havadurum

"Çanakkale tarımsal örgütlenmede ülke ortalamasının üzerinde”

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kırsal kalkınma destekleri kapsamında bir toplantı düzenledi. Toplantıda, ekonomik ve altyapı yatırımlarının yanı sıra bireysel sulama sistemleri ve tarımsal üretici örgütlerinin derecelendirilmesi gibi konular ele alındı. Toplantıda konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, “İlimiz tarımsal örgütlenme konusunda yüzde 69 oranla ülke ortalamasının çok üzerinde bir örgütleşme oranına sahiptir.” ifadeleriyle tüm üretici örgütlerini hibe desteği başvurusunda bulunmaya davet etti.

897

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ‘”15. Etap Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları Toplantısı’ Çanakkale Ticaret Borsası Konferans Salonunda düzenlendi.

Toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan’ın yanı sıra, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, TKDK İl Koordinatörü Hasan İskender, Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ferhan Savran, Çanakkale Tarım Kooperatifleri Bölge Birlik Başkanı Mehmet Özkurnaz, Kooperatif Başkanları, Borsa üyeleri ve birçok yerel temsilci katılım sağladı.

Toplantıda, kırsal ekonomik altyapı yatırımları kapsamında yapılan destekler ve projeler masaya yatırıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan ve diğer katılımcılar, desteklerden yararlanan kooperatifler, üreticiler ve kırsal kesimde faaliyet gösteren kuruluşlarla bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.

Hibe çeşitleri

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, kırsal kalkınma projelerinin bölgeye sağladığı katkıları vurgulayarak, desteklerin daha etkin bir şekilde kullanılması için çaba harcandığını belirtti. Türkarslan konuşmasında şu ifadeleri kaydetti: “Üretici örgütleri, kadın üreticiler ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında Ekonomik, Kırsal Altyapı ve Bireysel Sulama Projelerinde yüzde 50 hibe destek başvuruları başlamıştır. Bu kapsamda hibeye esas proje tutarı KDV hariç olmak üzere yeni tesis için 14.000.000 TL, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması için 12.000.000 TL, kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon için 10.000.000 TL'ye kadar tarımsal üretici ve müteşebbislerimiz desteklenecektir. Ayrıca Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularında en az 100.000 TL olmak üzere 3.000.000 TL'ye kadar olan bitkisel ve hayvansal üretim yapan Aile işletmelerimize hibe desteğinde bulunmaya devam edeceğiz.

Çanakkale tarımsal örgütlenme çok yüksek bir orana sahip

Bakanlığımızca ‘Ulusal Su Verimliliği Seferberliği’ kapsamında ülke sathında ‘Türkiye Yüzyılı'na Bir Damla da Sen Ol’ diyerek suyun bir kaynak değil gelecek nesillere aktarılacak bir emanet olduğuna inanıyoruz. Bu ilkeden hareketle sulama sistemlerinin modernizasyonu ve yüksek teknolojinin kullanımıyla su kaybının en az seviyede tutulmasını teşvik eden Bireysel Sulama Sistemleri, KDV hariç 3.000.000 TL'ye kadar hazırlanan projelere yüzde 50 hibe desteğinde bulunacaktır. İlimiz tarımsal örgütlenme konusunda yüzde 69 oranla ülke ortalamasının çok üzerinde bir örgütleşme oranına sahiptir. Tüm üretici örgütlerimizi başvuru yapmaya davet ediyorum."

Toplantıda, kırsal ekonomik altyapı yatırımları kapsamında yapılan destekler ve projeler masaya yatırıldı. Desteklerden yararlanan kooperatifler, üreticiler ve kırsal kesimde faaliyet gösteren kuruluşlarla görüş alışverişinde bulunan katılımcılar, yapılan yatırımların bölge ekonomisine olan olumlu etkilerini değerlendirdi.

Toplantının son bölümünde, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım ile şubede görevli personeller tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Sunumların ardından soru ve cevap bölümüne geçildi. Toplantı, katılımcılara teşekkür edilerek sona erdi.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş