havadurum

"Çanakkale'yi radyoaktif çöplük yapmayacağız"

504
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Ayvacık Arıklı Köyünde MTA tarafından başlatılan uranyum ve toryum sondaj-arama çalışmalarına tepki gösterdi. Ceylan, "AKP ve bazı AB ülkeleri nükleer enerjiyi "Yeşil" olarak lanse ediyor olsa da kimse, nükleer enerji için yapılacak maden çalışmalarının yaratacağı kirliliği tartışmıyor. Çanakkale`de uranyum madenciliği, Çanakkale`yi nükleer teknolojinin pisliğiyle baş başa bırakacaktır. Çanakkale`nin radyoaktif çöplük olmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi.
 
"Yasaya aykırı"
Sondaj çalışmalarının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu alınmadan başlatıldığını ve bu durumun yasaya aykırı olduğunu söyleyen CHP`li Ceylan, Maden Kanunun 17 maddesinin "Jeolojik haritalama, jeofizik etüd, sismik, karot, kırıntı ve numune alma ile bunlara yönelik sathi hazırlık işlemleri içeren faaliyetler için çevresel etki değerlendirmesi kararı aranmaz" şeklinde olduğunu kaydetti.
 
"Çanakkale`yi nükleer teknolojinin pisliğiyle baş başa bırakacak"
Ceylan, "İlgili ek fıkrada da görüleceği üzere; Sondaj çalışması çevresel etki değerlendirmesi kararı aranmadan yapılacak işlemler arasında sayılmamıştır. MTA Çanakkale`nin Ayvacık ilçesine bağlı Arıklı Köyü yakınlarında uranyum ve toryum madenleri için sondaj yapmaktadır. Kimse nükleer enerji için yapılacak maden çalışmalarının yaratacağı kirliliği tartışmıyor. Çanakkale`de uranyum madenciliği, Çanakkale`yi nükleer teknolojinin pisliğiyle baş başa bırakacaktır. Çanakkale`nin radyoaktif çöplük olmasına asla izin vermeyeceğiz" sözleriyle çalışmaları eleştirdi.
 
"Çıkan radon gazının, neden olacağı sorunların hesabını kim verecek?"
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`nın yaşam hakkını gözetmek zorunda olduğunu söyleyen Ceylan, yaptığı açıklamada "MTA tarafından ÇED olmadan sürdürülen bu sondajlara dur demesi gerekmektedir. Sondajlar esnasında açığa çıkan radon gazının neden olacağı sorunların hesabını kim verecek?" diye sordu.
(Damla Yeltekin)
Paylaş