havadurum

Çanakkaleli siyasilerden 1 Mayıs mesajı "Emeğin bayramı kutlu olsun"

832

 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı dün tüm dünyada olduğu gibi yurtta ve Çanakkale’de de coşkuyla kutlandı. Eski Salı Pazarı’ndan yürüyüş korteji ile başlayan 1 Mayıs kutlamaları Çanakkale’de Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen mitingle sona erdi. İşçiler ve emekçiler bayramlarını alanlarda kutlarken, Çanakkaleli siyasiler de işçi ve emekçilerin bayramını kutlama mesajları verdiler. 150 yıl önce başlayan 1 Mayıs’ın emek için mücadele günü olduğunu belirten siyasiler, emek mücadelesinin günümüzde hala devam ettiğini belirttiler. Siyasiler mesajlarında emeğin kutsallığı vurgusu yaparak; “Dünya emekçilerinin ve Türkiye işçi sınıfının ‘1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü’nü yürekten kutluyoruz” dediler.

 
Siyasiler 1 Mayıs’ı işçi ve emekçi bayramını şu mesajlarla kutladılar; 
CHP Genel Sekreteri Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Muharrem Erkek; “150 yıl önce işçi sınıfı hem örgütlüydü hem de örgütlü olmanın ne demek olduğunu iyi biliyordu. Hareketi ve gücü örgütlülüğünden geliyordu. En büyük sorunları uzun çalışma süreleriydi. ABD’de işçiler; ‘8 saat çalışma, 8 saat dinlenme, 8 saat canımız ne isterse!’ dedi ve kararlı mücadeleleri 1868’de kamuda çalışma süresini 8 saate düşürmeyi getirdi. Fakat mücadeleye devam edildi. Bu kez de sıra özel sektöre geldi ve 1 Mayıs 1886’de ABD’de işçilerin birlikte alanlarda gerçekleştirdikleri eylemler ve grevler dünyaya yayıldı. Rusya, Fransa, Japonya… Anlaşılan o ki işçi sınıfı mücadelesi, günümüzde de temel gerekçesini kaybetmiş değil. Örneğin ülkemizde işçiler dünyada en fazla çalıştırılanlar arasında ve yaptığı işin karşılığında aldığı ücret çok düşük. Bakınız AB’de ortalama çalışma süresi 41,8 saat, OECD ülkelerinde ise 42,5 saat. Türkiye’de ise bu süre 52 saat. Ama karşılığı alınamayan 52 saat. Emeğin karşılığını almak haktır ve hak verilmez, alınır! 2003-2017 arasında iş kazası geçiren işçi sayısı 2.038.362, sakat kalan işçi sayısı 32.298, hayatını kaybeden işçi sayısı ise 19.470. Üstelik ekonomik krizin faturası da işçiye çıkarılmaya çalışılıyor. Kıdem tazminatına göz dikiliyor. Demek ki 150 yıl önce başlayan mücadele devam ediyor, etmeli. İşte 1 Mayıs işçinin bayramı olarak, mücadelesinin ve şanlı geçmişinin sembolü olarak, baharın başında dünyaya selama duruyor. Kutlu olsun!”
 
AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan; “Alın terini ve emeği kutsal gören bir medeniyetin mensuplarıyız. Üretim, sanayi ve kalkınmada hedeflerimiz ne kadar değerliyse, bu alanlarda çalışan görünmez kahramanlarımızın canları, güvenlikleri, sosyal, ekonomik ve özlük hakları bizler için çok daha değerlidir. Daha güçlü bir ekonomi, daha güçlü bir sosyal güvenlik sistemi ve daha sağlıklı bir çalışma hayatı için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Gecesini gündüzüne katarak, eşsiz fedakarlıkları ve emekleriyle daha müreffeh ve daha güçlü bir Türkiye inşasında önemli rol üstlenen tüm işçi ve emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyor; 1 Mayıs’ın barış, huzur, dayanışma ve kardeşlik içinde, bayram havasında geçmesini diliyoruz.”
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Kadın, erkek, çocuk fark etmeden, din, dil, ırk ayrımı göz etmeden verilen hak ve emek mücadelesi ise hem kutsal, hem de yine insanlık tarihi için gerekli bir eylemdir. Zira sınıf ayrımı yapılmayan, sömürünün olmadığı, herkesin eşit ve iyi koşullarda sağlık, eğitim gibi temel imkanlardan faydalandığı bir dünya içindir bu mücadele… Bizlerin de en büyük temennisi ve özlemi; işçilerimizin haklarının, emeğinin ve hizmetinin ihmalkarlıklara veya iş kazalarına kurban gitmemesi, cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmadan kadınlarımızın da emekleriyle var olabilmesi, çocuklarımızın ellerinde iş makineleri değil, daima oyuncakların, kitapların olması; özgürce, eşit ve kardeşçe bir arada yaşayabildiğimiz bir dünyadır. Bu özlemimizden, bu umudumuzdan ve bunun için mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğimizin sözüyle; bu güne kadar bu yolda yaşamını yitiren tüm emekçi kardeşlerimi rahmetle anıyor, emeğe ve üreten herkese saygılarımı sunarak, tüm işçi ve emekçilerin bu anlamlı gününü kutluyorum.”
 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan; “Bu düzen de işçiler sokağa atılmakta, emekçiler güvencesiz çalışmaya mahkûm edilmekte, gençlerin geleceği şifreli sınavlarla çalınmaktadır. İşçi, emekçi, tüm çalışanlar ve emekliler sefalet ücretine mahkûm edilmekte, işsizlik her geçen gün artmakta, adaletsizlik, hukuksuzluk yaygınlaşmaktadır. Fabrika kapılarında direnen işçilerle, üniversitelerine, liselerine ve geleceklerine sahip çıkan gençlerle, söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var diyen kadınlarla, güvencesizliğe direnen tüm emekçilerle birlikte, bu düzene karşı insanca bir yaşam, insanca bir düzen özlemiyle, demokrasi mücadelesi yürüten toplumun bütün kesimlerini selamlıyorum. Bu düşüncelerle, Dünya Emekçilerinin ve Türkiye İşçi Sınıfının 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Gününü yürekten kutluyorum.”
 
İyi Parti İl Başkanlığı; “1 Mayıs bir ülkenin gelişmesinin en önemli unsurları üretim, emek ve alın teridir. Emeği, alın terini ve helal kazancı kutsal sayan, üretimde ve paylaşımda adaleti savunan bir kültür ve medeniyetin mensupları olarak, tüm çalışanların emeklerinin tam karşılığını almaları önceliklerimiz arasındadır. Resmi olarak ülkemizde ve tüm dünya  ülke emekçileriyle  birlikte  din, dil, millet, ırk ayrımı yapılmadan daha iyi bir yaşam,  gelecek amacıyla birliktelik ve dayanışma günü olarak kutlanan  1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününde, emeğe ve emekçiye saygı  diyerek,  birlikte ve paylaşarak geleceğe adım adım yürürken, haksızlıkların, eşitsizliklerin, adaletsizliklerin ve hak ihlallerinin, ezilmenin olmadığı, emeğin sömürülmediği, aydınlık, eşit ve güzel bir dünya göreceğimiz günlerin geleceği umuduyla, tüm emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü`nü kutlarız.”
 
Baro Başkanı Bülent Şarlan; “Güvencesiz, esnek, kuralsız çalışma tüm hızıyla maalesef sürüyor. Bugün emek kesiminin neredeyse yarısı kayıt dışı çalışıyor. İş kazalarının tarifi artık “işçi cinayetleri” olarak yapılıyor. Tüm bunlarla birlikte işçiler, emekçiler 1 Mayıs’ı bayram gibi kutlamak, geleceğe umutla bakmak istiyor. 1 Mayıs, işçi ve emekçilerin birliğine, haksızlıklarla mücadele etmelerine ve dayanışma içerisinde olabilmelerine şevk versin.  İdeal günlere erişmenin yolu da demokrasi ve hukuk devleti anlayışı olmalıdır.  Çanakkale Barosu, emeğe değer verenlerin mesleki birlikteliğidir. Yıllardır işçilerimizle gerek hukuki konularda, gerekse 1 Mayıslarda omuz omuza olmanın mutluluğunu yaşadık. Sadece emekçilerin dayanışma içinde olmasının yetmeyeceğine, emekçilerle de dayanışmanın gerekliliğine inandık. Ülkemizin kalkınmasında ve ekonomimizin günden güne büyüyüp güçlenmesinde katkısı olan emekçilerimizin bu özel gününün kardeşlik, barış, dayanışma içinde ve bayram havasında geçmesini temenni ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle herkesin “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü” en içten dileklerimle kutluyorum.”
 
Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar; “Emekçilerin, demokratik hak ve özgürlükleri için canları pahasına verdikleri mücadelenin simgesi olan 1 Mayıs’ı içtenlikle kutlarken; 1977 yılının 1 Mayıs’ında Kazancı yokuşunda ölenleri, alın teriyle ekmeğini kazanırken hayatını kaybedenleri saygıyla anıyorum. Tüm emekçilerimizin sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışması en önemli temennimizdir. Birliğin, dayanışmanın, mücadelenin, emeğin, emekçinin ve emekçiye değer verenin bayramı olan 1 Mayıs hepimize kutlu olsun. Kardeşçe yaşayan, hakların, barışın egemen olduğu bir dünya ve bunun için uğraşan, mücadele eden herkesin bayramı kutlu olsun.” 
(Eren Aşnaz)
Paylaş