havadurum

"Çanakkale, ulaşım koridoru haline geldi"

764
Küçükkuyu`yu Ayvacık`a bağlayan rampalardan geçen `Assos` ve `Troya` Tünelleri için geri sayım başladı. Çanakkale`den İzmir ve Balıkesir istikametine yaklaşık 50 dakika süren Küçükkuyu rampaları, yüzde 90`ı tamamlanan tüneller sayesinde 5 dakikaya inecek. Belirlenen süreden 10 ay önce hizmete açılması planlanan tüneller, Ağustos ayında kullanıma açılacak. Proje Müdürü Hasan Serdar Akgül`ün tüneller hakkındaki sunumunu, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, AK Parti Ayvacık İlçe Başkanı Fatih Kocabıyık, Bayramiç İlçe Başkanı Sadettin Arslan, Ezine İlçe Başkanı Mehmet Ünsal, İl Genel Meclis üyeleri, parti yöneticileri ve basın mensuplarıyla birlikte dinledi. Brifingin ardından yüzde 90`ı tamamlanan Ayvacık ile Küçükkuyu ilçelerini birbirine bağlayacak olan Assos ve Troya Tünelleri incelendi. 
"Marmara Bölgesi`nin en uzun tünelleri"
Makas, şantiye alanında basına yaptığı açıklamada, "Ayvacık Küçükkuyu, Assos ve Troya Tünellerimizden saygı ile selamlıyoruz. Bugün bir kez daha göğsümüz kabardı. Ayvacık çok kıymetli bir ilçemiz ve böylesi kıymetli bir bölgeyi, Çanakkale`mizi, bölgedeki hareketliliği çok daha kıymetli hale getirecek projeye tanıklık ettik. Süreç hakkında bilgi aldık. Aldığımız müjdeye göre, Ağustos ayında tamamlanmış ve hizmete açılmış olacak. Tünellerin uzunluğu; 1700 metre ve 4 bin 17 metre olmak üzere toplamda yaklaşık 6 kilometre. Her bir etap, ikişer tünelden meydana geliyor; gidiş geliş toplamda 12 kilometrelik karayolu tünel yapısından bahsediyoruz. Marmara Bölgesi`nin en uzun tünelleri. Dünyanın en büyük köprüsünün Ege ve Akdeniz`e açılan kapısı" ifadelerine yer verdi.
"Çanakkale çok hareketli bir bölge"
Çanakkale`nin ulaşım konusunda büyük bir adım attığını kaydeden Başkan Makas, "Dünyanın en büyük köprüsüyle birlikte, Çanakkale vizyon bir projeyle, vizyon bir şehir haline geldi. Çanakkale bölgesi itibariyle, tarıma, hayvancılığa ve turizme çok yatkın. Çok hareketli bir bölge. Bu faaliyetlerin sürdürülmesinde, hayata geçmesinde bazı ulaşım problemleri, yıllarca yaşandı. Hükümetimiz döneminde başlatılan ve Cumhurbaşkanımız ile açılışı gerçekleştirilen; dünyanın en büyük köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü ile birlikte, bölgemiz daha da hareketli, ulaşılabilir hale geldi" dedi.
"10 ay erken bitip, Ağustos ayında hizmete girecek"
Assos ve Troya Tünellerinin, planlanan tarihten daha erken açılacağını kaydeden Makas, "Tüneller; pandemiye rağmen, dünyada baş gösteren küresel ekonomik türbülansa rağmen, 10 ay erken bitip, ağustos ayında hizmete girecek. Çevresine saygılı ve duyarlı halde yapıldı. Minimum ağacın kesildiği, kesilen ağaca karşılık, kat be kat fazla ağacın dikimi yapıldığı bir proje. Yıllık yüz milyon liraya yakın iş gücü ve akaryakıttan tasarruf sağlayan, vatandaşımızın zamandan tasarruf ettiği, çok kıymetli bir proje" sözlerine yer verdi.
"Çanakkale`de, ticaret ve turizm yapmak çok daha kolay hale geldi"
"Tünellerin vesilesiyle; Çanakkale, İstanbul`dan İzmir`e bir ulaşım koridoru haline geldi. İstanbul-Balıkesir arasındaki bu güzergahta duble yol olmayan tek yer Kazdağlarıydı. Şimdi bu tünellerle birlikte, 6 kilometrelik yerde duble tünelle buluştu" sözlerine yer veren Başkan Makas, "Çanakkale`ye ulaşmak, Çanakkale`den ulaşmak, Çanakkale`den geçmek, Çanakkale`de yaşamak, ticaret ve turizm yapmak çok daha kolay hale geldi" dedi.
"24 saat, 600 personel, 160 makine ile çalışıyor"
Makas sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Çanakkale, son bir yıl içerisinde iki tarihi projeye tanıklık etmiş ve çok büyük hizmet almıştır. Vatandaşımıza böylesi bir hizmet etmiş olmamız nedeniyle ne kadar gururlansak azdır. Ağustos ayında, açılışa yetişmesi için 24 saatlik çalışma esasına göre, 600 personel, alnın terini buraya akıtmaktadır. 160 makine ekipman buraya hizmet etmektedir. Tünellerin açılışı ile birlikte yaklaşık 50 dakika süren yolculuk, 5 dakikaya inecek. Zamandan, işgücünden, akaryakıttan tasarruf. Her yönüyle büyük bir kazanım. Bu yatırıma, bütün siyasi partilerin, büyün ideolojik kesimlerin sahip çıkması gerekiyor. Bu projeler, milletin projesi. Bu projeler, AK Parti döneminde hayata geçen, milletimizin kendi verasetiyle yön verdiği, sorumluluk verdiği yönetimlerinin, kadrolarının hayata geçirdiği projeler" dedi. Başkan Makas, açıklamanın ardından basın mensuplarıyla birlikte Assos ve Troya Tünellerinde incelemelerde bulundu.
(Damla Yeltekin)
Paylaş