun ederken, söz konusu davanın; Çanakkale İdare Mahkemesi`nin 18.3.2014 gün ve 2014/264 karar nolu kararı ile de iptal edilmiş olması; su kaynakları, ormanlar, tarım alanları, hava, Kazdağları, yörede yaşayan başta insanlar olmak üzere, tüm canlılar için çok önemli bir kazanım olduğuna vurgu yapıldı.

654
Çanakkale`de çevrecileri sevindiren mahkemenin dava ile ilgili iptal kararının ardından kamuyouna açıklama yapan Çanakkale Çevre Platformu dönem Sözcüsü Dr. Nihat Gülhan; mahkemenin söz konusu dava ile ilgili verdiği iptal kararıyla kazanılan başarının bu mücadeleye omuz veren herkesin başarısı olduğunu söyledi. Gülhan; “Yargı altın tekellerine bir kez daha `dur` dedi! `Halilağa altın ve bakır işletmesi projesi` hakkında verilen `çevresel etki değerlendirme olumlu` kararının iptali için Çanakkale İdare Mahkemesi`nde 16.07.2012 gün ve 2012/577 esas nolu açılan dava sonucu, Mahkemece 20.11.2013 tarihli yürürlüğün durdurulmasına karar verilmiş, davalı idare tarafından Edirne Bölge idare Mahkemesine yapılan itiraz, Edirne Bölge İdare Mahkemesinin 30.12.2013 günlü kararı ile red edilmiş idi. Son olarak, sözü edilen dava; Çanakkale idare Mahkemesinin 18.3.2014 gün ve 2014/264 karar nolu kararı ile de iptal edilmiş böylece, yargıda önemli bir aşamaya gelinmiştir. Yıllardır sürdürülen, onurlu mücadelenin, hukuk platformunda geldiği bu aşama, su kaynaklarımız, ormanlarımız, tarım alanlarımız, havamız, Kazdağlarımız, yörede yaşayan başta insanlar olmak üzere, tüm canlılar için çok önemli bir kazanımdır. Bu başarı, mücadeleye omuz veren herkesin başarısıdır. Kutlu olsun. En kısa zamanda Çanakkale`de, dağlarda, köylerde bu müjdeli haberi şenliklerle kutlayacağız” dedi.
 
 
“Bu zafer `sahte efelere` karşı da kazanılmıştır”
Gülhan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizler; Çanakkale Çevre Platformu olarak, yedisinden yetmişine, gerçek doğa dostu, çevreciler olarak, Söğütalan köylüleri, Kızılelma köylüleri, Bayramiçliler, Derekolu köylüleri, Etili halkı bu mücadeleyi verirken; Kanada`lı şirket Alamos Gold`un sesi olan yerel basın, taşeron Kuzey Biga`nın mangal partilerinde pikniklere katılıp, formalarında reklamlarını taşıyan bisiklet grubu şimdi ne yapacaklar merak ediyoruz! Bu mücadele ve zafer, aynı zamanda, yeni kuşak işgalcilere, bisikletini "kiraya verenlere" ortada özür dileyecek hiçbir neden yokken, önce bisikletçiden özür dileyip, sonra hiçbir şey olmamış gibi efelenen "sahte efelere" karşı da kazanılmıştır. "Bisikietçiler"den ve "sahte efelerden" sağ duyu beklemiyoruz.”
“İzin vermeyeceğiz”
Karabiga`da Cenal Termik Santral Projesi`nde, Cengiz inşaatın yaptığı gibi, mahkeme kararlarına rağmen hukukun `arkadan dolanılmasına`da izin vermeyeceklerini dile getiren Gülhan; “Karabiga`da Cenal Termik Santral projesinde, Cengiz inşaatın yaptığı gibi, mahkeme kararlarına rağmen hukukun "arkadan dolanılmasına" da izin vermeyeceğiz. Doğayı katletmeye yönelen tüm şirketler yöreyi ve bölgemizi, Kazdağlarını terk edene kadar, bu mücadele büyüyerek devam edecektir. Son olarak; Berlin`deki yel değirmencisini kıskanmadan Türkiye`de ve Çanakkale`de hakimler var diyoruz, saygılar sunuyoruz” dedi. Düzenlenen basın açıklamasına İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Hicri Nalbant, Çevre Platformu üyeleri ve çok sayıda çevreci katıldı.
Paylaş