4 Kazım Pazar Günü Kabatepe-Gökçeada seferini gerçekleştiren 57. Alay Feribotu, meydana gelen makine arızası nedeniyle Gemiye atılan halat, iskeledeki demire bağlanmak için vatandaşların yardımıyla çekilirken, ortaya çıkan görüntüler ülke gündeminde yer edinmişti. Görüntüler konuşulmaya devam ederken, 7 Kasım Çarşamba Günü Gökçeada’dan Kabatepe’ye saat 18.00’de yapılması gereken seferin ‘emniyet’ sebebiyle iptal olduğu açıklandı. Daha öncede gemi arızası nedeniyle yaşanan kazalar ve sefer iptalleri ülke gündeminde birçok defa yer almıştı. Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Gökçeada-Kabatepe arasında yaşanan deniz yolu ulaşımındaki sıkıntılarla ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamalarda bulundu. Yaşanan sorunlarda kimsenin sorumlu arayarak bahane üretmemesi gerektiğini belirten Çetin; “GESTAŞ bu işi beceremiyor. Bunun birinci dereceden sebebi de başta Genel Müdürü ve Yönetim Kuruludur. Bunda suçlu hiçbir şekilde ne süvari, ne de gemide çalışanlarıdır. Çünkü gemi bakım ve onarımı yeterinde yapılmıyordur” dedi. Önceki yıllarda GESTAŞ’a Gökçeada seferleri için 20 Milyon TL gibi bir para geldiğini ifade eden Çetin, alınan feribotlar dışında kalan paranın ne yapıldığını sorarak; “Bu para, Gökçeada için gelmiş olmasına rağmen halen daha Gökçeada’nın ulaşımını sağlayan gemilerin yenilenmesi veya modernizasyonu ile alakalı olarak GESTAŞ neden çaba sarf etmiyor?” dedi. GESTAŞ’ın deniz ulaşımı yapan bir şirket olduğunu belirten Çetin; “GESTAŞ işini yapsın! Ramazan ayında iftar vermek GESTAŞ’ın işi mi? sorusunu yöneltti. GESTAŞ’ın Gökçeadalılar tarafından yöneltilen sorulara tatmin edici bir cevap vermediği takdirde Çanakkale’ye geleceklerini ifade eden Çetin; “GESTAŞ bizi tatmin edecek bir cevap vermezse ben, bütün Gökçeada’yı Çanakkale’ye toplayacağım. Orada bir basın açıklaması yapacağım. Gökçeada’ya da gelmeyeceğiz. Burayı terk edeceğiz” dedi.
“GESTAŞ bu işi beceremiyor”
Yaşanan sorunlara yönelik GESTAŞ Yönetimine sert eleştirilerde bulunan Çetin; “Bir kere sapla samanı birbirinden ayırt etmek lazım. Ben Gökçeadalıyım. Denizciliği iyi bilirim. Benimde uzun yıllar teknem vardı. Asıl problem GESTAŞ’ın yönetiminde. Ben, GESTAŞ’ta süvari ve altında çalışan arkadaşlara hiçbir şey söyleyemem. Onlar ellerinde hangi gemi varsa onunla ulaşımı sağlayacak. Bu gemilerin Tuzla’da kızağa alınması, bakımlarının yapılması, gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması, gemideki teknik personelin yani süvarinin altında çalışan insanların kalifiye eleman olması ve aynı zamanda liyakat sahibi olması. Bunların sağlanması gerekir. En azından ulaşımda, teknolojiyi ve kaliteyi yakalamasak da güvenliği sağlamış oluruz. Ama şu an itibari ile güvenlik problemi var. Ben, Pazar günü yapmış olduğum açıklamamdaki sebep şu; ‘Bugün Gökçeada’da Türkiye’nin Kuzey Ege’deki tek adası ve Türkiye’nin en büyük adası. Bu kadar önemli bir adada Türkiye Cumhuriyeti Devleti oradaki 10 bin nüfuslu anakara ile taşımacılık yapmak konusunda GESTAŞ ile birlikte ‘acziyet’ içerisinde ise, ‘Bırakın ben Belediye Başkanı olarak yapacağım’ dedim. Ya da Deniz Kuvvetlerine dönsünler. Bizim, Deniz Kuvvetlerinde gemilerimiz arıza yapmıyor. Bizim ulaşımımızı onlar sağlasınlar. GESTAŞ bu işi beceremiyor. Bunun birinci dereceden sebebi de başta Genel Müdürü ve Yönetim Kuruludur. Bunda suçlu hiçbir şekilde ne süvari, ne de gemide çalışanlarıdır. Çünkü gemi bakım ve onarımı yeterinde yapılmıyordur” dedi.
“Ramazan ayında iftar vermek GESTAŞ’ın işi mi?”
