havadurum

"Çare; hukuk, üretim, güçlü bir sosyal devlet"

788

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hukuk Politikaları ve Seçim İşleri`nden Sorumlu  Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, Gazetemiz Çanakkale OLAY`ı ziyaret etti. Gazetemiz Sahibi Mehmet Özkurnaz ile sohbet eden Erkek, burada gazetemizin sorularını yanıtladı. Gündeme ve kent siyasetine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erkek; "Çanakkale OLAY Gazetesi, kentimiz için çok önemli bir değerdir. Onun güçlü ve özgür olması, biz siyasiler için de çok önemlidir. Tabi, asıl önemli olan basının özgür olmasıdır. Kamuoyunun haber alma hakkı, basın olmazsa zaten mümkün olmaz. İktidarda kim olursa olsun, acilen basının önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor" dedi. 

 
"Ekonomideki sorunun çözümü; üretimdir"
"Pandemi sürecinde, yapılması gereken ön önemli şey şeffaflıktır" diyen Erkek, "Verileri, şeffaf bir şekilde, çok doğru bir şekilde, kamuoyuyla paylaşmak lazım. Yani bugün, kamuoyu araştırmaları da gösteriyor, vatandaşın büyük bir bölümü artık, açıklanan rakamlara güvenmiyor. Sağlık Bilim Kurulu`nun talimatları ile hareket edilmeli. Sağlık Bilim Kurulu`nun bir sözcüsü olmalı, Sağlık Bilim Kurulu gerçeği kamuoyu ile paylaşmalı. Bu çok çok önemli. Siz rakamları gizledikçe, verileri doğru paylaşmadıkça, bu sefer  insanlar daha rahat hareket ediyor. Çok dikkat etmeliyiz, kurallara uymalıyız. Ekonomide, kriz derinleşiyor maalesef. İşsizlik en büyük sorun. Üniversite mezunu gençler de işsiz. Türkiye, önümüzdeki süreçte, mutlaka ve mutlaka, üretimini yükseltmeli… Üretmeliyiz. Yani, tarlada, sanayide üretmeliyiz, üniversitelerimiz bilgi üretmeli. Üretmediğiniz zaman ne işsizlik sorununu çözebilirsiniz, ne paranızın değerini koruyabilirsiniz. Üretim varsa, aş, iş, ekmek vardır" dedi. 
 
"Hukuk devleti, üretim, güçlü bir sosyal devlet…"
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, hukuk ve adalet vurgusu yaparak, sosyal devletin önemine değindi. Erkek, "Ben hukukçuyum. Her şeyden önemlisi, hukuk ve adalettir. Hukuk güvenliği olmazsa, hukuk devleti olmazsa, ekonomik olarak büyüme de olmuyor; aş, iş, ekmek de olmuyor. Bunlar birbiriyle ayrılmaz parçalardır. Hukuk devleti, üretim, güçlü bir sosyal devlet… Biz bunların hepsini bir bütün olarak görüyoruz. Türkiye`nin bugün yaşadığı en önemli sorun aslında sistem sorunudur. Kişiler, siyasi partiler,  iktidarlar değişir. Demokratik bir hukuk devleti yaratmalıyız. Keyfilikten uzak, denge-denetim mekanizmaları olan, şeffaf, çoğulcu, katılımcı, kuvvetler ayrılığının olduğu bir sistem yaratmalıyız. Bu sistem, şuanda yaşadığımız sistem, demokrasi değil, monokrasi olarak niteleniyor. Bu kadar yetkinin, gücün bir kişide toplanması, o kişi kim olursa olsun, doğru değil, bunun doğru olmadığını artık vatandaş da görüyor. Onun için biz önümüzdeki süreçte, mutlaka Türkiye rasyonelleştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmeli diyoruz. Bugün kıta Avrupa`sının büyük bölümünün uyguladığı, G-8 ülkelerinin büyük bölümünün uyguladığı, İngiltere, Almanya, Japonya, İtalya gibi dünyanın en gelişmiş ülkelerinin uyguladığı, güçlendirilmiş parlamenter sistemi tesis etmeliyiz. Bu sistemle, sorunlarımız daha da ağırlaşır. Ama her şeyden önemlisi, işsizlik, yoksulluk büyüyor bununla mücadele etmeliyiz. Biz, Ağustos 2018`den beri söylüyoruz. Ekonomi Masamız çok ciddi çalışıyor. ‘Kriz derinleşecek, tedbir alın` diye uyarıyoruz. Hatta; madde madde, çok somut önerilerimizi de kamuoyuyla paylaştık. Sorunu tespit ediyoruz, çözümünü de söylüyoruz" dedi. 
 
