Türkiye’nin gündemi haline gelen Kırbaç Kasırgası isimli Tropik Fırtına, Türkiye’ye ulaşmadı. Orta Akdeniz’de Libya açıklarında oluşan ve Yunanistan’ın güneyinden Ege Denizi üzerine hareket eden Tropik Fırtına’nın burada şiddetini azaltarak bir alçak basınç merkezine dönüştüğü açıklandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüğü, birçok kez fırtına uyarısında bulunmuştu. 30 Eylül Pazar günü Çanakkale’nin de dahil olduğu birçok şehri etkileyeceği belirtilen fırtınanın saatte 120 km hıza ulaşacağı ifade edilerek, vatandaşların tedbirli olmaları istenmişti. Fırtına uyarısının ardından, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Belediyesi başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş vatandaşlara uyarı mesajları yayınlamış, acil önlem için çalışmalara başlamıştı. Vali Orhan Tavlı Başkanlığında 112 Acil Çağrı Merkezi Hizmet Binasında yapılan Çanakkale Afet ve Acil Durum Koordinasyon Toplantısında ilgili kurumların yaptıkları çalışmalar ve alınan tedbirler değerlendirilmişti. Çanakkale Belediyesi Resmi internet sitesinden ve sms yolu ile birçok kez vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyarı mesajı yollamıştı ve fırtınaya karşı belediye ekipleri önlem çalışmaları gerçekleştirmişti.
“Valilik ve Belediye tarafında Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezleri kuruldu”
Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Belediyesi başta olmak üzere vatandaşlara uyarı mesajları yayınlamış ve acil önlem için çalışmalara başlamıştı. Vali Orhan Tavlı Başkanlığında 112 Acil Çağrı Merkezi Hizmet Binasında yapılan Çanakkale Afet ve Acil Durum Koordinasyon Toplantısında ilgili kurumların yaptıkları çalışmalar ve alınan tedbirler değerlendirilmişti. Vali Tavlı, Ege ve Marmara bölgesinde etkili olacak şiddetli fırtınayla ilgili kurumların yaptıkları çalışmalarla ilgili değerlendirmede bulunarak, bütün kurumların gerekli çalışmaları yapması yönünde talimat vermişti. Çanakkale Belediyesi vatandaşlara uyarı mesajları göndermiş ve yapılan meteorolojik uyarılar doğrultusunda belediye ekiplerinin kent yaşamının olumsuz etkilenmemesi adına, gerekli tüm önlemlerin aldığını açıklanmıştı. Yine birçok kurum ve kuruluş tarafından fırtınaya karşı acil toplantılar alınarak, acil afet merkezleri oluşturulmuştu.
Kent, fırtınaya karşı seferber oldu
Belediye ekipleri, alınan önlemlerin yanı sıra yürüttüğü çalışma kapsamında, mazgal temizliği gerçekleştirirken, öte yandan mazgalları tıkama ihtimaline karşı yol kenarlarında biriken yaprak ve dalları temizlemişti. Kurulan Afet Merkezi ile Belediye ekipleri 24 saat hazır hale getirilmiş, aynı zamanda vatandaşlara almaları gereken acil önlemler sıralanmıştı. Kentte toplu, açılış, toplantı… vs. iptal edilirken, pazar pazarı kurulmadı. Cafe, restoran gibi mekanlarda sandalyeler ve masalar tamamen kaldırılırken, vatandaşlarda çatı ve balkonlarında eşyaları kaldırarak önlem aldı.
Korkulan olmadı…
Bir hafta boyunca yapılan uyarılar doğrultusunda Çanakkale fırtınaya karşı seferber olurken, korkulan olmadı. Yunanistan’ın birçok kentini vuran ve ağır hasarlara yol açan fırtına, Ege kıyılarına yöneldiği sırada etkisini azaltarak alçak basınç merkezi haline dönüştü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan son açıklamada; “Orta Akdeniz’de Libya açıklarında oluşan Tropik Fırtına Yunanistan’ın güneyinden Ege Denizi üzerine hareket etmiş ve burada şiddetini azaltarak bir alçak basınç merkezine dönüşmüştür. Alçak basınç merkezi halen Ege Denizi’nin batısında ve Yunanistan’ın doğu kıyılarında şiddetli yağış ve fırtınalarla birlikte etkili olmaya devam etmektedir. Sistemin hızı azalmış olup; Ege Denizi üzerindeki kuzeye doğru hareketini yarın akşama kadar devam ettirmesi tahmin ediliyor. Bugün yurdumuzun batı kıyı illerinde (Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir kıyı ilçeleri, Çanakkale, Edirne ve İstanbul’da) meydana gelecek yağışların metrekareye 50-75 kg civarında olması bekleniyor. Yağışların aralıklarla yarın akşam saatlerine kadar devam edeceği ve akşam saatlerinden sonra batı kıyı illerimizi terk etmesi tahmin ediliyor. Rüzgârın bugün Güney Ege’de güney ve batı, Kuzey Ege ve Marmara’da kuzey ve doğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) ve zaman zaman fırtına (60-90 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor. Rüzgârın yarın (1 Ekim 2018 Pazartesi) Güney Ege’de etkisini kaybetmesi; bununla birlikte Kuzey Ege ve Marmara’nın batısında, yönünü kuzeydoğudan güneybatıya çevirerek, yarın akşama kadar etkili olması (50-70 km/saat) bekleniyor” denildi.
(Eren Aşnaz- Baykal Sağlam)