havadurum

Çevre Örgütleri hukuk mücadelesine hazırlanıyor

2011

 Geçtiğimiz haftalarda toplam 358 bin 668 dönümü kapsayan 17 adet farklı alanda, Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından jeotermal amaçlı arama ve işletmeye ihale edilmesi gündeme gelmiş, Çanakkale Valiliği tarafından ihalenin iptal edildiği açıklanmıştı. İhale iptalinin ardından, JES’ler yeniden gündeme geldi. Ayvacık Taşboğaz Köyü’nde Enther Enerji ve Ticaret A.Ş.  tarafından yapılacak ‘Sondaj İle Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ için ÇED gerekli değildir kararı verildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü resmi sitesinden yapılan duyuruda; “Çanakkale ili Ayvacık, ilçesi Taşboğaz Köyü, 156 ada, 26 parsel, AR: 17/207 ruhsatlı saha mevkiindeki Enther Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan AR 17/207 Ruhsat Numaralı Sahada ‘Sondaj İle Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince AR 17/207 Ruhsat Numaralı Sahada Sondaj İle Jeotermal Kaynak Arama Projesi projesine Valiliğimizce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir” denildi. Duruma tepki gösteren çevre örgütleri ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı dava açmaya hazırlanıyor.  Davanın, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği tarafından birlikte açılacağı belirtildi. Konuyla ilgili Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği Başkanı Gönül Işık ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan gazetemiz Çanakkale OLAY’a görüşlerini aktardılar. Dernek Başkanları, Tuzla halkının devam eden sondajdan kaynaklı büyük sıkıntılar yaşadığını ve çevre köylerin hiç birinin sondaj istemediğini belirterek, hafta içinde karara karşı dava açacaklarını ifade ettiler. 


“Bütün köyler sondaja karşı hem fikir”
Konuyla ilgili konuşan, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği Başkanı Işık;  “Taşboğaz Köyü için ÇED Gerekli Değildir kararı verilmiş. Bunun yanında Transmak Şirketi, bizim köyü de içine alan 5 köy çevresinde çalışma yapmak istiyor. Hepsini içine alan bir dava açacağız. Taşboğaz Köyü’ndeki, Enter Ticaret Anonim Şirketi, Gülpınar ve çevresinde çalışma yapmak isteyende Transmak Şirketi. Şirketlerin bu çalışmalarını durdurmak amacı ile dava açıyoruz. Mahkemeyi açtığımız takdirde şirketlerin mahkeme sonuçlanıncaya kadar çalışma başlatması hukuken yasa dışı olur. Bizde, köyümüz ve çevremiz için bu çalışmaların başlatılmasını istemiyoruz. Diğer bütün köyleri gezdik. Köylülerin hepsi bizimle hem fikir. Ne köylerinde, ne de çevrelerinde sondaj çalışması istemiyorlar. Şu ana kadar Bin 250 imza topladık. Bu imzalarımızı İl Özel İdare Genel Sekreterliğine verdik. Şu anda bununla ilgili daha fazla imza toplayabiliriz. Mahkemeye de bu imzaları sunacağız. İnsanların köylerinde sondaja dair herhangi bir çalışma istemediğini mahkemeye bildireceğiz” dedi.
  
“Tek bir nokta için ÇED başvurusu yapılması kamuoyunu yanıltmadır”
Jeotermal arama projelerinin de ÇED sürecine sokulması gerekli olduğunu belirten Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Doğan; “Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği ile birlikte,  Çanakkale Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün web sayfasında duyurular bölümünde projeyle ilgili ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen  ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararına karşı dava açılmasına karar verdik. Firmanın ruhsat alanı 2.591,02 hektar  (26 bin dönüm), dosya alanı ise 4,5 dönüm. Dosyada İki adet kuyu açılacağı, duruma göre arttırılacağı ve derinliğin de 3000-3500 metre olacağı belirtilmiş.  Proje en yakın köyler, ‘Taşboğaz Köyü’, 1,7 km. proje yakınında’ Gülpınar, Babadere, Kestanelik, Kösedere, Naldöken’dir.  Firmanın başka yerlerde de arama projeleri var, yalnız Taşboğaz değil. Tek bir nokta için ÇED başvurusu yapılması kamuoyunu yanıltmadır.  Bu kadar noktada ve derinlikte arama yaptıktan sonra Jeotermal Enerji Santralı yapılmasının amaçlandığı düşünülmektedir. Bu nedenlerle jeotermal arama projelerinin de ÇED sürecine sokulması gerekli olup ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmesi doğru değildir” dedi.
 
“Bu projeler dışında başka projelerin de olması muhtemel”
Bölgede devam eden JES’lerden yöre halkının sıkıntı yaşadığını belirten Doğan; “Bölgemizde Ayvacık İlçesi Tuzla Köyü yakınında Tuzla JES ve Babadere JES olmak üzere çalışan iki adet jeotermal enerji santrali bulunmaktadır. Bölgede yaptığımız incelemede, söz konusu tesislerin olumsuz etkileri ve yarattığı sıkıntılar köylülerce dile getirilmektedir.  Ayrıca, İl Müdürlüğünün web sayfasındaki duyurulardan takip edebildiğimiz kadarı ile Bölgede iki santralin daha yapılması beklenmektedir; Yerka JES için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmiş, Transmak JES için de ÇED süreci başlatılmış bulunmaktadır. Bu projeler dışında başka projelerin de olması muhtemeldir. Bunların dışında arama ruhsatı almış olan başka firmalar da mevcuttur ve Gülpınar yakınındaki bir proje için Gülpınar Köylüleri 33 gün nöbet tutmuş ve Gülpınar Muhtarlığı ÇED Gerekli Değildir kararına karşı  dava açmıştır.  Bölgede Tuzla, Kösedere civarında jeotermal enerji kaynaklı sıkıntılar yaşanmakta ve çiftçiler ciddi zarar görmekte iken, jeotermal arama ve işletme projelerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararları verilmesi endişe vericidir” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş