havadurum

Çanakkaleliler 18 Mart coşkusunu fener alayı ile yaşadı

Çanakkale`de önceki gün Deniz Zaferi`nin 99`uncu yılı etkinlikleri ve AKP mitingi nedeni ile kentte yaratılan ve olağanüstü hal (OHAL) uygulamalarını andıran sıkı güvenlik önlemlerine tepki aynı günün akşamı düzenlenen fener alayında ortaya çıktı. Çanakkale bugüne kadar görülmemiş, tarihi bir fener alayı yürüyüşünü yaşadı....

1460
 
Çanakkale`de bu yıl 99`uncusu yapılan Çanakkale Deniz Zaferi kutlamaları, yine aynı gün yapılan AKP mitingi nedeni ile kentte büyük sıkıntı ve tepkilere neden oldu. Başbakan Erdoğan`ın da katıldığı AKP mitingi nedeni ile kentte görülmemiş bir güvenlik önlemi ve yine dışarıdan getirilen partililer ile kentin taşımakta zorlandığı bir kalabalığa neden oldu. Gün içinde TKP il binasının polislerce basılması, gözaltılar, eylemler ve polis müdahaleleri ile gerilen kent yaşamı 18 Mart coşkusunun yerini tepkiye bırakmasına neden oldu. Evlerinden çıkan, işine gitmek isteyen ya da işi bir şekilde kent merkezinden geçen vatandaşların, her geçiş seferinde üstlerinin aranması, kent merkezinin gün boyunca kullanılamıyor olması Çanakkalelileri deyim yerinde ise çileden çıkarmıştı. 99`uncu yılı etkinliklerine katılamayan, bu coşkuyu yansıtamayan Çanakkaleliler, Çanakkale Belediyesi`nin düzenlediği akşam etkinlikleri ile zaferlerine sahip çıktılar.
 
 
Görülmemiş bir kalabalık vardı
Çanakkale Deniz Zaferi kutlamaları çerçevesinde, Çanakkale`den binlerce kişi Fener Alayı için Cumhuriyet Meydanı`nda toplanmaya başladı. Yoğunluğun her geçen dakika arttığı ve sonunda da belki de kent tarihinde daha önce hiç olmamış kadar büyük bir katılımın sağlandığı fener alayı yürüyüşü gecenin ne kadar coşkulu geçeceğinin de işaretiydi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eşi Hale Gökhan ile birlikte fener alayına katılırken, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden, kurum ve kuruluş temsilcilerine kadar kentin her kesiminden katılımın sağlandığı yürüyüşte Çanakkale`ye de Çanakkale Deniz Zaferi`ne de sahip çıkıldı. Cumhuriyet Meydanı`nda biriken kalabalık kitle ellerinde meşaleler, bayraklar, Atatürk posterleri ile slogan, ıslık ve alkışlarla yürüyüşün başlamasını beklediler.
 
 
AKP`lilerin gelmesi ve yürüyüş öncesi gerginlik
Yürüyüşe katılan Çanakkaleliler, sloganlar ve marşlar ile birlikte zafer coşkusunu yaşarken, Cumhuriyet Meydanı`nda yürüyüşün başlayacağı sırada AKP il yöneticileri, kadın ve gençlik kolları üyeleri de yürüyüş alanına gelerek, yürüyüş kortejinin en önünde yürümek istediler. Bunun üzerine duruma müdahale eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ise normal bir şekilde sıraya geçip korteje dahil olmalarını ve hep birlikte yürümeleri gerektiğini ifade etti. Bugünün siyasi bir malzeme yapılmaması ve yanlış yorumlara neden olunmaması gerektiğini ifade eden Başkan Gökhan, eğer buna itirazları var ise fener alayı için meydana gelen kitleden ayrı olarak önden yürüyebileceklerini ifade etti. Bu konuşmaların ardından aralarında Milletvekili İsmail Kaşdemir, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, AKP İl Başkanı Muzaffer Kutlu ve Belediye Başkan adayı Mehmet Daniş`in de bulunduğu gurup bir süre kitleden ayrı bir şekilde yürümeye devam etti. Öndeki gurup daha sonra dağıldı.
 
 
Havai fişek gösterisi büyüledi
Cumhuriyet Meydanı`ndan başlayan ve Demircioğlu Caddesi ile İnönü Caddesi üzerinden Kordonboyu`na çıkan kalabalık kitle, yürüyüş boyunca bir an olsun susmadı. 10`uncu yıl Marşı ve İzmir Marşı gibi marşlarla, “Mustafa Kemal`ın askerleriyiz” sloganları ile yürüyen kalabalık grup yürüyüşünü, Kordonboyunda noktalarken, binleri bulan kalabalığa ev ve işyerlerindeki kentliler ile araçları ile yoldan geçmekte olan araç sürücüleri de destek verdi. Yat Limanı önüne gelen kortej ve kentliler burada düzenlenen havai fişek gösterisini izleme fırsatı buldu. Boğazdaki renk ve ışık gösterisi, kentlilerden büyük beğeni ve alkış aldı.
 
 
Başkan Gökhan Kıraç konserini Gezi şehitlerine adadı
18 Mart kutlamalarının finali ise Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlenen Kıraç konseri ile yapıldı. Rock müziğinin sevilen temsilcilerinden biri olan Kıraç, zafer kutlamaları çerçevesinde Çanakkale`de olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek en sevilen şarkılarını Çanakkalelilerle hep bir ağızdan seslendirdi. Gecenin sonunda sahneye gelerek sanatçıya çiçek takdim eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, 18 Mart gibi önemli bir tarihte Kıraç`ı ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, konseri ayrıca Gezi olaylarında yaşamını yitirenlere de armağan ettiklerini söyledi.
 
 
 
 
 
 
 
Paylaş