Çevre Platformu harekete geçti "Suyumuza sahip çıkıyoruz"

1464

 Alamos Gold Şirketinin taşeronu olarak faaliyet yürüttüğü bilinen Doğu Biga Madencilik tarafından, madencilik faaliyetleri için ağaç kesimlerine başlandığı haberi gazetemiz Çanakkale OLAY’ın dünkü sayısında yer almıştı. Haberimizde;  “Atikhisar Barajı’nın başladığı yerde, su toplama havzasının üzerinde bulunan Kirazlı Köyü’ne yakın, Balaban Tepesi arka tarafındaki bölgede, Alamos Gold Şirketinin taşeronu olarak faaliyet yürüttüğü bilinen Doğu Biga Madencilik ’in proje sahasındaki ormanlık alanda ağaç kesimleri başladı” ifadelerine yer verilmişti.

 
“Kitle örgütleri harekete geçti”
Ağaç kesimlerinin başlaması ile birlikte Çanakkale’deki birçok demokratik kitle örgütü, sivil toplum kuruluşu, kurum ve çevre örgütleri de harekete geçti. Önceki gün Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Çanakkale Şubesi’nde bir araya gelen Çanakkale Çevre Platformu bileşenleri toplantı yaparak en kısa zamanda çalışmaların durulması için yetkililerle görüşüp, Çanakkale halkı ile beraber mücadele edeceklerini belirttiler.  Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı ve Çanakkale Çevre Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Türker Savaş, Alamos Gold Şirketi’nin taşeronu olan Doğu Biga Madencilik tarafından Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı çevresinde yapacağı maden çalışmasının hem içme suyunu yok edeceği, hem de çevre katliamına yol açacağını ifade etti.  Bu katliamı durdurmak ve Çanakkale’nin tek içme suyuna sahip çıkmak amacı ile birçok kurum, kuruluş ve çevre örgütünün bir araya geldiği Çevre Platformu olarak ortak hareket ederek, madene karşı mücadele edeceklerini belirten Savaş, alınacak kararlar ile ilgili kısa zamanda basına açıklamada bulunacaklarını belirtti. 
 
“Çanakkale halkı ile mücadele edeceğiz”
Aynı zamanda toplantı sonunda Çanakkale Merkez’de Çanakkale Belediyesi başta olmak üzere siyasilerin, kurumların, STK’ların ve Çanakkalelilerin bir araya geleceği büyük bir gösteri mitingi düzenleyecekleri belirtilirken, düzenlenecek panel ve seminerlerde yapılacak eylemlere çağrıda bulunacağı açıklandı.  
 
“Çalışmalar hukuksuz”
Çanakkale Çevre Platformu eski dönem sözcüsü Hicri Nalbant dün gazetemize yaptığı açıklamada, Şirketin bölgede yaptığı çalışmların hukuksuz olduğunu belirterek; “Burada şuanda yapılan işleme hukuksuz diyebiliriz, çünkü ruhsat alıp almayacakları belli değil, alsalar bile yargıya taşınacak ve ne olacağı belli değil. Böyle bir ortamda ağaç kesimine izin vermek de doğru değil. Yılda 8 milyon ton su karşılanacak dedik, bu suyun kaynağı yok. Çanakkale halkı hoşgörülü davranır da tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı’ndan bunlara su verirse, ancak oradan karşılanabilir, başka bir yer yok. Barajda zaten su kalmamış. Atikhisar Barajı’nda altıncılara verilecek bir gram su yok” ifadelerini kullanmıştı. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş