ÇED`de vahim gelişme

Hükümet, ihaleye çıkan ya da yapımı planlanan projeler önünde önemli bir aşama olan ÇED onayını kaldırdı. ÇED ile ilgili gelişmeyi değerlendiren Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, yaşanan gelişmenin son derece vahim olduğunu söyledi.

540
3. Köprü, Akkuyu Nükleer Santrali, Gebze Orhangazi İzmir İstanbul Otoyolu Projesi, Ilısu Barajı ve tüm HES ve termik santral projelerinde artık ÇED engeli olmayacak. Önceki gün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğiyle atılan adımla bir taraftan Danıştay`ın ÇED mevzuatına uymayan projeler ile ilgili durdurma ya da iptal kararlarını by pass ederek bu uygulamaya son verilirken, diğer taraftan yatırımcının da maliyet artırıcı bir unsur olarak gördüğü ÇED sürecinden muaf tutulmasının önü açılıyor. Doğayı sömürmek için yatırımcının önündeki her türlü engelin kaldırıldığını söyleyen Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant; “Gelişmeler son derece vahim. Bu sermayenin önündeki hiç bir engeli kabul etmeyen bir düşüncenin göstergesi. Doğayı sömürmek için herşeyin yapıldığı bir ortamda bu gelişme de sürpriz olmadı” dedi.
“Parayı bastıran herkes ÇED alıyor”
“ÇED çok sulandırılmış bir kurum, ciddiye alınacak bir tarafı yok. ÇED başvurularının yüzde 99.5`i olumlu sonuçlanıyor. ÇED`e başvurup parayı bastıran herkes ÇED alıyor” diyen Nalbant; “Biz de bunu bile bile ÇED`i ciddiye alıp, karşı dava açıyoruz. Ama yine de ruhsatın iptali açısından bir aşama oluyordu. Türkiye ÇED ölçeğine AB`ye tam üye olmak için başlamıştı. Bu iktidarın ikiyüzlülüğünü gösteren bir karar. Hem AB`ye girmek için koşulları uygunlaştırdığını söylüyor, hem de ne özgürlükler, ne demokrasi ne de ÇED anlamında işleyişi tam olarak uygulamıyor. Son derece vahim. Sermayenin önündeki hiç bir engeli kabul etmeyen bir düşüncenin göstergesi. Doğayı sömürmek için herşeyin yapıldığı bir ortamda bu gelişme de sürpriz olmadı” şeklinde konuştu.
Paylaş