Çanakkale Savaşları’nın yarattığı ‘Barış’ı anlatacaklar

Gelibolu Derneği, Çanakkale muharebelerinin 100. yılında önemli bir projenin parçası olmak için hazırladığı “Uluslararası Gelibolu Belgeseli” projesini hayata geçiriyor. Gelibolu Derneği`nden yapılan açıklamada “Hedefimiz, askeri konulardan daha çok ‘insani’ konular üzerinde durmak ve ‘düşmanlar’ arasında gelişen dostluk konusunu ele almaktır” dendi.

2395
 
Gelibolu Derneği`nden yapılan açıklamada Çanakkale Savaşları`nın 100`üncü yılı nedeni ile organize “Uluslararası Gelibolu Belgeseli” projesi ile ilgili bilgiler verildi. Yapılan açıklamada Çanakkale Savaşları`nın önemine değinilerek, cumuriyete giden yolda bir başlangıç olduğu ifade edilerek, “2014 yılı Birinci Dünya Savaşının başlangıcının 100ncü yılıdır. Bu savaşa katılan ülkelerin hükümetleri, insanlık tarihinde özel bir yeri olan bu savaşın yıldönümünde geniş kapsamlı programlar geliştirmektedirler. Osmanlı İmparatorluğunun da birçok cephede katıldığı Birinci Dünya Savaşı içindeki 1915 Çanakkale Deniz Muharebeleri ve esas olarak Gelibolu yarımadasında cereyan eden kara muharebelerinde, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının liderliğinde ortaya çıkan güçlü milli duygu ve milli bilinç, Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolda bir başlangıç olmuştur” denildi.
 
 
“100`üncü yıla katkı”
“Ülkemizde, 100`üncü yıl anma hazırlıkları halen Çanakkale Valiliği genel koordinatörlüğünde yürütülmektedir” denilen açıklamada bu projenin, 100`üncü yıl hazırlıklarına katkı vermesi amacıyla geliştirildiği ifade edildi. Yapılan açıklamada “Gelibolu Derneği de, bir sivil toplum kuruluşu olarak, sosyal ve milli sorumluluk gereği, bu çalışmalara katkıda bulunmak üzere kendi programını geliştirmektedir. Çalışmalarımız, koordinatör Valilik yanında, Gelibolu Kaymakamlığı, Gelibolu Belediye Başkanlığı, Eceabat Kaymakamlığı, Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere, Fransa ve Almanya Büyükelçilikleri, Kanada savunma ataşeliği, milli ve yabancı birçok sivil toplum örgütü ile yakın koordine ve işbirliği içinde yürütülmektedir” denildi.
 
Savaşın yarattığı barış!
“Derneğimizin Yüzüncü Yıl Anma Programı içinde yer alan ‘Uluslararası Gelibolu Belgeseli’ proje dosyası, derneğimizin kontrolünde, bir İngiliz film yapım şirketi tarafından geliştirilmiştir” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, “Proje ekibi iki kez Türkiye’ye gelmiş, Gelibolu’da çalışmış, müzeleri ve 18 Mart Üniversitesi tarih bölümünü ziyaret etmiş, uzmanlar, tarihçiler ve rehberlerle, köylülerle görüşmüş, muharebe meydanlarını dolaşmış, Türkiye’de ve İngiltere’de arşiv ve literatür çalışmaları yapmıştır. Belgesel filmin esas amacı 1915’te Gelibolu’da savaşan milletler arasında karşılıklı anlayışın ve tanımanın artırılmasına, Çanakkale muharebelerinden ders alınması yoluyla uluslararası barışın korunmasına katkıda bulunmaktır. Hedefimiz, askeri konulardan daha çok ‘insani’ konular üzerinde durmak ve ‘düşmanlar’ arasında gelişen dostluk konusunu ele almaktır. Film, farklı milletlerden Gelibolu ‘torunlarının’ dedeleri hakkındaki hikayelerine dayandırılacaktır” şeklinde bilgiler verildi.
 
Prensipte anlaşıldı
Yapılan açıklamada ayrıca, “Filmin çekimi için, geçtiğimiz günlerde MAKE World Media’nın Londra’daki ofisinde yapılan toplantıda prensip mutabakatına varılmıştır. Yönetmen Sian Kevill ve ekibi uzun yıllar BBC bünyesinde başarıyla çalışmış, belgeseller konusunda uzman kişilerdir. Filmin 2014 sonuna kadar bitirilmesi ve 2015 yılında dünya televizyonlarında gösterime girmesi planlanmaktadır. Uluslararası niteliğine uygun olarak, proje, Türk hükümeti yanında farklı Türk, yabancı ve uluslararası, resmi, yarı-resmi, özel kurum ve kuruluşun da sponsor/partner olarak katkılarına ve/veya yardım ve işbirliğine sunulmuştur, bu konudaki görüşmeler ve girişimlerimiz devam etmektedir. Sizleri de, bu projede yer almaya, bu tarihi girişimin bir parçası olmaya davet ediyoruz. Bunu iki şekilde yapabilirsiniz: Dedeniz veya babanız, Çanakkale’de savaştıysa; nerede, hangi cephede, kısaca hikayesi ve elinizdeki belge, fotoğraf, mektup vb dokümanların listesiyle bizimle paylaşın. Belki de aradığımız ‘torunlardan’ biri sizsiniz. Bu filme sponsor olabilir veya bağış yoluyla katkıda bulunabilirsiniz. Küçük katkılar da büyük anlamlar ifade edecektir. Bağışlarınız ayrı bir hesapta toplanacak ve sadece kar gayesi gütmeyen bu film için kullanılacaktır. Sponsorlarla şüphesiz ayrı ayrı sözleşmeler yapılacaktır. Bu konudaki görüş ve önerilerinizi duymaktan ve sorularınıza cevap vermekten mutlu olacağız” ifadeleri ile destek istendi.
Paylaş