Çanakkale referanduma hazırlanıyor

Yat Limanı konusundaki son sözü Çanakkale halkı söyleyecek. ÇTSO tarafından yapılması planlanan Yat limanı projesinin geleceği Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın referandum önerisi ile farklı bir boyuta taşındı. Siyasi partilerin belediye ve il genel meclislerindeki temsilcileri de referandum fikrini olumlu bulurken referandumun faydalı olacağını ifade ettiler.

675
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılması planlanan Yat limanı projesinin geleceği Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın referandum önerisi ile farklı bir boyuta taşındı. Siyasi partilerin belediye ve il genel meclislerindeki temsilcileri de referandum fikrini olumlu bulurken referandumun faydalı olacağını ifade ettiler. Belediye Meclis toplantısında görüşlerini aktaran Başkan Gökhan; “Yat limanı konusuna yeterli anlamda kamuoyu desteği yok. Kamuoyunda önemli bir direnç var. Referanduma gidilmeli. Çanakkale halkı olumlu ve olumsuz yaklaşımları dinleyerek kararını vermeli. Referandum sonucunda karar verilmelidir” demişti.
 
Bu sözlerin ardından görüşlerini aldığımız CHP, AKP ve MHP’nin Belediye ve İl Genel Meclis grup Başkan vekilleri referandum sürecini desteklediklerini ifade ettiler. Belediye ve İl Genel Meclisinde gurubu bulunan siyasi partilerin gurup başkan vekillerinin görüşleri;
 
 
“Referandumu olumlu buluyorum”
Belediye Meclisi CHP Grup Başkan vekili Muzaffer Özgen; “En son karar mercii halktır. Biz de halkın temsilcisiyiz. Sürece katkı açısından önemli buluyorum. Çanakkale de yaşayan halkın bu kente yapılacak yatırımlar konusunda söz sahibi olması gerekir. Sonuçta aslında Kent Konseyi de Çanakkale de mevcut Sivil Toplum Kuruluşlarının ticaret odasının da içinde bulunduğu çok çeşitli kesimleri barındıran bir nevi halkın sesidir. Kent Konseyinin görüşlerine değer vermek zorundayız. Onların görüşlerine saygı göstermek zorundayız. Nasıl ticaret sanayi odasının görüşlerini saygı ile karşılıyorsak onlarda halkın görüşlerini saygı ile karşılamak durumundadır. Bu demokratik bir süreçtir. Bu anlamda halkın karar verdiği hiçbir şeye Cumhuriyet Halk Partisi zaten karşı çıkmaz.”
 
“Halka rağmen bir şey yapamazsınız”
Belediye Meclisi AKP Grup Başkanvekili Cumhur Kabasakal; “Kent Konseyi yat limanına karşı çıkıyor. Her şeye karşı çıkarak bir şey yaptıramayız. Burada istihdam sağlanması iş alanları açılmasını istiyorsak bugün Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği bile biz sanayi şehriyiz demiyor turizm ve öğrenci kentiyiz diyor. Burada istihdam sağlanması için fabrika açıldığı zaman ayağa kalkıyoruz, çevreyi kirletiyor diyoruz. Yat limanı turizmin bir parçadır. Benim yat limanı yapılması konusunda fikrim pozitif. Yat limanı yapılacağı yerde sörf yapanını gördüm ama hiç denize girenini görmedim. Halka rağmen bir şey yapamazsınız. Gerçekten katılımı doğru sağlayabileceksek, yönlendirilenlerin kullandığı oy değil de gerçekten referandumu yapabileceksek tabiî ki halkın isteyip istemediği önemlidir. Ama ben bununda olumlu çıkacağını düşünüyorum. Doğru anlatılırsa halkımız da olumlu bakacaktır. Yat limanı merkezde olmalıdır. Sadece kirliliği ile ilgili endişem var. Kirlilik yaratmayacak diyorlar. Yat limanı turizmin parçasıdır. Proje üretenlerin hevesini kırmamalıyız. 100 bin kişinin yaşadığı yerde 2 bin kişinin oylarını referandum sayacaksak bu değil tabiki. Katılım sağlanacaksa halkın istediği çok önemli, bence bu projeye halk da destek olacaktır.”
 
“Herkes özgür iradesini kullanacak”
Belediye Meclisi MHP Grup Başkan vekili Murtaza Şahin Başdoğan; “Referandum ve sürecin halka sorulmasına kesinlikle katılıyorum. Sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar herkesin olabileceği geniş katılımlı daha sağlıklı bir sonuç çıkacağına inanıyorum. Mevcut liman yapıldığında sahil bandı halka kapatılıyor. Sahil bandının halka kapatılmasına kesinlikle karşıyız. Sahil bandı halka açık olmalı. Yeri neresi olur nereye yapılır konusu da referandumdan çıkacak sonuca göre değerlendirilmesi taraftarıyız. Herkes referandumda özgür iradesini kullanacak. Bizim müdahil olmamız söz konusu olmaz. Vatandaş özgür iradesini kullanır. Ne evet ne hayır konusunda kimseye baskı yapılamaz. Herkes özgür iradesiyle konuya açıklık getirecektir.”
 
 
“Halkın görüşleri önemli olacaktır”
İl Genel Meclisi AKP Grup Başkan Vekili Hüseyin Babacanoğlu; “Ben seçilen yerin ne de yat limanının merkezin yakın çevresine yapılmasının uygun olmadığını düşünüyorum. Çanakkalelilerinde çok sıcak bakmadıkları gibi bir izlenim ediniyorum. Böyle bir halka sorup ta hizmete geçme daha önce söz konusu olmadı. Ama bu başlangıç olabilir. Hepimize bir fikir verebilir. Referandumun olmasını olumlu buluyorum. Halkın görüşleri önemli olacaktır. Bundan sonra proje yapan insanlar da vatandaşın ne dediğini dikkate alarak piyasaya çıkarlar. İyi bir başlangıç olabilir. Ben vatandaşın Çanakkalelilerin çok hoş bakmadıkları gibi bir izlenim edindim. Sonucu bende merak ediyorum.”
 
 
“Referandum yapılmalı”
İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Metin Öztürk; “Referandum yapılmalı. Sürece mutlaka katkısı olacaktır. Çanakkale de yaşayan halk Çanakkale’nin sahibi sayılır. Onların fikirlerine saygı duymak onların fikirleri doğrultusunda bir şeyler yapmak en doğru olanıdır.”
 
 
“Halkın kararına saygı duymalıyız”
İl Genel Meclisi MHP Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün; “Her zaman için referandum, halkın görüşünün alınması çok daha iyidir. Ancak referanduma gitmeden önce konu ile ilgili tam anlamı ile halkın iyi bilgilendirilmesi gerekir. Kararlar daha mantıklı ve daha iyi olur. Referandumla ilgili şartlar yerine getirildikten sonra referandum tabiî ki daha doğru sonuç vermesi açısından faydalı olacaktır.. Şartlardan en önemlilerinden bir tanesi de halkın yapılacak yatırım konusunda olumlu olumsuz yönleri ile beraber tam anlamı ile bilgilendirilmesi gerekir.”
Paylaş