Candostlar için seferberlik

811
Uzun süredir beklenen soğuk hava ve kar yağışı hafta sonu itibari ile başladı. Aniden gelen soğuk hava dalgası tedbirleri de arttırırken, en çok dışarıda yaşamak zorunda kalan candostlar için zor zamanlar başlamış oldu. Candostlar için il ve ilçe belediyeleri çalışmalara devam ederken, Emekli Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Murat Türkeş, kent merkezinde ve kırsalda yaşayan candostlar için neler yapılması gerektiğini sıraladı. Kırsal kesimde yaşayan hayvanların hazırlanabilecek yemlerle beslenebileceğini belirten Türkeş, sokakta yaşayan can dostlar içinse basit desteklerle yaşamlarının kolaylaştırılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Türker açıklamasında; "Çoğunuzun yaşamakta olduğu ve/ya da basından izlediği gibi, soğuk/çok soğuk, yağmur, karla karışık yağmur ve kar ile yoğun kar yağışlı hava koşulları, Türkiye`nin büyük bir bölümünde etkili olmaktadır. Hepinizin bildiği gibi, kar örtüsü kentlerin içinde kısa sürede eriyip kalksa bile, kırsal çevrede, ovalarda ve platolarda, özellikle yüksek tepelik ve dağlık alanlardaki kalın ve yaygın kar örtüsünün erimesi için bazen birkaç ayın geçmesi gerekebilir. Bu genelleme, geçen yılın sonunda ve bu yıl yağan kar yağışları için de geçerlidir. Bu yüzden, kuşları, o minik, çok güzel ve ekolojik denge açısından çok yararlı dostlarımızı lütfen besleyelim. Onları, sokakta, bahçede ya da balkonumuzda, yumuşatılmış bayat ekmek, buğday, mısır, her türlü darı, kanarya ve muhabbet kuşu yemleri ve bulgur ile besleyebiliriz. Bu kentlerde yaşayanlarımız için çok kolaylıkla uygulanabilir bir yardım biçimi" dedi. 
"Şimdiden yüzlercesi açlıktan ve soğuktan öldü ya da ölmek üzere"
Türkeş kırsalda yaşayan canlılar içinse; "Bu arada, kırsal çevrede ya da ona yakın yerlerde yaşayanlarımız da, tavşan, sincap, tilki, çakal, kurt, vaşak, karakulak, yaban koyunu ve keçisi, geyik, ördek, kaz, kuğu, vb. sevgimize ve yardımımıza muhtaç öteki hayvan dostlarımızı da çoğunlukla özel bir harcama gerektirmeden hazırlayabileceğimiz yemlerle besleyebilir. Lütfen bu günlerin onlar için çok zor ve ağır geçeceğini unutmayınız. Onların, özellikle bu günlerde hepimizin yakın ilgisine gereksinimleri var. Belki de, daha şimdiden yüzlercesi açlıktan ve soğuktan öldü ya da ölmek üzere. Bir bölümü de, onların açlıklarından ve düşkünlüklerinden yararlanılarak yapılan katliamlarla yok edilmek isteniyor" dedi. Türkeş, "Korunaklı sokak ve bahçe kenar ve köşelerine ya da uygun kapı önlerine su kapları bırakabiliriz. Temel yemek gereksinimlerini karşılayabiliriz. Temel sağlık desteği sağlayabiliriz. Basit barınaklar yapabiliriz..." diyerek yapılması gerekenleri sıraladı. 
"Takviyeler devam ediyor"
Çanakkale Belediyesi`nden can dostlar için yapılan çalışmaların devam ettiği belirtilerek; "Kentimizde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle, Çanakkale Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler sokaktaki can dostlar için etkin bir çalışma yürütüyor. Olumsuz hava koşulları devam ederken, ekipler de hem kent merkezi hem de mücavir alanlar olan Güzelyalı ve Dardanos`ta bulunan beslenme noktalarına mama takviyesi yapmaya devam ediyor. Ayrıca bakım ihtiyacı bulunan can dostlarımız da Çanakkale Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde misafir ediliyor" dedi. 
"Mama takviyesi yapılıyor"
Çan Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla ilgili; "Zorlu hava şartlarında bizler için değerli olan sokaktaki canlarımızı unutmuyor, yanlarında oluyoruz. Can dostlarımız için oluşturduğumuz beslenme noktalarına sık sık mama takviyesi yapmaya devam ediyoruz" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş