Çanakkale`ye ışık tutacak proje

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nın hazırladığı ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Çanakkale Turizmde Yeni Markasını Ve Değerlerini Ortaya Çıkartıyor" projesinin tanıtım toplantısı Kongre ve Fuar Merkezi`nde yapıldı.

612
 
Çanakkale’nin turizmde marka şehir olması ve alternatif turizm değerlerinin ortaya çıkartılmasını hedefleyen projenin tanıtımı için yapılan ilk toplantıda, projenin ana başlıkları olan logo çalışması, kıyı ve deniz turizmi, gastronomi turizmi, termal turizm, kültür ve inanç turizmi konularında uzman kişiler sunumlar yaptılar ve Çanakkale turizminin gelişimi için öneriler sundular. Toplantıya, serbest dalış şampiyonları Şahika Ercümen ve Devrim Cenk Ulusoy da katılarak sunum yaptı ve deneyimlerini paylaştı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Çanakkale iş dünyasının önünü açmak için projeler geliştirdiklerini belirterek; "Ezberleri bozuyoruz. Bunun karşılığında da Çanakkale’mizde yepyeni düşünceler, fikirler şehrin gelişimi için tartışılıyor" dedi. Engin şu şekilde konuştu: "Çanakkale’mizin her köşesinin tanınmaya ve tanıtmaya değer olduğu düşüncesi ile marka kent olma yolunda çalışmalarımıza ışık tutması için hazırlanan, araştırma ve fizibiliteye dayanan projemizin tanıtım toplantısında bir aradayız. Projemizin hem tanıtımını yapacağız, hem de ilk meyvelerini paylaşacağız. Her şey Çanakkale için, ülkemiz için. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması ancak yerel kalkınma ile mümkündür. Yerel kalkınma sağlanmadan ülke kalkınmasından söz edemeyiz. Tarihte ekonomik kalkınmasını sağlamadan sanatta, kültürde ya da herhangi bir alanda kalkınan hiçbir medeniyet yoktur. Yerelden kalkınma sürecinin merkezinde de mutlaka özel sektör olması gerektiğine inanarak üzerimize vazife ediniyoruz. Çanakkale iş dünyasının önünü açmak için projeler geliştiriyoruz. Ezberleri bozuyoruz. Bunun karşılığında da Çanakkale’mizde yepyeni düşünceler, fikirler şehrin gelişimi için tartışılıyor. Çanakkale ülküsü, Çanakkale’ye hizmet etme aşkı ile tüm projelerimizi Çanakkale ile paylaşıyor, katkılarınızı bekliyoruz. Küçük olsun, benim olsun anlayışı bitmiştir. Hep birlikte, elbirliği ile, güçlerimizi birleştirerek gelişmiş bir Çanakkale’yi gelecek kuşaklara birlikte emanet etmeliyiz."
 
