Çanakkale suyuna sahip çıkıyor

1010

 Çanakkale’nin içme suyu kaynağı üzerinde devam eden altın madeni çalışmaları, kent insanını ve tarımını tehdit etmeye devam ediyor. Kentin tek içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan, 53 milyon metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı, bugün itibariyle yaklaşık 15 milyon metreküp civarında doluluk oranına sahip olurken, bu suyun yılda  8 milyon tonunu kullanmak isteyen madenciler, sadece kirletmek ve yok etmekle kalmayacak aynı zamanda kentin sahip olduğu suyunun yarısına da el koyacak! Çünkü bölgede başka bir su kaynağı bulunmazken, bugün ağaçları katleden maden şirketi, yarın madeni çalıştırmak için ihtiyaç duyduğu 8 milyon tonluk su ihtiyacını kentin su kaynağından kullanmayı planladığı iddia ediliyor. Maden çalışmaları bittiğinde geride zehir dolu tepeler, kurumuş bir baraj ve susuz bir Çanakkale bırakacak!

 
Başkan Gökhan incelemede bulunacak 
Çanakkale’de başta Çevre Platformu olmak üzere, Çanakkale Belediyesi ve duyarlı, suyuna sahip çıkan yurttaşların tepki gösterdiği maden çalışmalarına karşı tepki giderek artıyor. Binlerce ağacın katledildiği bölgede tehlike çanları çalmaya başlarken, asıl felaketin madencilik faaliyetleri işletme aşamasına geçtiğinde yaşanacağı biliniyor. Doğu Biga Madencilik tarafından ağaç kesimlerinin başladığı bölgeye bugün Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da gitmeyi planlıyor. Başkan Gökhan, bölgede yapılan faaliyetleri ve ağaç katliamlarını yerinde inceleyerek felaketin boyutunu kamuoyu ile paylaşacak. 
 
Büyük çevre mitingi yarın 
Çanakkale de içme suyuna sahip çıkarak, maden çalışmalarına ‘dur’ diyecek. Yarın (9 Aralık Cumartesi saat 14’te Cumhuriyet Meydanı’nda Çevre Platformu önderliğinde bir araya gelecek olan sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar, suyunu ve su kaynağını madencilerle paylaşmak istemediklerini dile getirecek… 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş