havadurum

Çanakkale yeni projelere hazırlanıyor

Yoğun geçen Nisan ayındaki gündem konularını ve gelecek hedeflerini değerlendirmek için dün Vali Güngör Azim Tuna, bir basın toplantısı düzenledi. İskele meydanıyla ilgili alınan kararları olumlu bulduğunu belirten Vali Tuna, Belediye Başkanı Gökhan ile de görüştüklerini ve kongre merkezi için de gelişme sağladıklarını anlattı.

650
Çanakkale’ye yapılması planlanan Kongre Merkezi’nin yeri belirlendi. Turizm kenti olan Çanakkale’ye çok hızlı bir şekilde kongre merkezi yapmayı planladıklarını belirten Vali Güngör Azim Tuna, yer konusunda ise Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile bir ön görüşme yaptıklarını ifade ederek; “İlimize hızlı bir şekilde kongre merkezi yapalım diye düşünüyoruz. Ancak yer olarak fazla da bir seçenek yok. Kongre merkezi için düşündüğümüz yer ise 90. Yıl Kültür Merkezi” dedi.
 
Çanakkale’de Tarım Zirvesi
Çanakkale’de Mayıs ayında sektörün sorunlarının görüşülerek fikir alışverişinde bulunacağı Tarım Zirvesi gerçekleştirilecek. Tarım sektörünün masaya yatırılacağı Tarım Zirvesi’nin 10 Mayıs tarihinde düzenleneceğini kamuoyuna duyuran Vali Tuna; “Tarım ülkemiz için ne kadar önemliyse, ekonomisi tarıma ve tarıma dayalı sanayiye bağlı olan ilimiz içinde çok önemlidir. İlimiz sahip olduğu kültürel değerler, ekolojik faktörler ve tarih değerleriyle bir tarım, kültür ve turizm kentidir” dedi.
 
“Çanakkale ileriye dönük umutlandı”
Vali Güngör Azim Tuna, Çanakkale’de ortak mutabakata varılan Çanakkale Evi Proje ve Anafartalar Oteli konusu ile ilgili soruları da yanıtladı. Tuna; “Genel bir mutabakat oldu diye düşünüyorum. Şartlar bu noktaya getirdi. Buna takdiri ilahi diyorum. Çanakkale adına ileriye dönük olarak umutlan-mamıza sebep olan bir iş oldu. Demek ki, insanlar bir araya gelip uzlaşabiliyor. Bunun güzel bir örneğini şu anda yaşıyoruz” dedi.
 
 
Kongre Merkezi’nin yeri tespit edildi
Vali Güngör Azim Tuna, turizm kenti olan Çanakkale’ye çok hızlı bir şekilde kongre merkezi yapmayı planladıklarını söyledi. Yer konusunda Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile bir ön görüşme yaptıklarını ifade eden Vali Tuna, geniş bir alana yapılması planlanan Kongre Merkezi için 90. Yıl Kültür Merkezi alanını düşündüklerini belirterek; “Turizm için büyük düşünmek lazım. Alt yapı olarak bir şeyler koyalım. Mesela bir 5 yıldızlı otel daha nasıl yaptırabiliriz. Onun önünü açalım ve yapılsın. Ondan sonra bir takım şeyler kendiliğinden gelir. Kongre turizmi başlar. Hızlı bir şekilde kongre merkezi nasıl yapabiliriz? İl olarak bunu yaparsak, bir takım konular kendiliğinden olur. Buraya mesela bir tane daha üniversite kuralım. Bunlar üzerine konuşmak lazım. Kongre merkezi için belediye başkanı ile ön görüşme yaptık. İlimize hızlı bir şekilde kongre merkezi yapalım diye düşünüyoruz. Ancak yer olarak fazla da bir seçenek yok. Kongre merkezi için düşündüğümüz yer ise 90. Yıl Kültür Merkezi. Çadırı yıkacağız. Ama bu büyük bir iş. En az 30-40 milyon liralık bir iş. Herkes bu taşın altına elini sokacak” dedi.
 
Çanakkale’de Tarım Zirvesi
Çanakkale’de Mayıs ayında sektörün sorunlarının görüşülerek fikir alışverişinde bulunacağı Tarım Zirvesi gerçekleştirilecek. Konu ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Güngör Azim Tuna, 10 Mayıs tarihinde tarım sektörünün masaya yatırılacağı bir Tarım Zirvesi düzenleneceğini söyledi. Tarım Zirvesi’nin Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Vali Tuna; “Mayıs ayı içerisinde Tarım Zirvesi düşünüyoruz. Tarım sektörü Cumhuriyet’in kuruluşundan 1980 yılına gelinceye kadar Türkiye ekonomisine lokomotif olma işlevini hiç aksatmadan başarıyla sürdürmüştür. Bugün de ülkemizde tarımsal üretim, ülke nüfusunun gıda ihtiyacının karşılanmasında, sanayi sektörünün hammade ihtiyacını temininde ve çalışan nüfusun 3’te birine yakını istihdamı noktasında ve kazandırdığı ihracat gelirleri nedeniyle de ülkemiz için çok önemli bir sektördür. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarımsal üretim büyük ölçüde doğa koşullarına bağlı risk ve belirsizliği oldukça yüksek bir ekonomik faaliyettir. Tarımın bir özelliğinden dolayı da gelişmiş ülkeler tarıma özel ilgi göstererek tarım politikalarını belirlemişlerdir. Bu ülkeler tarımsal üretimi dolayısıyla gıda temini güvenliğini garanti altına almak için tarım sektörünü her zaman öncelikli sektörler arasına alarak desteklemişlerdir” dedi.
 
“Tarım ilimiz için önemli”
Ekonomisi tarıma ve tarıma dayalı sanayiye bağlı olan Çanakkale için tarım sektörünün çok önemli olduğuna dikkat çeken Vali Tuna; “Ülkemizdeki tarım politikalarının genel amacı, ülke nüfusunun gıda ihtiyacının karşılanması, üretimde kalite ve verimin artırılması, üretimi etkileyen doğal faktörlerin olumsuz etkilerinin azaltılması, piyasa değeri yüksek tür ve çeşitlerin üretime öncelik verilmesi ve tarım ürünlerini gıda güvenliği sağlanmış bir şekilde pazara sunulmasıdır. Tarım ülkemiz için ne kadar önemliyse, ekonomisi tarıma ve tarıma dayalı sanayiye bağlı olan ilimiz içinde çok önemlidir. İlimiz sahip olduğu kültürel değerler, ekolojik faktörler ve tarih değerleriyle bir tarım, kültür ve turizm kentidir” diye konuştu.
 
“Tarım sektöründe önemli bir konumdayız”
Tarım sektöründe Çanakkale’nin konumundan da bahseden Vali Tuna, il olarak tarım sektöründe önemli bir yerde olduklarını ifade ederek; “Çanakkale sahip olduğu arazi varlığı, iklimi, su ürünleri potansiyeli ve hayvan varlığı ile bölgesinde ve ülke genelinde önemli bir tarımsal üretim gerçekleştirmektedir. 330 bin hektar işlenebilir arazi varlığı, 200 bin adet büyükbaş toplamda 577 bin adet küçükbaş hayvan varlığı ile ilimiz, sahip olduğu ekolojik faktörlerle ülke tarımı içerisinde çok önemli bir yere sahiptir. Türkiye’nin toplam domates üretimi yaklaşık 10 milyon ton olup, Çanakkale bunun %6’ya yakın bir oranını karşılamaktadır. Türkiye’de zeytin üretimi toplam 1,4 milyon ton olup, bunun %7,5’ini ilimiz karşılamaktadır. Türkiye’de elma üretimi ise yaklaşık 2,6 milyon ton olarak hesaplanmış, biz de bunun %52ine yakın bir kısmını karşılıyoruz. Türkiye’de şeftali üretimi toplam 539 bin ton olarak belirlenmiş, bunun %16’sını ilimiz karşılıyor. Türkiye’nin toplam çeltik üretimi de 860 bin ton olup, Çanakkale bunun %11’ini karşılamaktadır. Türkiye’de süt üretimi toplam 12 milyon 353 bin ton, bunun 4’ünü ilimiz üretiyor. İlimiz, organik alan bakımından da 6. sırada yer almakta. Türkiye’de Avrupa Birliği ülkelerine su ürünleri ihracatı yapan tesis sayısı 97 iken, ilimizde 13 adet ihracat yapan tesis bulunmaktadır. İl olarak bu konularda oldukça önemli bir yerdeyiz” diye konuştu.
 
