havadurum

Çanakkale'nin içme suyu tehlikede!

707
Koza Altın İşletmeleri A.Ş. ikinci kez aynı alanda altın madeni projesi için başvuruda bulundu. Merkeze bağlı Serçiler ve Terziler köyleri civarında bulunan alanda "Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi" projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Söz konusu projeye ilişkin, yöre halkını proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 30 Mart tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenleneceği öğrenildi. 
 
10 milyon ton kayaç, 300 bin ton altın çıkarılacak!
1880,92 hektar büyüklüğündeki ruhsat sahası içerisinde 50,29 hektar, 116,16 ruhsat alanı içerisinde ise 65,36 hektar olmak üzere, iki ayrı alanda toplam 115,65 hektarlık alanı kapsayan projede açık ocak işletmeciliği yöntemi uygulanacak. 25 ay süreceği öngörülen proje süresince toplam 300.000 ton altın cevheri çıkarılması ve 10,2 milyon ton ekonomik değeri olmayan kayaç çıkarılacağı hesaplanıyor. 
Orman alanında ve su kaynağı üzerinde 
Projenin gerçekleştirilmesi planlanan ÇED Alanı-1`in yaklaşık 10 ha`lık kısmı şahıs arazisi, yaklaşık 40 ha`lık kısım ise orman alanı olurken, ÇED Alanı-2`nin ise yaklaşık 12 ha`lık kısmı şahıs arazisi olup, yaklaşık 53 ha`lık kısım ise orman alanında bulunduğu öğrenildi. Toplam yatırım bedelinin 6 milyon 500 bin TL olan projenin tamamı, kentin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı`nın su toplama havzası üzerinde bulunuyor. 
 
Proje, arkeolojik sit alanları çevresinde 
Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi" projesi ÇED Başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre, projenin iki ayrı arkeolojik sit alanı çevresinde bulunduğu öğrenildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu`nun 28 Haziran 2018 tarihli kararına göre, proje alanı yakın çevresinde, iki ayrı arkeolojik sit alanı bulunuyor. Bu alanlardan ilki, 3. Derece arkeolojik sit alanı olan ve 10,2 milyon ton kayacağın getirileceği Depolama Alanının bulunduğu ÇED Alanı-2`nin güney sınırının hemen dışında yer alan Tepetarla Yerleşimi. Diğer alan ise, ÇED Alanı-2`ye 350 m uzaklıkta yer alan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kapsamındaki Madenkaya Kalesi...
Koza`nın aynı bölgede ikinci girişimi...
Koza Altın İşletmeleri; bölgede daha önce yine altın madeni projesiyle gündeme gelmiş o projenin de "ÇED Olumlu" kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`na dava açılmıştı. Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından, iki kez bilirkişi heyeti raporu istenen ilk proje için, 6 Ekim 2021 tarihinde ÇED Olumlu Kararı`nın yürütmesinin durdurulmasına karar verilmişti. Çanakkale 1. İdare Mahkemesi tarafından 30 Kasım 2021 tarihinde ise ÇED Olumlu Kararı`nın iptal edilmişti. İlk projenin mahkeme kararlarının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED süreci sonlandırılırken, Koza Altın İşletmesi ikinci proje için harekete geçti...
 
2016`da TMSF`ye devredilmişti 
Koza Davetiye Mağaza İşletmecilik A.Ş ve Koza İpek Holding A.Ş firması tarafından, 2005 yılında, Newmont Mining Corporation Şirketi`den Türkiye taşeronu Normandy Madencilik A.Ş.`nin bütün hisselerini satın almıştı. Şirket 2010 yılı şubat ayında 2,2 milyar lira piyasaya değeri ile halka arz edilmişti. FETÖ soruşturmaları kapsamında 2016 yılında TMSF`ye devredilen Koza, çalışmalarını TMSF kontrolünde sürdürüyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Muhiddin Gülal, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamalarında Koza Altın`ı Türkiye Varlık Fonu`na devredebileceklerini belirtmişti.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş