havadurum

ÇED toplantısı ertelensin!

453

Bayramiç`te faaliyete geçirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni Projesi`nin ÇED Halkı Bilgilendirme toplantısı Hacıbekirler Köyü`nde 15 Eylül Salı Günü saat 11:00`da yapılacak. Çevre örgütlerinin ve demokratik kurumlarından karşı çıktığı, bölgenin en büyük maden projelerinin başında gelen ve geçtiğimiz yıl Cengiz Holding tarafından uluslararası altın tekellerinden satın alınan Halilağa Bakır Madeni Projesi`nin ÇED toplantısına yoğun bir katılım olması beklenirken, meslek örgütleri Çanakkale Valiliği`ne dilekçe ile başvuruda bulundular. Söz konusu ÇED toplantısının, korona virüsü ile mücadele kapsamında birçok kısıtlama kararlarının alındığı bu dönemde, halk sağlığı açısından sorunlara yol açmamak adına ertelenmesi gerektiği belirtildi.

 

"Bu hassas süreçte ÇED toplantısının ertelenmesi gerekiyor"

 Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, "Türkiye de ve tüm dünyada covid pandemisinin birinci dalga ikinci pikini yasadığımız şu dönemde, birçok şehrimizde hastanelerde ve yoğun bakımlarda yer kalmadığını biliyoruz. Sağlık Bakanımız tüm toplumu toplu biraraya gelmemeleri konusunda, sosyal mesafe ve maske konusunda nerdeyse her gün uyarmaya devam ediyor. Böyle bir süreçte Halilağa bakır madeni projesi için, 15 Eylül 2020 tarihinde Bayramiç Hacıbekirler köyünde ÇED toplantısı yapılacağını öğrenmiş bulunuyoruz. Çanakkale Tabip Odası olarak, bu hassas süreç içinde, Halilağa Bakır Madeni projesi ve muhtemel projelerin ÇED toplantılarının ertelenmesini, halk sağlığı adına makamınızdan arz ediyoruz" dedi.

 

 "Maden projeleri hem ilimiz hem de ülkemiz için gıda güvenliği sorunudur"

 Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hicri Nalbant ise, susuzluk sorununa değinerek, gıda güvenliğine dikkat çekti. Nalbant, Çanakkale Valiliği`ne verdiği dilekçesinde; "Yaşadığımız bölgede, Kazdağları`nda, çok sayıda maden ruhsatı verildiği, hatta TEMA Vakfı`nın araştırmasına göre bölgenin yüzde 79`unun ruhsatlandırıldığı bilinmektedir. Yine bölgede bugüne kadar 15`ten fazla altın-gümüş madeni projesi çalışmaları sürdürülmekte, bunlardan Lapseki/Şahinli Altın Gümüş Madeni Projesi işletmeye geçmiş bulunmaktadır. Çanakkale Balaban işletmesi de oluşan çok büyük tepkilere ve ruhsat süresi dolmasına rağmen işletme isteğinden vazgeçmemiştir. Bölgedeki işletmeler arasında hem alan hem de üretim olarak en büyüğü Halilağa Bakır Madeni projesidir. Ruhsat alanı 5166 hektar, üretim miktarı da 95 milyon tonun üzerindedir. Sadece bu proje açısından değerlendirdiğimizde, (1 ton cevher için 4 ton su) 15 yıllık işletme döneminde 380 milyon ton suyun kirletilerek yok edileceği görülmektedir. Ruhsat alanı, başta Bayramiç Barajı olmak üzere birçok göletin su toplama havzasında kalmaktadır. İçinde bulunduğu içinde bulunduğumuz yılda olduğu gibi, baraj ve göletlerimizin çoğu dolmamış, yöredeki içme suyu kaynaklarının bir bölümü kurumuş, bir bölümü de azalmıştır. Yani Çanakkale`nin tamamında içme, kullanma ve sulama suyu sorunu yakıcı bir şekilde yaşanmaktadır. Gerekli planlamalar şimdiden yapılmaz ise, önümüzdeki yıllarda tarımsal üretimde susuzluk nedeni ile ciddi azalmalar olacaktır. Böyle bir durum, hem ilimiz hem de ülkemiz için gıda güvencesi ve gıda güvenliğidir" dedi.

  

"ÇED toplantısının ertelenmesini bekliyoruz"

 Nalbant, talep dilekçesinde, "Yukarıda özelliklerini özetlediğimiz Halilağa Bakır Madeni Projesinin ÇED halkı bilgilendirme toplantısının 15 Eylül 2020 Salı günü saat 11:00`da Hacıbekirler Köyü`nde yapılacağı duyurulmuştur. Adı geçen projenin oluşturacağı riskler, çok geniş bir üretici ve tüketici kesimini ilgilendirmektedir. Bu yüzden ÇED Halkı Bilgilendirme toplantısına yoğun bir katılım beklenmektedir. Covid-19 salgınının ilimiz ve ülkemizde giderek yaygınlaştığı, okullarımızda eğitimin aksadığı, çalışma ortamının da düzenli işlemediği, bütün yurttaşlarımızın yaşamlarını etkilediği, yine herkesin bildiği bir gerçektir. Yine iyi niyetlerle, meraktan yöredeki gelişmeleri gözetlemeye giden çok sayıda doğasevere ‘Ormana yan bakma cezası` kesildiği de bilinmektedir. Hal böyleyken ruhsat süresi uzatılmadığı halde şirket işletme alanında beklemekte, rahatlıkla orman alanına girip çıkmakta, şirketle ilgili herhangi bir cezai işlem yapılmamaktadır. Bu çifte standart, başta doğaseverler olmak üzere geniş bir kesimi rahatsız etmektedir. Kesilen cezalarda gerekçe olarak İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararları gösterilmektedir. Şimdi İl Hıfzıssıhha Kurulundan tüm yurttaşlarımızın sağlığı ve güvenliği için söz konusu ÇED halkı bilgilendirme toplantısının ileri bir tarihe ertelenmesini bekliyoruz" dedi.

(Seçkin Sağlam)

Paylaş