havadurum

Çanakkale'nin gündemi RES!

1561

 Çanakkale ve Çan’da Boylam Enerji tarafından yapılmak istenen rüzgar enerji santrali (RES) dosyası İl Genel Meclisi’nin olağanüstü toplantısında kabul edildi. Kabul edilmemesine yönelik çağrılar ve açıklamalara rağmen, CHP’li 6 üyenin ‘evet’ oyuyla kabul edilen oylamaya tepkiler de gecikmedi. 12’ye karşı 22 üyenin kabul ettiği dosya ile ilgili hem CHP, hem İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren hem de diğer 5 CHP’li Meclis üyesi eleştiri oklarının hedefi oldu. Daha önce izinsiz kurulduğu gerekçesi ile şantiyesi mühürlenen şirkete yol verilen oylama ile ilgili olarak gelen tepkiler üzerine CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, “İl başkanlığı” imzalı açıklamayı sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren ise, önce “notlarımızı alıyoruz” diyerek paylaşımda bulundu, ardından da paylaşımını yayından kaldırdı. Konuyla ilgili olarak İyi Parti Genel İdare Kurulu Üyesi ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz ve Sol Parti de açıklamada bulunarak tepki gösterdiler… 

 
“Meclis üyelerimiz demokratik haklarını kullanmışlardır”
CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, “İl Başkanlığı” imzalı açıklamada, “Değerli Yol Arkadaşlarım; Bizler geleceğe umutla bakan, halkın umudu olma mücadelesi veren CHP’liler olarak dikkatli olmak durumundayız. Çanakkale Merkez ve Çan İlçemiz sınırları içinde yapılması gündemde olan RES projesi ile ilgili tüm süreç takibimizdedir. Bugün İl Genel Meclisi olağan üstü toplantısında alınan kararla ilgili sosyal medya üzerinden yapılan eleştiriler ve söylemler parti üyelerimize yakışmayan seviyeye tırmanmıştır. Süreç takibimizde olup, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bir açıklamamız olacaktır. Gurup kararı alınması yasal olarak mümkün olmayan İmar Komisyonu kararlarında, İl Genel Meclisi üyelerimiz sorumluluk üstlenerek demokratik hakların kullanmışlardır. Oylama ile ilgili sosyal medya yorumlarına dikkat edilmesini önemle rica ederim” dedi. 
 
“Sonra biz konuşacağız”
Gelen tepkiler üzerine sosyal medya hesabı üzerinden kısa bir açıklamada bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren, sonrasında açıklamasını yayından kaldırdı. Göğüsgeren, kısa bir süre yayınladığı açıklamasında; “Konuşanlar bir içini döksün. Sonra biz konuşacağız. Notlarımızı alıyoruz. Evet konuşulanlar çok üzücü. Zaten bu yüzden bir yere gelemiyor bu parti. `Para aldın` iftirası atmak ve bununla tehdit etmek iyi bir silah. Tek borcum, köyünde 80 yaşına gelmiş ve CHP`li olduğu için 40 yaşındaki evladına iş bulamamış ninelerdir. Yazılanların ispatı olmazsa açıktan net söyleyeceklerim olur” dedi
 
“Şirket nereden ve kimden güvence almıştır”
İyi Parti Genel İdare Kurulu Üyesi ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz ise açıklamasında “Çanakkale’de halkımızın oyu ile seçilen İl Genel Meclisi (yerel parlamentonun) Ak Parti ve CHP’li üyeleri şehir adına karar verici unsurdur. Bir işin yapılıp yapılmaması tartışılır, oylanır ve karara bağlanır, sonuçları kamuoyu nezdinde tartışılır. Ama bugün RES ile ilgili durum böyle değildir. Çünkü daha konu meclise gelmeden ilgili firma ağaç kesimine, beton dökme işlemine başlamış, yani Türkçesi meclisi yok sayarak işe başlamıştır. Bu güvenceyi bu şirket nerden ve kimden almıştır. Şirketin meclisi yok sayması Çanakkale’mizi de yok sayması anlamını taşır. Bu noktada Ak Parti ve CHP Meclis üyelerinin tamamı ‘hayır’ oyu vermeliydi. İki defa ‘hayır’ diyerek üçüncüde ‘evet’ diyen bu altı arkadaş gerekçelerini kamuoyu ile paylaşmalıdır. Yerel seçimde millet ittifakının bileşenlerinin ( İyi Parti, CHP, Saadet Partisi, Demokrat Parti) Kaz Dağları konusundaki duruşunun tarafımızca RES ile ilgili de devamını arzuladığımızı kamuoyu bilgisine sunarım” dedi. 
 
“Sırada bekleyen projeler var”
Sol Parti’den yapılan açıklamada; “İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresi Salon`unda yapılan olağanüstü toplantıda yaklaşık üç ay önce reddedilen Saros RES projesi kabul edildi. Sırada henüz meclise sunulmamış; özellikle Bayramiç-Çaldağ Köyü’nün hemen yakınında ve Kebrene Antik Kenti sahasında olan Ayça RES Projesi`nin de dahil olduğu 3 RES dosyası daha var. Bu projelerin de sırayla hayata geçirileceğini düşünmekteyiz. Bu kısa bilgilendirmeden sonra bugün gerçekleşen İl Genel Meclisi`nde 18 kişiyle çoğunluğu oluşturan CHP`nin bir kısım meclis üyeleri ya katılmayarak ya da doğrudan ‘evet’ oyu vererek AKP+MHP Bloğu ile birlikte hareket etmişlerdir. Altında henüz ne tür bir çıkar ilişkisi olduğunu bilmediğimiz bu durumdan dolayı CHP Meclis Üyeleri’nin Çanakkale halkına bir açıklama zorunluluğu hasıl olmuştur. Bu oylamaya gerek katılmayarak, gerekse doğrudan destekleyerek onay veren üyeleri şiddetle kınıyor ve tüm Çanakkalelilerden özür dilemeye davet ediyoruz. Çanakkale’nin doğasına, suyuna, toprağına dokunulamaz ve bir avuç çıkar grubuna peşkeş çekilemez!” dendi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş