havadurum

Çanakkale, risk taşıyan iller arasında!

630
Kahramanmaraş`ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat tarihinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin yıkıcı etkisi Türkiye`de şehirleri ve Suriye kentlerinde kendisini gösterdi. Artçı depremler ve bağımsız depremlerin devam ettiği afet bölgesinde 45 bini geçkin yurttaş yaşamını yitirdi, kentler yaşanmaz hale geldi. Çadır ve konteyner kentlere dönüşen deprem bölgesi için dayanışma ise sürüyor. Yıkıcı etkisi kilometreleri aşan depremlerin ardından özellikle fay hatları üzerinde bulunan kentlerde, deprem risk raporları uzmanlarca hazırlanıyor, hasarlı ve kaçak yapılar ise yıkılmaya devam ediliyor. Depremin yıktığı kentlerin acı fotoğrafı ise özellikle fay hatlarının geçtiği kentlerde yaşayan vatandaşı huzursuz ediyor. Bireysel ve yetkili kurumlarca önlemlerin sayısı artarken Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, resmi sitesinde güncellenmiş fay hatları haritası erişime açtı.
 
Fay hatları üzerinde 45 il ve 110 ilçe yer alıyor
Kahramanmaraş depremlerinin ardından MTA`nın Türkiye`de diri fay hattı üzerinde yer alan ve deprem riski taşıyan illerin yenilenmiş haritasına göre Türkiye`de 485 diri fay bulunuyor. 
Fay hatları üzerinde 45 il ve 110 ilçe yer alıyor. Çanakkale ise birinci risk taşıyan iller arasında yer alıyor.
 
Birinci derece risk taşıyan iller:
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Dersim, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
 
İkinci derece risk taşıyan iller:
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Maraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
 
Üçüncü derece risk taşıyan iller:
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu`yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep`in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
(Damla Yeltekin) 
 
Paylaş