havadurum

Çanakkale üzerinden emek mücadelesi takiyesi

Sendikaların, Taksim anlaşmazlığının ucu, Çanakkale’ye uzandı. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Şehitlerin destanını hatırlamak adına 1 Mayıs’ı Çanakkale’de kutluma kararı aldık” dedi. İlk tepki KESK’ten geldi; “iki farklı grubun aynı alanda 1 Mayıs kutlaması her türlü provokasyona açık durum.”

“Çanakkale değerleri üzerinden yapılacak bir popülizm ile gerçeklerin bilinçli bir şekilde çarpıtılması çabası içersinde bulunulduğuna vurgu yapılarak bu girişimin emek mücadelesi açısından, tam bir Truva atı rolü olduğu” yorumları yapıldı.

869
Konfederasyonlar arası yaşanan sorunlar nedeniyle, çözüm süreci konseptine de uygun olarak, 1 Mayıs`ı Çanakkale`de kutlama kararı aldıklarını vurgulayan, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Şehitlerimizin ruhunu incitmemek ve Türk`üyle, Kürt`üyle, Laz`ıyla, Çerkez`iye, Alevi`siyle, Sünnisiyle bu ülke adına mücadele veren o destanı yazanların bu destanını hatırlamak adına 1 Mayıs`ı Çanakkale`de kutlama kararı aldık" dedi.
 
Emek mücadelesi, takiyeciliğin gerici ilkeleri ile gözden düşürülmeye çalışılıyor.
Memur –Sen tarafından 1 Mayıs’ın Çanakkale’de kutlanma kararının emek mücadelesinin gerçek değerlerini çarpıtma girişimi olduğu kadar, sürdürülen çözüm sürecine bağlı olarak barış için; işçilerin birliği, halkların kardeşliği ilkesinin de gözden düşürülmesi ve Çanakkale değerleri üzerinden yapılacak bir popülizm ile gerçeklerin bilinçli bir şekilde çarpıtılması çabası içersinde bulunulduğuna vurgu yapılarak bu girişimin emek mücadelesi açısından, tam bir Truva atı rolü olduğu yorumları yapıldı.
 
1 Mayıs’a gölge düşürülmek isteniyor
Hükümete yakınlığı ile bilinen Memur-Sen konfederasyonunun, 1 Mayıs’ı Çanakkale’de kutlama kararı alması kentte yankı uyandırdı. 1 Mayıs Kutlama Koordinasyonu toplantısındaki en önemli gündem maddesi Memur-Sen’in kararı idi. Çanakkale Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Zeki Önder, toplantıda yaptığı konuşmada 1 Mayıs kutlamalarının ruhuna gölge düşürülmek istendiğini kaydetti. Önder, Disk Genel-İş Şube Başkanı Erdinç Uslan ile birlikte kendilerinin emniyete çağırıldıklarını belirterek, 1 Mayıs için aylar öncesinden Cumhuriyet Meydanı`nda kutlama izni almalarına rağmen Memur Sen`in alternatif bir kutlama talebi ile Çanakkale`ye gemilerle 10-15 bin kişiyi getirterek 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirmek istediklerini öğrendiklerini kaydetti. Önder 1 Mayıs`ın sabote olayına açık olduğunu belirterek: “Barışın kenti Çanakkale`de ilk defa farklı bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. 3 gemi’cik’ ile 15 bin insan getirileceğinden bahsediliyor ” dedi.
 
“Burası Mekke değil”
Disk Genel-İş Şube Başkanı Erdinç Uslan ise Memur-Sen’in bu kararını sert bir dille eleştirdi. Çanakkale’de kutlama yapılmasının sebebinin Çanakkale’nin kutsal toprak olarak değerlendirilmesinden kaynaklandığını ifade etti. “Çanakkale ruhu ile 1 Mayıs`ın ne alakası var?” diyen Uslan, “ Çanakkale`ye 1 Mayıs için değil, Çanakkale`yi manevi başkent olarak kabul ettikleri ve Mekke alternatifi gibi görerek, hacı ibadeti gerçekleştirmek için gelmeyi planlıyorlar. Milli bayramları yok sayan AKP Hükümeti 1 Mayıs`ın da içeriğini değiştirmeye çalışıyor” dedi.
 
“Provokasyona açık bir durum”
“Valilik emniyete Memur Sen`in Cumhuriyet Meydanı`nda kutlaması için baskı yapıyor” diyen Uslan, “Biz kendilerine başka yer önerdik. Ama meydan konusunda ısrarcılar. Valilik kutlamalarla ilgili iki grup orta yol bulsun demiş. Bizim duruşumuz net. Etkinliği kaydırmamız veya etkinlik yapmaktan vazgeçmemiz mümkün değil. Memur-Sen`in 1 Mayıs`ı sahiplenmesi enteresan. 1 Mayıs`a ipotek koyma, işin içine çomak sokma hedefleri var. İki farklı grubun aynı alanda 1 Mayıs kutlaması her türlü provokasyona açık durum, pirim yapmak isteyenlere fırsat. Bu duruma CHP de siyasi olarak tavır koymalı. Bunu hedefleyenlerin karşısında sıradan ve soft bir duruş sergilenemez” dedi.
Paylaş