GESTAŞ’ın kendi işini yapmadığını belirten Çetin; “Ben GESTAŞ ile alakalı önceki açıklamamda da söyledim; ‘GESTAŞ işini yapsın’ dedim. Ramazan ayında iftar vermek GESTAŞ’ın işi mi? Sen denizcilik sektöründe faaliyet gösteren bir şirketsin. İşin ilginç yanı bizim Gökçeadalılar olarak sormak istediğimiz konu şu; ‘GESTAŞ’a, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde 20 Milyon para geldi. GESTAŞ, Gökçeada adına gelen bu 20 milyonluk para ile sadece ‘Gökçeada 2 Feribotu’ aynı zamanda da ‘Deniz Otobüsü’ alındı. Bu para Gökçeada için gelmiş olmasına rağmen, geri kalan para ile halen Gökçeada’nın ulaşımını sağlayan gemilerin yenilenmesi veya modernizasyonu ile alakalı olarak GESTAŞ neden çaba sarf etmiyor? Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Gökçeada için gönderdiği parayı neden Gökçeada halkı için kullanmıyor. Biz, bunları soruyoruz” dedi.
“Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyorsanız, o zaman kendi çabamızla ne yapabileceksek onu yaparız”
Devletin, adada yaşayan insanların ‘eğitim, sağlık, ulaşım’ gibi temel ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini söyleyen Çetin; “Ben, Çanakkale’de doğdum bu toprakların çocuğuyum. Bu topraklarda yaşayan insanların en güzel şekilde yaşaması için biz siyaset yapıyoruz. Biz çözüm merkezindeyiz. Çözüm merkezinde olan insanlar çözüm üretecekler, mazeret beyan etmeyecekler. Yapamıyorlarsa da yapamıyoruz’ diyerek geri çekilecekler. Bizim bu açıklamalarımızı siyasi şova bağlıyor. Bu açıklamaların siyasi şov olmadığı aşikar. Ben, Pazar günü yaptığım açıklamamdan sonra GESTAŞ birçok seferini iptal etti ve gemi arızasından dolayı sefer alamadı. Şimdi bana da bir özür borçları var. Bu konuyla alakalı olarak gerekirse, önümüzdeki günlerde GESTAŞ bizi tatmin edecek bir cevap vermezse, ben bütün Gökçeada’yı Çanakkale’ye toplayacağım. Orada bir basın açıklaması yapacağım. Gökçeada’ya da gelmeyeceğiz. Burayı terk edeceğiz. Biz burada bayrağın dalgalanması için bekliyoruz. Bizim temel ihtiyaçlarımız var. Bunlar ‘sağlık, ulaşım ve eğitim’ Buraya gelen devlet memurları öncelikle şunları soruyor; ‘Benim oğlum kızım okulda okuyor, öğretmen var mı? İkinci sorduğu soru, doktor var mı? Üçüncüsü de ulaşım. Siz bunların temel ihtiyaçlarını karşılayacaksınız. Bizim temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyorsanız, o zaman kendi çabamızla ne yapabileceksek onu yaparız” dedi.
“Gökçeada’nın Belediye Başkanı olarak bu durumdan utanıyorum”
2018 yılında millet aya giderken, biz burada bunlar konuşuyorsak, ben Gökçeada’nın Belediye Başkanı olarak bu durumdan utanıyorum. Çanakkale’nin içinden boğaz geçiyor, coğrafyası, yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile Çanakkale bunları hak etmiyor. Gökçeada halkı olarak biz de hak etmiyoruz. Biz, siyaset falan yapmıyoruz. Biz, sadece yetkililerden çözüm üretmelerini istiyoruz. Ben, pazar günkü açıklamamdan sonra başka açıklama yapmadım. Ama artık onlarda üzerlerine düşen görevlerini yapsınlar. Dolayısı ile GESTAŞ, Yönetim Kurulu olarak toplantıda günah keçisi aranmasın. Burada çalışan arkadaşların hiçbirinin suçu ve günahı yok. Bu tamamen yönetimin problemi. Gerekli bakım ve onarım işlemleri için gerekli payları ayıracaklar. Zamanında o gemiler kızağa çekilecek. A’dan Z’ye bakımları yapılacak ve bu düzenli bir şekilde yapılacak. Gökçeada Kabatepe arasında ki hattımız sürekli rüzgar akımının olduğu bir bölge. Yılın 360 gününün300 günü bu hava eser. Çanakkaleliler de memleketlerine sahip çıkacaklar. Siyasi malzeme haline getirmeyecekler. Çanakkale siyaset üstü bir memlekettir. Hiçbir parti beni ilgilendirmez. Beni ilgilendiren Çanakkale ve Çanakkale topraklarıdır. 1915’te ‘Çanakkale Geçilmez’ şeklinde yazılan yazı anlamsız kalmamalı. Orada 253 bin şehit yatıyor. Türkiye’de herkesin barış ve huzur içerisinde, üniversite öğrencilerinin sabaha kadar sokaklarda güven içerisinde gezdiği bir memlekettir. Bu yapıyı kimse bozmasın” dedi.
(Eren Aşnaz)