ÇATOD Başkanı Aydeğer; "Potansiyelimizin üzerinde ziyaretçi ağırladık.."

583

 ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde Çanakkale’nin turizm potansiyelini gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi. Yaz tatiline 9 günlük Kurban Bayramı’nın dahil olması ile Çanakkale’de yüksek bir turist yoğunluğu yaşandığını belirten Aydeğer, alt yapı sorunları ve trafik sıkışıklığı gibi zorlanmaların da yaşandığını belirtti. Deniz kıyıları başta olmak üzere,  Çanakkale’nin potansiyelinin üzerinde ziyaretçi ağırladığına dikkat çeken Aydeğer,  Çanakkale genelinde tesislerde ciddi sıkıntıların yaşanmadığı bir tatil süreci geçirdiklerini ifade etti. Ziyaretçi akınının Troya 2018 için tanıtımlarla avantaja çevrildiğini belirten Aydeğer, uluslararası tanıtımda Troya Müzesi’nin açılmasının önemli olduğunu söyledi. Müzenin önümüzdeki günlerde ziyaretçilere açılacağı bilgisini veren Aydeğer, resmi açılışın Kasım ayında gerçekleşecek uluslararası turizm fuarlarından önce yapılmasının önemine değindi. 

 
“Yoğun bir turist potansiyeli yaşandı”
9 günlük Kurban Bayramı tatilinin tüm yurtta olduğu gibi Çanakkale’de de yoğun bir ziyaretçi trafiği ile tamamlandığını belirten Aydeğer;  “Çanakkale, özellikle deniz kenarında olan turist noktalarımız başta olmak üzere şehir merkezine kadar yoğun bir ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Var olan yaz tatiline bayram tatili de eklenince artı bir yoğunluk söz konusu oldu. Bu durumda yer yer bir takım trafik noktalarında ve alt yapılarda zorlanmalar oluştu. Tabii ki bu çok doğal bir süreçti. Çünkü kapasitenin çok üzerinde bir turist yoğunluğu yaşandı. Bizim temennimiz kazasız belasız bir bayram tatil sürecinin tamamlanmasıydı. Çanakkale genelindeki tesislerde de ciddi bir sıkıntının olmadığı, sorunsuz bir tatil süreci tamamlanmış oldu. Bizim için en üzücü konu tatillerde yaşanan trafik kazalarında hayatını kaybeden vatandaşlarımız oldu. Bunun haricinde bölge için verimli bir süreç oldu. Aşırı bir yoğunluk vardı. Tatil yörelerindeki noktalarımız zaten yaz sezonu nedeniyle yoğunlar. Bunun üzerine bayram tatilinin yoğunluğu eklenince alt yapının yetersizliği nedeniyle oralardaki tesislerin biraz zorlanmasına sebep oldu” dedi. 
 
“Troya Yılı misafirlere tanıtıldı”
Çanakkale’ye gelen misafirlere Troya Yılı’nın afiş ve görsellerle tanıtıldığını ancak, asıl hedefin uluslararası alanda yapılacak tanıtımlar olduğunu belirten Aydeğer; “GESTAŞ gemilerinde bayram tatili öncesinde Troya 2018 Yılı ile ilgili afiş ve markalama yapılmıştı. Bu çerçevede de zaten orada bir farkındalık üretildi. Burada tabii ki iç pazar hedefimiz var ama, en önemli olan şey uluslararası alanlarda Çanakkale ve Troya isminin daha güçlü bir şekilde ifade edilmesi. Özellikle yabancı turistlerde farkındalığın arttırılmasına odaklanılmıştı. Çanakkale içerisinde konaklayan, buralara bir şekilde tatilini geçiren kişiler 2018 Yılı ile ilgili afiş ve benzeri tanıtımlarla karşılaştılar. Ana hedefin başında ise, uluslararası turizmde bir farkındalık üretmek geliyor. Bunun için bayramın hemen öncesinden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Tanıtma Genel Müdürlüğü tarafından Almanya’nın Berlin kentinde konserlerin ve etkinliklerin en fazla yapıldığı Mercedes Benz Arena diye bir noktada dev bir ‘Troya Atı’ konuldu. Bu çalışmalar birçok noktada devam ediyor” dedi.
 
 “Resmi açılış uluslararası fuarlardan önce yapılmalı”
Müze açılışının Ekim ayını geçmemesi gerektiğini belirten Aydeğer; “Özellikle Çanakkale’ye gelen misafirlerle bazı diyaloglarımız oluyor. Troya Müzesini görüyorlar ve kendilerinden pozitif dönüşler alıyoruz. Özellikle, Tevfikiye Köyü’nde yapılan alt ve üst yapı çalışmaları ve orada oluşan ‘Arkeoköy’ örnek uygulaması, müzenin silueti ve çağdaş arkeolojiyi gözeten bir müzenin ortaya çıkmış olması birçok sanatsever tarafından takdir ve beğeniyle karşılandı. Bu iyi bir şey. Bunun yansımalarını resmi açılışta çok daha iyi göreceğiz. Müzenin önümüzdeki günlerde ziyaretçilere açılması söz konusu. Bildiğimiz kadarıyla civar noktalardaki arkeolojik eserlerin müzeye taşınmasına başlanmış durumda. 8-10 günlük bir bayram tatili vardı. Bütün sektörlerde olduğu gibi bir yavaşlamaya sebep olmuş olabilir. Ancak artık açılışa doğru geri sayım başladı. Çok kısa zaman içerisinde ziyaretçi trafiğine açılacaktır. Buna dönük uluslararası kamuoyuna çok güçlü mesajlar verileceğini düşünüyorum. Burada önemli olan konu müzenin Kasım ayına kadar tamamlanmış olması önem arz ediyor. Her yıl Kasım ayının  ilk haftasında gerçekleştirilen Londra’daki WTM  Turizm Borsası diye tabir edilen fuarda bütün uluslararası yurt operatörleri, turizm acenteleri orada oluyor. Troya Müzesi’nin açılışının bu tarihten önce olup, bundan sonraki süreçte tanıtımının da orada yapılıyor olması. Özellikle bunun Türkiye turizmine dönüşü açısından hayati önem arz ediyor. Bu nedenle açılışın Ekim aynı geçmemesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
(Şenol Güven) 
Paylaş