 
Erkek; “Kentimizin çevresini, doğasını ve suyunu koruyan projeleri dsteklemeliyiz”
Çanakkale Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek, Çanakkale kentinin vizyonunu, "sürdürülebilir anlayış içinde ulaşım ve altyapı sorununu çözmüş, doğal ve kültürel miraslarını koruyan tarih, kültür ve turizm kenti" olarak belirlediğini ifade ederek; “ÇTSO`nun bu projesi bu vizyona çok uygun bir proje" dedi. Erkek, projede belirlenen 5 alternatif turizm değerinin çok doğru ve isabetli başlıklar olduğunu ifade ederek, Çanakkale`nin çevresini, doğasını ve suyunu koruyan projelerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Daha sonra projenin tanıtımıyla ilgili sunumlara geçildi.
İlk olarak Çanakkale`yi ulusal ve Uluslar arası alanda temsil edecek logoyu belirlemek amacıyla düzenlenen 10 bin lira ödüllü, "Çanakkale Logo Yarışması" hakkında bilgi veren ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Üyesi Seyhan Boztepe, bu logonun bütün Çanakkale değerlerini simgeleyen, bunun yanında bu değerleri sadeleştiren bir çalışma olması gerektiğini söyledi. Boztepe, Türkiye`de son bir çok kentin son zamanlarda çok başarılı logo çalışmalarıyla tanıtım yaptığını belirtti. "Logo temsil ettiği şey konusunda en iyi konuşan şeydir" diyen Boztepe, Çanakkale`yi her kafadan bir ses ile tanıtmak yerine ortak bir dil ile kurumsal yoldan tanıtmayı deneyeceklerini ifade etti. Daha sonra kürsüye gelen ve proje hazırlıklarını sürdüren danışmanlık firması yetkilisi Recep Minga, projenin ön raporu niteliğindeki sunumunu gerçekleştirdi. Projenin ana temaları olan deniz turizmi ve su sporları, dalış turizmi, termal turizm, gastronomi turizmi, inanç turizmi ve kültür turizmi konularında Çanakkale`nin avantajlı, dezavantajlı yönlerini, sunulan tavsiyeleri ve öne çıkabilecek bölgelerini sıralayan Recep Minga, Çanakkale`de turizmin gelişmesi için acil olarak geceleme süresinin artırılması gerektiğini dile getirdi. Çanakkale`nin özellikle termal turizminde, bir çok termal bölgesi, temiz havası, netelikli personeli sayesinde yüksek potansiyele sahip olduğunu ancak bunun kullanılmadığını ifade eden Minga, Çanakkale`nin 280 gün kuzey rüzgarına sahip olmasının su sporlarında çok önemli avantj olduğunu vurgularken, Osmanlı, Rum ve Yahudi geçmişinden dolayı gastnomoi turizminde menü açısından zengin bir mutfağa sahip olduğunu belirtti.
Dalış turizmi konusunda bilgi veren Saros Diving şirketi sahibi Deniz Ok Özbaşaran, Kızıldeniz`e yılda 250-300 bin kişinin dalış turizmi için geldiğini ancak Çanakkale`de bu sayının 1000-1500 kişi olduğunu belirterek, "Oysa, Çanakkale dünyadaki ikinci büyük deniz savaşlarının yapıldığı yerdir. Saros körfezi kendi kendini temizleyen dünyadaki ender körfezlerden biridir. Doğru servis ve altyapı hizmeti verilerek doğru projeler ve uygun teşviklerle daha fazla kişinin dalış turizmi için ilimize gelmesi sağlanır" dedi. Çanakkale’de termal turizm konusunda bilgi veren ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü`nden Dr. Deniz Şanlıyüksel Yücel, Çanakkale`nin jeotermal enerji potansiyeli bakımından Türkiye`nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu, il sınırları içerisinde 15 jeotermal alanı bulunduğunu, ancak bunların çoğunun kaplıca olarak değerlendirilmediğini, kür anlayışından uzak kaplıcalarda günübirlik ziyaretlerin ön plana çıktığını söyledi. Yücel, sürekli kaynak oluşturabilecek potansiyele sahip kaplıcaların, tanıtım, ulaşım ve konaklama sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade etti. Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Osman Demirci, yeni bir trend olan gastronomi turizminin istenilen seviyede olmadığını vurgularken, Çanakkale köy ve merkezlerinde üretilen yerel tadları sergileyip, tanıtmayı planladıklarını açıkladı. Demirci, yöresel yemeklerin restoranlarda menü haline getirilebileceğini belirterek, 2015 yılı için Çanakkale mutfağını sergileyen bir yarışla düzenleyeceklerini söyledi. İnanç turizmi konusunda konuşan ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yönem, bu konuda Gelibolu`nun önemine dikkat çekerken, kültür turizmi konusunda sunum yapan turist rehberi Kenan Çelik, sektörde aktif olarak çalışan deneyimli bir çalışan olarak turizmde yaşanan sorunlara değindi. Turizmin İstanbul`a kaydığını, Çanakkale`de geceleme oranının düştüğünü ve turistlerin uzun süre kalmalarını sağlamak için çekici etkinlikler yapılması gerektiğini ifade eden Kenan Çelik, "Günübirlik turların Çanakkale turizmine katkısı çok az. Çanakkale içinde tur otobüslerinin park sorununa hala çözüm bulunamadı. Ayrıca turistler artık Çanakkale`yi pahalı buluyor ve kalitesiz hatıralık eşya üretimi devam ediyor" diye konuştu.
Sörf turizmi konusunda bilgi veren milli rüzgar sörfü sporcusu Ufuk Sönmez, Alaçatı bölgesinin bu konuda yaptığı hamleden bilgi vererek, Gökçeada`nın büyük potansiyeli olduğunu ancak bu sporu yapanların gelir seviyesi yüksek ve entelektüel bir grup olmasından dolayı, yöredeki gece hayatının önem kazandığını, çoğu sporcunun bu nedenle Çanakkale`ye gelmek istemediğini söyledi. Ufuk Sönmez, "Alaçatı artık heyecanını kaybetti. Burada yapılan Pegasus Windsurf Dünya Şampiyonası`nın bir ayağını Gökçeada`ya getirmek harika olur" diye konuştu. Serbest dalışta çok sayıda 11 dünya rekoru ve 2 şampiyonluğun sahibi Türkiye rekortmeni Çanakkaleli sporcu Devrim Cenk Ulusoy ise, yaptığı sunumda Çanakkale Boğazı`nda sayısız batık bulunduğunu ve hızla yükselen bir turizm türü olan batık dalış turizmi için ideal bir bölge olduğunu ifade etti. Ulusoy, Çanakkale`ye kazandırılacak turistik bir denizaltı ile sualtı batıklarını ve güzelliklerini keyfetmek isteyen turistlerin cezbedilebileceğini belirterek; "Pahalı bir proje ancak kendini kolayca amorti ediyor. Bu konuda Türkiye`nin 46 kişilik ilk turistik denizaltısını üreten Erkan Ayral`ın projesi gibi başarılı örnekler var" dedi.
Serbest dalışta çeşitli Türkiye ve Avrupa rekorlarının sahibi bir başka Çanakkale doğumlu sporcu ve aynı zamanda milli sualtı hokeyi oyuncusu olan Şahika Ercümen, Çanakkale`nin Birinci Dünya Savaşı`ndan kalma batık gemiler sayesinde, batık turizminde önemli potansiyele sahip olduğunu ve bunun tanıtımının yapılması gerektiğini söyledi. Proje çerçevesinde gerçekleştirilecek fizibilite çalışmaları hakkında izlenecek yol haritası ve bilgilendirme toplantısına, Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek, Emniyet Müdürü Oman Zoroğlu, İl Jandarma Komutanı Kd.Albay Enver Aydın, 116.Jandarma Alay Komutanı Albay Timuçin Alper, ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, Yönetim Kurulu Üyesi Güven Barış Yüksel, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, bölgede faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, KOBİ’ler ve sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ve çok sayıda turizm profesyoneli katıldı.
Paylaş