havadurum

Cengiz Holding’e karşı düzenlenen konserde birlik çağrısı yapıldı

Cengiz Holding'in Çan Halilağa ve Bayramiç Hacıbekirler köyleri arasına açmak istediği Halilağa Altın Bakır Madeni için itirazlar devam ediyor.

810

Çan ve Bayramiç'te yaşayan 91 yurttaşın imzacı olduğu altın madeni için mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen Cengiz Holding'in çalışmalarına devam etmesi üzerine Çan'da şarkılı türkülü konser gerçekleştirildi. Çan Çevre Derneği'nin önderliğinde Kazdağları Kardeşliği ve Çan Çevre Derneği'nin birlikte organize ettiği şarkılı türkülü konser Çan Kapalı Pazaryeri girişi ve Menderes Parkı'nda düzenlendi.

“Madene verecek suyumuz yok”

Çevreci aktivistler ellerindeki davul, zurna ve çalgı aletleriyle çevre türkülerini Cengiz Holding'e karşı seslendirirken pankartlar da açtılar. Açılan pankartlarda "Madene verecek suyumuz yok", "Defol Cengiz", "Kazdağları'ndan Defol Cengiz", "Kazdağları'nın Üstü Altından Değerlidir" ifadeleri yer aldı.

“Gelin hep birlikte topraklarımızı savunalım!”

Konsere ilişkin bir de basın açıklaması gerçekleştirildi. Çan Çevre Derneği yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, " Cengiz Holding Hacıbekirler ve Muratlar köyleri üzerinde, 3 köyü haritadan silerek bakır madeni açmak istiyor. Eğer bu maden açılırsa 55 köyün, su kaynağı , Çan'ın köylerini sulayan Kocabaş Çayı madene verilecek. Bu köyler arasında Uzunalan, Bilaller, Cicikler, Göle, Dereoba, Söğütalan, Şerbetli, Kulfal, Kumarlar gibi köyler de var. Şu anda madene su taşımak için çalışmalara başlandı. Bu projeye karşı Bayramiç ve Çan köylerinde yaşayan 91 vatandaş dava açtık , ilk davayı biz kazandık. Mahkemenin burada maden olmaz demesine rağmen, madenci şirket projede ısrarını sürdürüyor. Yılda 4 milyon ton suyu zehirleyecek olan altın-bakır madeni için Çan ve Bayramiç'in suyuna el konacak. Tarım toprakları meralar zehirlenecek, ormanlar kesilecek. Maden yüzünden açığa çıkan zehir yüzünden kanser olacağız. Gelin hep birlikte topraklarımızı savunalım, madene verecek bir damla suyumuz yok" ifadelerine yer verildi.

(Esra Güller)

Paylaş