havadurum

Çanlılar çevre kirliliğine karşı birleşiyor

520

 Çan’da termik santraller nedeni ile oluşan hava kirliliği ile madencilerin yarattığı çevre kirliliği Çanlıları harekete geçirdi. Çevre kirliliğine karşı Çan’da kurulan Çan Kirli Enerji Karşıtı Çevre Platformu “Çan’ımız, çok ciddi çevre kirliliği tehdidi altındadır” başlığı ile toplantı çağrısında bulundu. “Çan’ımız, çok ciddi çevre kirliliği tehdidi altındadır” başlığı ile yapılan çağrıda “ Nefes aldığımız, ürün yetiştirdiğimiz bu çevreyi korumak ve gelecek kuşaklara temiz ve sağlıklı bir şekilde bırakmak hepimizin görevidir. Bu görev; köylü-kentli, kadın-erkek, partili-partisiz ve meslek ayrımı yapmadan herkesin ortak duyarlılığı ile başarılabilir. Çan’ımız ve çevresinde yapılmış ve yapılacak ‘çevreyi kirleten’ termik santraller ve maden işletmelerine karşı ‘sağlıklı yaşam hakkımızı savunmak üzere’ bir araya gelmiş olan bir topluluk olarak, sizleri toplantıya davet ediyoruz” denildi.  Çağrı sonrasında Çanlılar, geçtiğimiz hafta sonu bir araya geldi.  Çan Öğretmen Evi’nde gerçekleştirilen toplantıya CHP Çan İlçe Başkanı Ümran Aydın, Mustafa Yılmaz, Bülent Yılmaz, Osman Bulut,  Mustafa Önder, Salih Canan, Turgay Özkan, Hasan Naci Sezer, İsmail Hakkı Sezer ve İsmail Hakkı Sezgin katıldı. Toplantı sonrasında alınan karar doğrultusunda dernek kurmak için adım atılırken, ayrıca termik santrallere karşı şikayet dilekçeleri hazırlandı.  

 
“İlk talep emekli öğretmenlerimizden geldi”
Toplantı sonrasında gazetemiz Çanakkale OLAY’a konuşan CHP Çan İlçe Başkanı Ümran Aydın; “ Çan’da yaşanan çevre kirliliğine karşı bir dernek kurmak amacı ile bir araya geldik. Bu hafta dernek kurma çalışmalarını yapacağız. Yetiştire bilirsek 15 gün sonra, 12 Şubat’ta tekrar bir araya gelerek derneğimizi kuracağız. Dernekle birlikte burada termik santrallerin kurulmasına karşı imza kampanyaları düzenleyeceğiz. Termiklere karşı neler yapabiliriz, bunları konuşacağız. Bunun dışında termiklere karşı halkı bilinçlendirmeye yönelik kamuoyu çalışmaları düzenleyeceğiz. Dernek için ilk talep Çan’da bulunan emekli öğretmenlerimizden geldi ve bunun üzerine toplandık. 
 
“İnsanlar tepki vermeye başladı”
Çan’da şu anda tek termik santralin çalışmasına rağmen büyük bir çevre kirliliği olduğunu ve ikinci termik santralin de kısa süre içerisinde çalışmaya başlayacağını ifade eden Aydın, bu süreçte Çanlıların termik santrallere karşı tepki göstermeye başladığını belirterek; “Çan’da ikici termik santral de faaliyete geçmek üzere. Şu anda tek termik santral çalışıyor, ama ona rağmen ciddi bir hava kirliliği söz konusu. Hava kirliliği konusunda Çorlu’dan sonra Marmara bölgesinde ikinci sırada yer alıyoruz. Ama buna rağmen bir örgütlü çalışma yoktu. Önceleri bu konuda Çan’da çok tepki yoktu. İkinci, üçüncüsü kurulması konuşulunca insanlar tepki vermeye başladı. Biz daha önce de termiğe karşı mücadele ediyorduk, ama çok tepki olmadığı için fazla destek bulamıyorduk. Ama artık Çan’da termik santrallere karşı büyük bir tepki var ve şimdi bize bu tepkileri örgütlemesi kaldı” dedi. 
(Şenol Güven)
Paylaş