 
Tuna; “Çanakkale ileriye dönük umutlandı...”
Kent gündeminde olan Çanakkale Evi Projesi ve Anafartalar Oteli konusunda genel bir mutabakat oluştuğunu belirten Vali Güngör Azim Tuna; “Genel bir mutabakat oldu diye düşünüyorum. Şartlar bu noktaya getirdi. Buna takdir-i ilahi diyorum. Herkes işin içinde. Herkesin de bu işine geldi. Çanakkale adına ileriye dönük olarak umutlanmamıza sebep olan bir iş oldu. Demek ki, insanlar bir araya gelip uzlaşabiliyor.  Bunun güzel bir örneğini şu anda yaşıyoruz. İnşallah bir aksaklık olmadan sonuca kavuşur. Bu gerçekleşirse, biz başka konuları da başarabiliriz. Bu sadece tek birisine mal edilecek bir konu değil. İl genel meclisi ve belediye meclisi olumlu buldu. İl Özel İdaresi önemli bir gelir elde ettiği yerden vazgeçmiş oldu. Belediye önemli bir binaya kavuşacaktı. Ancak sadece kamu yararı için bundan vazgeçti. Başka alanlarda da yanlış yaptığımız işler varsa, bunlardan dönülmesi gerektiğini de bilmek lazım. Bu iş yanlış mıydı? Bunun tartışmasına girmek istemiyorum. Belki de yanlış değildi. Çünkü baktığınızda eskiden orada bir bina varmış. Çanakkale’nin çok geniş bir meydanı yok. O alanı ne kadar genişletirsek, o kadar iyidir diye düşünüyoruz. Keşke, diğerleri de zaman içerisinde temizlense” dedi. Vali Tuna, ayrıca Demircioğlu Caddesi’nde bulunan öğretmenevini de Milli Eğitim Müdürlüğü yapacaklarını kaydetti.
 
“Barış ve dostluk mesajları verildi”
Vali Güngör Azim Tuna, Çanakkale Kara Savaşları’nın 97. yıldönümünü de değerlendirdi. Valilik Toplantı Salonu’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Güngör Azim Tuna, Çanakkale Kara Savaşları’nın 97. yıldönümünü geride bıraktıklarını söyledi. Törenlerin sorunsuz bir şekilde geçmesini sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Vali Tuna; “Öncelikle anma törenlerini sorunsuz bir şekilde tamamladık. Çanakkale’ye gelen misafirler de törenlerden memnun kalıp memleketlerine döndü. Bu yılki anma törenlerinde çok güzel barış ve dostluk mesajları verildi” dedi.
 
Zaferin 100. yıl dönümü
Tuna, toplantıda, bir gazetecinin, 100. yıl dönümü etkinliklerine 50 ile 70 bin ziyaretçinin gelmesinin konuşulduğu yönündeki sorusuna şu karşılığı verdi: “Sadece bir iki günde o kadar kalabalığı, nüfusu biz kaldıramayız. O 50 bin 70 bin falan, yani onlar bir kere olmaz yani. Ben olabilir olarak görmüyorum. Gerek yok yani. Onları biz dağıtalım, değişik başka etkinlikler vesilesiyle gelsin insanlar. İlla 100. yılda 24-25 Nisan törenleri için o tarihe sıkıştırmak doğru bir mantık değil.” Bunun için bir komisyon kuracaklarını ve bu komisyon sayesinde 100. yıl çalışmalarına başlayacaklarını kaydeden Tuna; “Avustralyalılar komisyonlarını kurmuşlar. Biz bazı işbirliği noktalarını tespit edip onlarla bu işbirliğini yaparak, tarihleri yaymamız lazım” diye konuştu.
Paylaş