havadurum

"Çanakkale'de il pandemi yönetimi iflas etmiştir..."

817
Önceki gün Sağlık Bakanlığı tarafından 100 bin nüfusta vaka artış oranları açıklandı. Yaşanan artışta Çanakkale için korkutucu gerçek ortaya çıktı. Çanakkale 100 bin nüfusta 962,98`lik artışla Türkiye`de vaka artışının en fazla yaşandığı il oldu. Yaşanan artış kentlilerde korkuları arttırırken, gözler il pandemi yönetimine çevrildi. Çanakkale Tabip Odası Başkan Dr. Güleda Erensoy yaşanan artışa dair gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamalara bulundu. İl Sağlık Müdürlüğü`nün `Bu duruma nasıl geldik?` sorusuna açıklık getirmesi gerektiğini belirten Erensoy, vakaların artış göstereceğinin ve yeni bir pike girileceğinin bilinmesine rağmen yaşanan yükselişe dair; "Bu pandemi yönetimindeki başarısızlıklarıdır" dedi. Çanakkale il pandemi yönetiminin iflas ettiğini ifade eden Erensoy, İl Sağlık Müdürlüğü`ne bütün verilerin geldiğini belirterek; "Helen vakaların mutant olduğu bilinirken, bunların kolay bulaşı olacağı bilinirken, bu kaynak noktada temaslı taraması yapıldı mı? Temaslılar bulundu mu? Testlerinizi yaptınız mı? karantinanızı uyguladınız mı...? Sorularını yöneltti. Yapılması gerekenleri sıralayan Erensoy, İl Sağlık Müdürlüğü`ne; "Siz kaynakları görmenize rağmen artışın bu noktaya gelmesine izin verdiniz. Yöntemler işe yaramadı bunu itiraf edilmesi gerekiyor. Demek ki siz bu işi becerememişiz" şeklinde sitem etti. 
 
"İl Sağlık Müdürlüğü`nün Çanakkale halkına bir açıklama yapması gerekiyor"
Erensoy, en yüksek vaka oranına gelinmesine dair; "Çanakkale`de bu duruma nasıl geldik. Bu onuyla ilgili İl Sağlı Müdürlüğü`nün Çanakkale halkına bir açıklama yapması gerekiyor. Son bir ayda vaka artışı olacağı bilimsel olarak söylenen bir durumdur bizde bunu ısrarla ifade ettik. Vakalar artış gösterecek, yeni bir pike girdi` Buna rağmen son bir ayda bu kadar artışı ön görememiş olmaları onların pandemi yönetimindeki başarısızlıklarıdır. İstanbul gibi 20 milyon nüfuslu bir şehirle haftalık vaka sayısı oranıyla aynı olmamız, pandemiyi yönetememişiz demek oluyor. Çanakkale`de il pandemi yönetimi iflas etmiştir" dedi. 
 
"Kaynakları görmenize rağmen artışın bu noktaya gelmesine izin verdiniz"
Pandemi yönetimine eleştirilerde bulunana Erensoy; "Sağlık Müdürü`nün eline her gün bu veriler gelirken, gelen vakaların mutant olduğu bilinirken, bunların kolay bulaşı olacağı bilinirken... Bu kaynak noktada temaslı taraması yapıldı mı? Temaslılar bulundu mu? Testlerinizi yaptınız mı? Karantinanızı uyguladınız mı? Yapmanız gereken şey bu kaynağı bulduktan sonra kaynağa yönelik test yapacaksınız, taşıyıcıları ve temaslıları bulacaksınız ve karantina uygulayacaksınız. Karantina uygulamakta zorluk çektiğinizi gördüğünüz anda karantina noktalarını belirlemeniz gerekiyor. Bu nedir? İnsanların karantinaya uymadığını verilere görüyorsanız yurtları kullanmanız gerekiyor. Her gün bu karantina sayıları, vaka sayıları, artış yüzdesi, grafikler önüne düşünüyor muydu? Siz kaynakları görmenize rağmen artışın bu noktaya gelmesine izin verdiniz. Yöntemler işe yaramadı bunu itiraf edilmesi gerekiyor. Demek ki siz bu iş becerememişiz" dedi. 

"Poliklinik sayılarını ciddi kısıtlamanız gerekiyor. Hastaneler çok ciddi bir bulaş merkezi"
Yoğun bakımların tam kapasite dolu olduğunu ifade eden Erensoy; "Cuma günü 4`üncü yoğun bakımımız açıldı. Pazar günü itibari ile 4`üncü yoğun bakım doluydu. 2 hastamızı kaybettik ve şu anda yalnızca 2 boş yerimiz var. ÇOMÜ`de ve Biga`da hiç yer yok. Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi`nde polikliniklerin aynı rutininde devam etmesi kabul edilemez. Burası pazar yeri gibi bir bulaş noktası haline geçmiş durumda. Aynı yoğunlukta işlemler yürütülüyor. Diyelim kulak burun boğazda 5 doktorunuz varsa 5`ide poliklinik yapmaya devam ediyor. Bu en az 38-39 hasta yapar. Bu insanlar oran buyken o kapılarda bekliyorlar. Böyle bir pandemi yönetimi olamaz. Sizin poliklinik sayılarını ciddi kısıtlamanız gerekiyor. Hastaneler çok ciddi bir bulaş merkezi. Eski düzeni sağlamaya çalışarak bu işin içinden çıkılamaz. Aynı zamanda ekonomik ve sosyal destekli tam kapanma olması şart" dedi. 
 
"Tabipler Odası`nın kurulda olmaması Pandemi Kurulu`nun olmaması büyük bir ayıbıdır"
Pandemi Kurulu`ndan acil ve önemli kararlar beklediklerini ifade eden Erensoy; "Pandemi Kurulu toplanacakmış ve bu kuruldan çok ciddi kararlar bekliyoruz. Pandemi Kurulunda tabipler odasının olmamasına dairde bu kurulun çok ciddi bir ayıbı olduğunu söylüyoruz. Kurul`da esnaf odası var tabi ki olmak zorunda ancak Çanakkale Tabip Odası İl Pandemi Kurulunda yok. Bunun açıklanabilir bi kısmı yok. Geldiğimiz noktada Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki vaka sayıları zaten durumu gözer önüne seriyor. Tam bir felaketin ortasındayız" dedi.
(Eren Aşnaz) 
Paylaş