Çanakkale Savaşları`nın 100. yılına doğru

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Türkiye Avustralya Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Muhammet Erat, Çanakkale Savaşları`nın 100. yılına kısa bir zaman kaldığını belirterek, ``Siyasilerden talebimiz bir an önce 2015 Ajansı`nın, kuruluşunun yasalaşıp, yürürlüğe girmesidir`` dedi.

782
Erat, yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşları`nın 100. yılına hazırlık amacıyla 2015 Ajansı`nın kurulma çalışmalarının uzunca bir zamandır devam ettiğini hatırlattı. Bununla ilgili çalışmanın yapıldığını, ilgililer tarafından gözden geçirilerek Ankara`ya gönderildiğini, ancak Mecliste görüşme aşamasına gelmediğini anlatan Erat, bu konuda ``geç kalındığı`` kanaatinde olduğunu savundu.
 
Erat, şunları kaydetti: ``Ülke olarak hazırlık yapmamız için geniş bir zaman dilimi olmadığını görüyorum. 2-3 yıllık bir süre, az bir zaman dilimidir. Buna başlamak lazım, bundan sonra geçecek her süre `geç kalınmış` demektir, ülkemiz için. 2015 Çanakkale Savaşları`nın 100. yılı olduğu için daha geniş katılımlı, geniş ölçekli, her sene yapılamayan şeylerin o yıl dönümüne denk getirilmesi gerekiyor ki; hazırlıkları birkaç yılda ancak tamamlanır. Bu nedenle bu kanunun bir an önce çıkması gerekir. Ajansın yürürlüğe girmesiyle kutlamaların daha da ivme kazanacağını düşünüyorum. Çünkü ajansın yapılacak çalışmalara destek verecek, projelere yol gösterecek bir içeriği olacak. Siyasilerden talebimiz bir an önce 2015 Ajansı`nın, kuruluşunun yasalaşıp, yürürlüğe girmesidir.``
 
``Tarihimizin mümtaz zaferlerinden bir tanesi Çanakkale``
Erat, Çanakkale Savaşları`nın, Cumhuriyetin temelinin atıldığı yer olarak algılanması gerektiğine işaret etti. Bu savaşlarda görev alan komutanların büyük çoğunluğunun, 1918 ve 1919`dan sonra Milli Mücadele`nin Doğu Cephesi`nde, Batı Cephesi`nde ve Güney Cephesi`nde katkılar sunduğunu hatırlatan Erat, ``Başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere, Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Milli Mücadele`nin başarıya ulaşmasında büyük katkılar sunmuşlardı. Bunlar 35`li yaşlarındaydı Çanakkale Cephesi`nde. Bir nevi Çanakkale Savaşları`nda staj yaptılar ve bunu da zaferle perçinleyerek, o stajı başarıyla tamamladılar`` diye konuştu.
 
Çanakkale Zaferi`nin Türk milletinin güvenini perçinlediğini vurgulayan Erat, şöyle devam etti: ``Çanakkale Zaferi, yakın dönem Türk siyasi ve askeri hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Bu çerçeveden baktığımızda tarihimizin mümtaz zaferlerinden bir tanesi Çanakkale`dir. Günümüze yansıyan yönleri de var. Son yıllarda savaşın geçtiği tarihi Gelibolu Yarımadası`nı yaklaşık 3-4 milyon insan ziyaret ediyor. Burasını, geçmişle bağını kurduğu bir yer olarak görüyor. Geçmişe karşı bir sorumluluğumuz, vefa borcumuz var. Atalarımızın kanıyla suladığı bu topraklarda bizim de onların yaptığı kahramanlığı ayrıntılı bir şekilde ortaya koymamız, yüzlerce eser ortaya çıkarmamız lazım. Arşiv ve belgelere dayalı bir sürecin ortaya konulması gerekmektedir. Bu açıdan ajans faaliyete geçtiğinde, bu araştırma projelerine daha fazla katkı sunacaktır.``
 
Ajansın, Çanakkale Savaşları ile yapılacak çalışmalar ve düzenlenecek etkinliklerde koordinasyon görevini yürüteceğini belirten Erat, bunun hem Çanakkale Savaşları ile ilgili araştırmaların artmasına katkı sunacağını, hem de 100. yılda ulusal ve uluslararası yarışmaların, müsabakaların ortaya konmasına zemin hazırlayacağını bildirdi.
 
100. yıl kutlamalarında, bu savaşa katılan devletlerin başkanlarının bir araya getirilerek, anlamlı mesajların verilebileceğine işaret eden Erat, ``Değişik spor aktiviteleri yapılabilir. Bunların bugünden itibaren ortaya konması lazım. Çanakkale`nin de şehir olarak gelecek kalabalığı ağırlamasına imkan sağlanmalı. Bunların şimdiden planlanması gerekmektedir. O yüzden bir an önce 2015 Ajansı kurulmasını ve kurullarının oluşturulmasını beklemekteyiz`` diye konuştu.
Paylaş