Cenal Entegre Enerji Santralı ÇED kararı iptal edildi..

1530

 Çanakkale’nin Karabiga beldesine inşa edilen Cengiz Holding’e ait Cenal Entegre Enerji Santralı projesinin ‘ÇED Olumlu Kararı’ 28 Kasım’da iptal edildi. Yapılan açıklamada Çanakkale İdare Mahkemesinin kararı sonucunda termik santral faaliyetinin durdurulması ve santralın mühürlenmesi gerektiği belirtildi. Tesise, STK ve çevre örgütleri tarafından 2016 yılında dava açılmış, Danıştay kararı uyarınca, termik santral projesi hakkındaki bir başka ÇED davasındaki bilirkişi raporunun beklendiği dava, 2018 yılına kadar uzamıştı. 28 Kasım tarihinde karara bağlanan dava sonucunda, 2012 tarihli ÇED Raporunda, hava kalitesi değerlendirmesi ve modellemesi çalışmalarının tüm mevsimleri kapsamaması ve kullanılan meteorolojik veri setinin bölgeyi yansıtmamasına ilişkin eksikliklerin devam etmesi nedeniyle ÇED Olumlu Kararını hukuka aykırı bulunarak ve iptal edildi. Mahkeme kararını değerlendiren dava avukatı Cömert Uygar Erdem; “Cenal Entegre Enerji Santralı’nın ÇED raporundaki eksikliklere yönelik uzun süredir bir hukuk mücadelesi veriliyor. Bu karar, davacılar ve bölge insanı için sevindirici. Ancak şimdi önemli olan, bu kararın ivedilikle uygulanması ve santralın mühürlenerek faaliyetine son verilmesi” dedi.   

“2016’da başlayan davada karar, 2018’de geldi”
 TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi’nin açıklamasına göre, Karabiga Temiz Doğa Derneği, Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği, Biga Çevre Derneği, TMMOB’ye bağlı Peyzaj Mimarları, Çevre Mühendisleri ve Ziraat Mühendisleri Odası ile Karabigalı 47 yurttaşın açtığı davanın duruşması 16 Mayıs 2016’da Çanakkale İdare Mahkemesinde görülmüş, mahkemenin davayı reddetmesi üzerine Danıştay’dan bozma kararı gelmişti. Danıştay kararı uyarınca, termik santral projesi hakkındaki bir başka ÇED davasındaki bilirkişi raporu beklenince uzayan davada, karar 28 Kasım 2018’de geldi.
 
“İptal kararının gerekçesi hava kirliliğinin düzgün ölçülememesi”
2012 tarihli ÇED Raporunda, hava kalitesi değerlendirmesi ve modellemesi çalışmalarının tüm mevsimleri kapsamaması ve kullanılan meteorolojik veri setinin bölgeyi yansıtmamasına ilişkin eksikliklerin, 2014 tarihli ÇED Raporunda da aynen yer aldığını gören mahkeme, 2009/7 sayılı Genelgeden yararlanılarak alınan yeni ÇED Olumlu Kararını hukuka aykırı buldu ve iptal etti. İptal davasını kazanan davacılar, 2012’den beri iptal ettirmeye çalıştıkları ancak pek çok yargı kararına karşın inşasına ve faaliyete geçmesine mani olamadıkları santralın kapatılması için idari başvuruda bulunacak.
 
“ÇED Olumlu Kararı’nı almak kolay, iptal ettirmek zor”
Çevre ve Orman Bakanlığı döneminde (Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kuruluşuyla birlikte bu bakanlık ortadan kalktı) çıkartılan 2009/7 Sayılı ÇED Yönetmeliği Uygulamaları Genelgesine göre, ÇED kararları hakkında verilen yürütmeyi durdurma ve iptal kararına yol açan ve ÇED Raporunun tamamını etkilemeyen unsurlar revize edildiği takdirde, sıfırdan ÇED süreci işletilmesine gerek kalmıyor. Genelgeden yararlanan projelerde, revize edilen ÇED Raporu için Halkın Katılımı Toplantısı gibi süreçler yeniden gerçekleştirilmiyor ve değiştirilen rapor kısa sürede Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulabiliyor. Cenal Entegre Enerji Santralı projesinde iptal edilen ÇED Raporunun revize edilerek tekrar ÇED Olumlu Kararı alınması şeklindeki 2009/7 sayılı genelge uygulaması, Artvin Cerattepe maden faaliyetleri için de yine Cengiz Holding tarafından hayata geçirilmişti.
 
“Bu karar, davacılar ve bölge insanı için sevindirici”
Mahkeme kararını değerlendiren dava avukatı Cömert Uygar Erdem; “Cenal Entegre Enerji Santralı’nın ÇED raporundaki eksikliklere yönelik uzun süredir bir hukuk mücadelesi veriliyordu. Bu karar, davacılar ve bölge insanı için sevindirici. Ancak şimdi önemli olan bu kararın ivedilikle uygulanması ve santralın mühürlenerek faaliyetine son verilmesi. İlerleyen günlerde davacı kurumlarla Karabigalı yurttaşların, halihazırda her iki ünitesi devreye alınmış biçimde elektrik üretimi yapan Cenal Entegre Enerji Santralının kapatılması için başvuru yapmasını bekliyoruz. Dileyen tüm yurttaşlar aşağıdaki bağlantılara tıklayarak Cenal kömürlü termik santralının kapatılmasını talep eden örnek dilekçelere ulaşabilir” dedi. 
(Seçkin Sağlam-Eren Aşnaz)
Paylaş