"Özgürlükleri güvence altına almalıyız"
"Şuanda Türkiye`nin en önemli sorunu; tabiki ekonomi, tabiki sağlık, kovid-19 pandemi sürecidir" diyen Erkek, "Bu konuda da ciddi çalışmalar yapıyoruz. Ama Türkiye artık bu sistemle kesinlikle devam edemez. Önümüzdeki süreçte, seçim zamanı da olabilir, önce de olabilir, onun kararını verecek olan şuanda Türkiye`yi yöneten iktidardır. Seçim ne zaman olursa olsun, ilk seçimden sonra, önce devleti liyakat ve adalet temelinde yapılandırıp, daha sonra toplumsal uzlaşmayla, yeni bir Anayasa ile mutlaka güçlendirilmiş parlamenter sistemi tesis etmeliyiz, hukuk devletini tesis etmeliyiz. Hak ve özgürlükleri güvence altına almalıyız. Basın özgürlüğünü de, ifade özgürlüğünü de, toplantı ve gösteri yürüyüş hakkı özgürlüğünü de, kısacası tüm özgürlükleri gerçek anlamda, hak ve özgürlüklerin özünü zedelemeden güvence altına almalıyız. Çünkü özgürlük varsa, adalet varsa, ekonomik olarak büyüyorsunuz. Güçlü bir ekonomi, güçlü bir demokrasiyle, özgürlüklerle mümkündür. Kovid-19 sürecinde de, sosyal devletin, güçlü bir sosyal devletin önemini bir kez daha gördük, anladık. Güçlü bir sosyal devlet, çok çok önemli. İşte bu süreçte, esnafımızın, çiftçimizin, sanayicimizin, KOBİ`lerin, işçilerimizin, emekçilerimizin, işsizlerimizin, toplumun tüm kesimlerinin daha güçlü bir şekilde yanında olmalıyız. Türkiye büyük bir ülkedir. Çok önemli bir geç nüfusu var. bu ‘y+z kuşağı` dediğimiz kuşak, çok nitelikli bir kuşak, özel bir kuşak. Türkiye`yi geleceği taşıyacak olan bu kuşaktır. Biz yeter ki, devlette israfı önleyelim, yeter ki üretelim. Bizim üretmek için her şeyimiz var. Tarımda da, güneşimiz, toprağımız, havamız, suyumuz, çiftçimiz… Her şeyimiz var. Başarılı bir girişimcimiz, reel sektörümüz, özel sektörümüz var. Onun için,  hukuk devleti, üretim ve güçlü bir sosyal devlet diyoruz" ifadelerine yer verdi. 
 
"CHP örgüt partisidir"
Çanakkale`de kongreler süreci ile birlikte başlayan ve parti içinde ayrışma noktasına gelen tartışmalara da değinen Erkek, "Asılında Türkiye`de, kongre süreçlerinde, demokratik mücadelelerin olduğu, adayların çıktığı tek parti Cumhuriyet Halk Partisi`dir, gerçekçi olmak lazım. Biz de kongreler süreçlerinde, parti içinde, demokratik mücadeleler olur, ama kongreler bittikten sonra biz bir bütün olarak çalışırız. Çünkü önemli olan, kişilerin değil, memleketin başarısıdır. Biz güven vermeliyiz. Şuanda, CHP, Millet İttifakı, bir umut, bir çözümdür. Bizim, siyaseti kavga alanından çıkarmamız, siyasi bir uzlaşı alanı haline getirmemiz, birlikte çalışma alanı haline getirmemiz gerekiyor. Biz, hepimiz bu bilinçteyiz. CHP`nin Çanakkale örgütleri, son derece dinamik, deneyimli örgütlerdir. CHP bir örgüt partisidir. O nedenle biz, yarın seçim olacakmış gibi çalışmalarımızı bu bilinçle, kararlılıkla yürütüyoruz. Türkiye bugün, çok önemli bir demokrasi mücadelesi veriyor. Bizim yapmamız gereken bu mücadeleye katkı vermek, gece-gündüz çalışmaktır" dedi. 
 
"Millet İttifakı her geçen daha da güçleniyor"
Millet İttifakı`nın Çanakkale`deki sıkıntıları ve özellikle İyi Parti`nin Çanakkale Belediyesi`ne yönelik eleştirileri ile İlgili olarak Erkek, "Millet İttifakı, Türkiye için bir umut haline gelmiştir. Hem Genel Başkanlar düzeyinde, Genel Başkanlarımız görüşüyor, hem de biz, Genel Başkan Yardımcıları olarak yakın ilişkiler içindeyiz. İyi Parti GİK Üyesi sayın Rıdvan Uz da hem Çanakkale için, İyi Parti için çok önemli bir siyaset insanı. Benim çok değer verdiğim bir hemşerim, dostum, onunla da ilişkilerimiz son derece iyi. Zaman zaman sorunlar olabilir. Önemli olan bunları aşmayı bilmektir. Önemli olan, iletişimi, diyalogu samimi olarak yürütmektir. Millet İttifakı, her geçen gün daha da güçleniyor. Kamuoyu araştırmaları da gösteriyor bunu. Önümüzde yapacağımız çok iş var; çocuklarımızın geleceği için, ülkemiz için. Onun için yerelde bir takım sorunlar yaşansa bile biz onları hızlı bir biçimde aşmasını biliriz" dedi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş