havadurum

'ÇED Gerekli Değildir' kararına 'İptal' geldi

665
Ayvacık Tuzla Gülpınar mevkiinde yapılmak istene MTN A.Ş. ye ait Babadere 2 JES Projesi için verilen `ÇED Gerekli Değildir` kararına karşı Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliğ, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından dava açılmış geçtiğimiz haftalarda davayla ilgili `Yürütmeyi Durdurma` kararı verilmişti. Dün yapılan açıklamada, mahkeme tarafından `ÇED Gerekli Değildir` kararının iptal edildiği belirtildi. Konuyla ilgili Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulundu. Projenin toplama kapasitesinin ÇED Yönetmeliğinde verilen kapasitenin çok altında tutulduğu, yönetmeliğin arkasında dolanmak istendiği... gibi sebeplerle davacı olduklarını belirten Doğan, verilen kararın sevindirici olduğunu belirtti. Bölgede daha birçok projenin yer aldığı ve açılan davaların sonuçlarını takip ettiklerini belirten Doğan, süreçle ilgili görüşlerini paylaştı. 
 
"Yönetmeliğin arkasından dolanmak istediler"
Ayvacık İlçesi Gülpınar Mevkii`nde çeşitli Jeotermal Enerji Projelerinin yer aldığını belirten Doğan; "Babakale JES bunlardan bir tanesi ve şu anda çalışan bir santraldi. MTN Enerji Şirketi santralin yanına Babadere 2 JES olarak ikinci bir santral yapmak istedi. Bunu toplama kapasitesi yine ÇED Yönetmeliğinde verilen kapasitenin çok çok az altında kalacak şekilde kapasite göstermişlerdi. Bize bu projeye itiraz ettik. Bunun yönetmeliğin arkasında dolanmak olduğunu, miktarı çok az tutarak `ÇED Gerekli Değildir` istendiğini belirttik ve itiraz ettik. Konuya ilgili kalabalık bir bilirkişi gerçekleşti ve heyet güzel bir rapor verdi. Bu rapordan sonra yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. Şimdide ÇED Gerekli Değildir kararı iptal edilmiş oldu" dedi. 
 
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni ÇED süreci başlatıldı" 
Benzer bir şekilde yine ayını bölgeye yakın bir yerde yer alan Transmartk Enerji Santrali`nin yer aldığını ve bunun için Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği tarafından dava açıldığını belirten Doğan; "Bizlerde Kazdağalrı Doğal ve Kültürel Yaşamı Koruma Derneği olarak davaya müdahil olmak istemiştik ancak talebimiz ret edilmişti. Bu davada da yürütmeyi durdurma kararı çıktı ancak kesin karar çıkmadı. Bu proje ile ilgili dava sonuçlanmadan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni bir ÇED sürecinin başlatılmış olduğunu gördük. Bunla ilgili yeni bir dilekçe vermeyi düşünüyoruz" dedi. 
 
"Balık ölümleri sebebi ile ceza kesilmişti"
Bölgenin JES tehdidi altında olduğunu belirten Doğan; "Yine aynı bölgede YERKA A.Ş.`nin inşaatı başlamıştı. Daha zaten inşaatın başlaması ile Tuzla Çayı`na sıcak su verilmiş ve balık ölümleri yaşanmıştı. Firmaya konuyla alakalı ceza kesilmişti. Bu bölgeye dikkatleri çekmek istiyoruz. Buralarda başka projelerde var bu yüzden bu bölgedeki yapılmak istenen projelere elimizden geldiğince müdahil olmaya çalışıyoruz" dedi.
(Eren Aşnaz) 
Paylaş