Çanakkale tarihinde bir ilke imza atıldı

Çanakkale kamuoyunda uzun yıllardır bir hayal olarak görülen ikinci üniversite için ilk adım atıldı. Kolin Otel’de bir araya gelen onlarca kişi, NASIL BİR ÜNİVERSİTE diyerek Çanakkale tarihinde bir ilki de gerçekleştirmiş oldu.

849
Vali Tuna’nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Çanakkale’nin kent aktörleri, üniversite yetkilileri ve bürokratlar hazır bulundu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın da yaptığı konuşmayla devam eden ilk oturum, ÇTSO Başkanı Engin ve ÇTB Başkanı Üzen’de birer konuşma yaptı. Katılımcıların maddi ve manevi anlamda destek verdiği Terzioğlu Vakıf Üniversitesi için ilk defa değişik bir yöntemle devam edildi.
 
Karma bir şekilde yedi gruba ayrılan katılımcılar ayrı ayrı masalarda ve odalarda bir saati aşan küçültülmüş bir toplantı yaptılar. 12 kişilik gruplar halinde toplanan katılımcılar, Vakıf üniversitesi için şehrin artılarını ve eksilerini masaya yatırdılar. Değişik meslek ve kurumlar-dan oluşan guruplar, Çanakkale’nin Güçlü Yönleri, Zayıf Yönleri, Fırsatlar ve Tehditler başlıkları altında, konuyu kendi aralarında tartıştı.
 
Daha sonra ise yedi grubun fikirleri, yine ortak bir toplantı ile birleştirildi. Yedi gruptan gelen bilgiler bundan sonra bir rapor haline getirilerek, daha sonra gerçekleşecek toplantılar için de bir kaynak olarak değerlendirilmeye alınacak. Bu toplantıya gönüllülük esasına göre katkı veren kişi ve kurumların, yeni üniversite için gayet hevesli olduğu da ortaya çıkmış oldu.
 
 
Hüseyin Akif Terzioğlu Vakfı bünyesinde kurulması düşünülen üniversitenin yapılması konusunda kentin dinamiklerinin Kolin Hotel’de buluştuğu İstişare Toplantısında Açılış konuşmasının yapan Vali Güngör Azim Tuna gittikçe gelişen ve büyüyen bir üniversiteye sahip olunan kentte, bundan sonraki süreçte ikinci ve üçüncü üniversiteye de gerek duyulduğunu belirterek, vakıf üniversitesi kurulması ile ilgili kentin dinamikleri ve kurum temsilcileri, esnaf ve hayırseverlerle bir etüt çalışması ve beyin fırtınası yapmayı hedeflediklerini ve ilk adımı attıklarını söyledi.
 
Tuna: “Bir binayı yapmadan önce nasıl zemin etüdü yapılması gerekiyorsa, biz de bugün bir araya gelerek kısmen bir zemin etüdü çalışması gerçekleştireceğiz” derken artık Çanakkale’de ikinci bir üniversite olmalı mı, olmamalı mı konusunu tartışmıyoruz. Bu aşamayı geçtik. Bizler ikinci bir üniversitenin olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
 
 
SORULARA CEVAP ARANACAK
Tuna Çanakkale’nin üniversite konusunda tercih edilen ve lokasyon ve coğrafi özellikler açısından cazibesi olduğunu belirterek, kentin birçok yönüyle zengin değerlere sahip olduğunu söyledi. Tuna değerlerin zarar görmemesi açısından çevreye zarar veren kötü sanayinin gelişmesini istemediklerini, üniversitenin bir kente bacasız sanayi kadar artı değer kazandırdığını belirtti. Üniversitelerin bilginin üretildiği, bilim yuvaları olduğunu kaydeden Tuna: “ Buna Çanakkale’nin ihtiyacı var mı, yok mu?” sorusunu sormak yerine makro düşünce şekli geliştirilmesi gerektiğini ve bunun sadece Çanakkale’nin değil, ülkenin bir ihtiyacı olduğunu söyledi. Tuna ikinci kurulacak olan üniversitenin ÇOMÜ’ye rakip olarak görülmemesi gerektiğinin de altını çizerek: “Öyle bir olsa rekabetten zarar gelmez” dedi.
Konuşmasında Hüseyin Akif Terzioğlu Vakfı’nın 41 yılı geride bırakan bir vakıf olduğunu ifade eden Tuna hayırsever merhum Terzioğlu’nun öngörüsüne dikkati çekti. Tuna Trakya’ya bağlı bir Meslek Yüksek Okulu statüsündeki bir okulun, Terzioğlu’nun 200 dönüm yer tahsis etmesi ile gelişen süreçte bugünlere geldiğini ve artık kente büyük katkılar sağlayan bir üniversite olduğunu söyledi.
 
VALİ TUNA MANEVİ DESTEK İSTEDİ
Çanakkale’nin gün geçtikçe büyüdüğünü ve geliştiğini söyleyen Vali Tuna öğrenci kapasitesinin artışına istinaden son yıllarda yurt sorununun da had safhada görülmeye başladığının altını çizdi. Terzioğlu Vakfı’nın üniversite kurulmasa bile desteklerine devam edeceğini kaydeden Tuna Türkiye’de kurulan üniversitelerin de çoğunun vakıf üniversitesi olduğunu, çoğunun ise imkanlarının Terzioğlu Vakfı kadar bile olmadığını belirtti. Tuna vakıf üniversitesi konusunda başarısız bile olunsa bu imkanlarla bir kayıp yaşanmayacağını, zira garantör ve hamiye devretme alternatifinin olduğunu kaydetti. Tuna: “Zemini iyi görüp, onun üstünde yükselmek lazım, ama hangi alanlarda eğitim verileceği ve kurulacak olan üniversitenin bir şehir üniversitesi mi, yoksa bir kampus üniversitesi mi olacağının önemli olduğunu belirtti.
 
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Vali Tuna’nın ardından söz alarak üniversite kurulması konusunda kentte mutabakat olduğunu, ÇOMÜ’nün 10 yıllık süre sonunda artan bir ivme ile kendini gösterdiğini belirtti. Gökhan ÇOMÜ kapsamında başta Eğitim Fakültesi, Tıp Fakültesi, Japon Dili ve Mühendislik gibi başarılı bölümlerin olduğunu kaydederek, çok kısa bir süre içinde daha da ileri gidebileceğini, Tıp Fakültesi’nin daha iddialı ve tanınır bir duruma getirilebileceğini belirtti.
 
Gökhan iş dünyasının üniversite bile çok fazla ilgili olmadığını kaydederek, başka illerde sanayicilerin üniversiteye daha farklı bakış açısı geliştirdiğini ve daha çok destek verdiğini, ama Çanakkale’nin vizyonunda olmasına rağmen bu desteğin aynı ölçüde verilmediğini söyledi.
 
GÖKHAN TARİHİ AYIBI SÖYLEDİ
Gökhan Hüseyin Akif Terzioğlu’nun eğitime çok ciddi bir mal varlığı bağışladığını ve vakfın bu anlayıştan yola çıkarak oluşturulduğuna işaret ederek, buna karşılık vakfın bugüne kadar eğitim konusunda yeterince atılım yapamadığını söyledi. Ticari bir bakış açısı yürütülmesi nedeniyle vakfa ait birçok yerin satıldığını veya kamuya verildiğini söyleyen Başkan Gökhan mevcut mal varlıklarının gerektiği gibi değerlendirilmediğini belirtti. Bunun en iyi göstergelerinden vakfa ait çok değerli arazilerin havaalanı dolayısıyla kullanılamadığına işaret eden Gökhan vakıf yönetiminin bugüne kadar hizmet ederek çalıştığını, ama cesaretle kendine verilen misyonu yerine getiremediğini kaydetti. Gökhan vakfın 12 Eylül sürecinde belediyeyi vakıf yönetiminden çıkarmasını da eleştirerek, bizim vakıf üniversitesi kurulmasına karşı çıkmamız elbette mümkün değildir. Atılan doğru bir hamledir. Ancak Çanakkale Belediyesi’nin heyetin içinde yer alması gerekir. Üniversite kentin üniversitesidir ve Çanakkale’nin sahiplenmesi gerekir. Devlet mevcut üniversiteye destek versin demenin de doğru olmadığını kaydeden Gökhan öncelikle vakfın görevlerinden birinin ÇOMÜ’ye de destek vermek olması gerektiğini söyledi.
 
‘MÜTEVELLİ HEYETİ ÇOK ÖNEMLİ’
Başkan Ülgür Gökhan “ Müteşebbis heyeti kim olacak? Mutlaka bu oluşum içinde Çanakkale Belediyesi de yer almalıdır. Bu vakıf mütevelli heyeti vakfı değildir. Kentin vakfıdır. Vakfı her türlü zafiyete düşürecek eylemlere karşı duyarlı olmalıyız. Paralar eğitime harcanmalı. Vakıf konusu hassas, vakıf malı kutsaldır. Her türlü işlem vebal getirir. Kent vakfı iğle ilgilenmek zorundadır. Müteşebbis heyeti kimdir, kimler tarafından kurulacak? bilinmelidir. Üniversite kurmak bilgi işidir. Bugün bir hayırsever lise bile açmak istese, işin içine eğitim olduğu için milli eğitim el atar. O yüzden yönetim ve süreçle ilgili olduğu kadar hangi fakültelerin açılacağı şeffaflıkla halkla paylaşılmalı ve belediye bu süreçte mutlaka yer almalıdır” dedi.
 
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin de OSB’de kurulması düşünülen üniversite ile ilgili birer er ve nefer olarak çalıştıklarını belirterek: “Parmağımızı değil, bileğimizi koyduk” dedi. TOBB ve ÇTSO olarak gerçekleştirilmesi planlanan yer ile ilgili 35 dönüm tahsis edildiğini belirten Engin Çanakkale’nin 4 değil, 5 üniversiteye layık olduğunu, ÇTSO olarak hazırlıklı olduklarını belirtti.
 
 
Çanakkale Ticaret Borsası Kaya Üzen ise rakamların önemli olmadığını üniversitede niteliğin önemli olduğunu kaydettiği konuşmasında vakıf üniversitesinin açılmasının iş dünyasının önünü açacağını, ekonomiye katkı sağlayacağını söyledi.
 
Konuşmalardan sonra konferansta katılımcı gruplar çalışma yaparak, 10 soruluk anketi değerlendirdi. İstişare toplantısının şehrin analizini yansıttığını kaydeden Yenice İlçe Başkanı: “Her grubun diğer grubun çalışması hakkında bilgi sahibi olacağını belirterek, önümüzde uzun süreç var. Bundan sonra planlı bir şekilde fizibilite çalışması yapılacak” dedi.
Paylaş