havadurum

ÇEDES Çanakkale'de de başladı mı?

Çanakkale LABEP, ÇEDES protokolünün Çanakkale'de bulunan iki okulda uygulanacağına dair söylentileri üzerine basın açıklaması gerçekleştirdi.

1356

2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan 'Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum' (ÇEDES) protokolünün Çanakkale'de iki okulda uygulanmaya başlayacağı iddiaları üzerine Çanakkale Laik Bilimsel Eğitim Platformu (Çanakkale LABEP) tarafından saat 9.00'da Gazi Ortaokulu önünde basın açıklaması gerçekleştirilerek; "Okullarda rehber öğretmenin, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi öğretmeninin görevini pedagojik eğitimi olmayan, öğretmen kimliği olmayan kişilere bırakan bu protokol derhal iptal edilmelidir" diye belirtildi.

"Öğrenciler 'manevi danışman' adı altında imamların, vaizlerin ellerine bırakılacaktır"

ÇEDES protokolünün Çanakkale'deki uygulanacağı söylentileri üzerine açıklamalarda bulunan Çanakkale LABEP; "2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılının çocuklarımıza, gençlerimize, ulusumuza aydınlık günler getirmesini; soran, sorgulayan, araştıran, fikri özgür, vicdanı özgür nesiller yetişmesini umut ederek kutluyoruz. 'Bir ulusu ulus yapan başta kültürdür.' Bu da ulusal eğitim veren devlet okullarıyla ve bu amaçla yetiştirilen öğretmenlerle olanaklıdır. Diplomalı öğretmenler atama beklerken, Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan 'Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum' (ÇEDES) adlı protokol ile, Türkiye Cumhuriyeti'nin temelini oluşturan Tevhidi Tedrisat Kanunu (Öğrenim Birliği Yasası) yok sayılmakta, Cumhuriyet öncesindeki din temelli eğitime dönme denemeleri yapılmaktadır. ÇEDES Protokolü ile okullarda ve gençlik kamplarında öğrenciler 'manevi danışman' adı altında imamların, vaizlerin ellerine bırakılacaktır" sözlerine yer verildi.

"ÇEDES Protokolü ile okullardan tarikatlara çocuklar devşirilerek gelecekleri karartılacaktır"

Çanakkale'de de Gazi Ortaokulu ve Hüseyin Akif Terzioğlu Ortaokulu'na gönderilen resmi yazıya değinilen açıklamada; "Tekirdağ, Eskişehir ve İzmir'in pilot il olmasının yanı sıra başka illerde olduğu gibi Çanakkale'de de Gazi Ortaokulu ve Hüseyin Akif Terzioğlu Ortaokulu'na 02.06.2023 tarih ve 77482065 sayılı yazı ile 'gençlik merkezi, okul ve görevli bilgileri' bildirilmiştir. Kısaca ÇEDES Cumhuriyet'in önsözünün yazıldığı Çanakkale'mizde iki okulda uygulamaya konmuştur. Bu okullardan biri şu an önünde olduğumuz Gazi Ortaokulu'dur. Okullarda rehber öğretmenin, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi öğretmeninin görevini pedagojik eğitimi olmayan, öğretmen kimliği olmayan kişilere bırakan bu protokol derhal iptal edilmelidir.

Hangi ünvan, makam, statü ve kimliğe sahip olursa olsun; denetleme yetkisi olmayan ve Pedagojik yeterliliği bulunmayan kişilerin ders saatinde veya teneffüs saatlerinde sınıfa, okulun toplantı, konferans, spor, sosyal etkinlikler salonlarına alınmasına ve bu mekanlarda yapacakları etkinliklere velisinin izni olmadan öğrencilerin katılmasını istemiyoruz. ÇEDES Protokolü ile okullardan tarikatlara çocuklar devşirilerek gelecekleri karartılacaktır. Müfredatta yazılı eğitim öğretim Faaliyetleri dışında ve Milli Eğitim mevzuatında yer almayan sosyal etkinliklere (sosyal kulüp Faaliyetleri, belirli gün ve haftalar vb faaliyetler dışındaki etkinliklere) katılmalarına izin vermiyoruz" diye belirtildi.

"ÇEDES protokolü iptal edilene kadar sesimizi duyurmaya devam edeceğiz"

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıldönümünde Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı bu tarz uygulamalara tepki çekilerek; "Yüce önder, başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk eğitimin ilkelerini; ulusal, bilimsel, laik, karma, uygulamalı olmalıdır diye tanımlamış, 'Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı ve yüksek bir topluluk halinde yaşatır, ya da milleti esaret ve sefalete terk eder' diyerek Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaş uygarlık yolunu çizmiştir. ÇEDES ile millet esaret ve sefalete düşecektir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. Yıldönümünde; Türkiye Cumhuriyeti'nin Milli Eğitim Bakanı'nı ve İl Milli Eğitim Müdürü'nü Anayasa'ya ve Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı uygulamaları iptal ederek, okullardan vaiz ve müezzinleri çekerek görevlerini yasalar çerçevesinde yapmaya davet ediyoruz. Öğrenci velileri olarak iznimiz olmadan öğrencilerimizin bu şahısların uhdesine verilerek, ne amaçla olursa olsun okul dışına çıkarmasına, ayrıca öğrencilerimizin kimlik ve telefon bilgilerinin herhangi bir kişi, kurum ve kuruluşla paylaşılmasına onay vermiyoruz. Aksi takdirde laik, demokratik, bilimsel, karma eğitim uygulamalarına karşı olan bu etkinliklere karşı her türlü yasal haklarımızı hukuk çerçevesinde arayacağımızı platform olarak Kamuoyuna ilan ediyoruz. Bir ulusun çocukları, çağdaş uygarlık düzeyine ÇEDES ile değil, uygulamalı fen dersleriyle, bilim dünyasında yarışarak ulaşır. Velilerimizi ve laik bilimsel eğitimden yana olan Çanakkale halkını ÇEDES Protokolünün iptali için imza kampanyasına ve Millî Eğitim Bakanlığı'na dilekçe göndermeye davet ediyoruz. Bilime ve demokrasiye sahip çıkma sorumluluğu ile ÇEDES protokolü iptal edilene kadar sesimizi duyurmaya devam edeceğiz" denildi.

Gerçekleştirilen basın açıklamasına, Çanakkale LABEP'in bileşenleri olan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çanakkale Şb, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şb, Eğitim-İş Çanakkale Şb - Eğitim-Sen Çanakkale Şb, 29 Ekim Kadınları Derneği Çanakkale Şb, Veli-der DİSK Emekli Sen Çanakkale Şb, İDA Dayanışma Derneği ve Emekliler Türkiye Meclisi Çanakkale katılım sağladı.
(Dilan Kaynak)

Paylaş