Çarşı Projesi meclisi karıştırdı

ÇTSO’nun Kasım Ayı Meclis Toplantısı OSB Kongre Merkezi Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanlığını Mehmet Emin Şevik’in gerçekleştirdiği ÇTSO’nun Kasım Ayı Meclis Toplantısında ÇTSO’nun yapımını üstleneceği ve Belediye tarafından 3. projede kabul gören Çarşı Projesinin eskizleri ve görselleri mecliste tansiyonun yükselmesine neden oldu.

547
 
Başkan Bülend Engin Çarşı Projesi hakkında Çanakkale Belediyesi’ne daha önce 2 proje ile başvuruda bulunduklarını, ama geri çevrildiğini, 3.projenin ise 20 Kasım tarihinde Çanakkale Belediyesi tarafından kabul edildiğini belirterek, projenin görsellerini paylaştı.
 
ÇTSO Üyesi Ali Osman Yıldız: “Siz buna proje mi diyorsunuz? Böyle bir proje odaya yakışmıyor. Çok çirkin, çarşının üzeri gelişigüzel kapanmış. Buna oda olarak sahip çıkmayalım” dedi. Engin ise projenin geleceğinden endişe duyduğunu belirterek: “Kadın hamile, sakat çocuk doğursun diyoruz. Ben yapmadıysam, yapılmasına da müsaade etmem anlayışının sonucu bu” derken belediyeden geri dönen ilk projenin daha iyi olduğunu söyledi.
 
ÇTSO Üyesi Hüseyin Şakir Oktay ise : “Çarşının üstünü kapatsanız ne olacak. Üstünü kapatmanız insanların altına geleceği anlamına gelmez. Bence birinci de dahil olmak üzere tüm projeler birbirinden kötü. Herşeye de proje diyorsunuz. O zaman çocukların yaptığı lego da proje” dedi.
 
ÇTSO Üyesi Hayrettin Çetinkaya ise odanın çarşının üstünü kapatmak gibi bir sorumluluğu olmadığını kaydederek: “ ÇTSO’da birkaç üyenin çarşıda dükkanı var diye üstünü mü kapatalım” diyerek işin maliyet kısmını sorguladı. Çetinkaya Engin’e : “Çarşı Projesi’nin maliyetini kim karşılayacak, oda mı?” dedi. Engin odanın karşılamayacağını, kendisinin de cebinden karşılamayacağını belirterek: “Çarşı projesini reklam alma yöntemi ile finanse edeceğiz” dedi.
 
ÇTSO Kasım Ayı Meclis toplantısının gündemi bir önceki toplantı tutanağının okunarak oy birliği ile kabul edilmesinin ardından konuşma yapan Meclis Başkanı Mehmet Emin Şevik ise ÇTSO’nun OSB Kongre Merkezi’nin yapım ve açılışında katkıda bulunanlara teşekkür etti. Şevik : “Memlekette barış kelimesini sık kullananlardan kaçının. Halk isterse bağımsızlık bile tartışılır diyen kesimleri eleştirerek Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” mantığında bir barışın savunulmadığını belirterek, öyle olsaydı ve ona inansaydık biz de onlarla birlik olurduk” dedi.
 
Üyelere TOBB ETÜ Üniversitesi ile ilgili bilgilerin aktarıldığı toplantıda konuşma yapan ÇTSO Başkanı Bülend Engin bir veya iki fakülte açılmasının planlandığını ve açılacak bu fakültelerin mühendislik, turizm veya tarım alanında sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı fakültelerinden olmasını istediğini ve projenin 24 ay içinde tamamlanacağını söyledi. Engin: “İnşallah yapımı 1 sene, 1,5 sene sürer. 2013’te açarız” dedi. Eğitim verilecek bölümlerin TOBB’un sorumluluğunda olduğunu ve idari kadroyu da aynı şekilde TOBB’un belirleyeceği üniversitenin fiziki koşullarının ÇTSO tarafından eksiksiz hazırlanacağının açıklandığı toplantıda Bakan Yazıcı geldiğinde imzalanan protokol hakkında da konuşan Engin fakülte açmanın, OSB gibi bir binayı açmaktan daha kutsal olduğunu belirtti. Meclise sunulan protokol gündemi oy birliği ile kabul edildi.
 
Gündemin bir diğer maddesi olan burs müracaatları ve kurulan komisyon hakkında bilgi veren Genel Sekreter Sema Sandal : “Burs komisyonu kuruldu. Geçen seneden burs alan 5 öğrenci var. Bu sene de 20 öğrenci başvuruda bulundu. Komisyon gerekli değerlendirmeleri yapacak” dedi. Engin OSB’ye teknik personelin taşınacağını belirterek, ofislerin ve yönetimin yeni yapılan iş merkezine taşınacağını söyledi. Engin, alanların nasıl en doğru şekilde kullanılacağı ile ilgili üyelerden fikir aldı.
 
ÇTSO Başkanı Bülend Engin OSB ve İş Merkezi’nin açılmasından sonra hali hazırda kent merkezinde ÇTSO tarafından kullanılmakta olan binanın değerlendirilmesi noktasında Çanakkale Belediyesi tarafından kent meydanında yapımına başlanan ve durdurma kararı alınan Çanakkale Evi Projesi için alternatif bir yer olabileceğini, konuyla ilgili belediye ile temasa geçeceklerini söyledi. Engin mevcut binanın ayrıca Kültür ve Sanat Evi olarak değerlendirilmesi ya da turizm alanında danışma ofisi ve kentin değerlerinin ve ÇTSO üyelerinin iş kollarını sergileyebilecekleri bir alan şeklinde değerlendirebileceği önersinde de bulundu. Engin meydandaki turizm danışma bürosunun barakaya benzediğini belirterek, görünümü hiç şık bulmadığını söyledi.
 
Fikrini beyan eden ÇTSO üyesi Hüseyin Şakir Oktay ise ÇTSO’nun aylık toplantılarını OSB’de gerçekleştirmesinin iyi bir fikir olmadığını, yine merkezde yapılması gerektiğini söyledi. 6 aydır toplantılara katılmayan ve en son ÇTSO Meclis Toplantısında Rektör Laçiner ve ÇTSO Yönetim Kuruluna getirdiği eleştirilerle hafızalarda kalan Oktay Bülend Engin’e: “ Tam Türk işi. Yaptınız binaları, şimdi nasıl değerlendireceğinizi bilmiyorsunuz. Bunlar fizibilite aşamasında düşünülmesi gereken konulardır. Burası büyük bir bina. Bu binaları yaşatmak kolay değil. Bazen bazı salonlar yapılır ve bir koltuğa bazen 10 sene biri oturmaz. Odaların yaşaması için insan lazım. Burayı üniversitenin kulüplerine verin. Öğrenciler yararlansın. Ayrıca Türkiye’de ara eleman sıkıntısı var. Belediye ile birlikte kurslar düzenleyin ve ara elemanı sertifikası verin ” dedi.
 
Engin Çanakkale Yat Limanı ve Lapseki Yat Limanı ile ilgili gelişmeleri de değerlendirerek, Lapseki için yap, işlet, devret modeli uygulanacağını ve Tarım Bakanlığı’nın onay verdiğini, Milli Emlak’a verileceğini, toplam 80 dönümün 40 dönümünde yat limanı, diğer 40 dönümünde ise balıkçıların yeri olacağını belirterek Başbakan’ın onayında beklediğini söyledi. Toplantıda ayrıca bir önceki meclis toplantısında istifasını sunan ÇTSO Üyesi Mustafa Pamak’ın yerine Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan’ın üyeliği duyuruldu.
Paylaş