Çanakkale ormanları kül oluyor

Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili Köyü yakınlarında 16 Temmuz'da başlayan yangın, kısa sürede ormanlık alana çıkarak, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek ve Kemel Köyü mevkilerinde devam etti. Yangın, önceki gün öğle saatlerinde tekrar alevlendi. 7 yerleşim yerinin tedbir amaçlı olarak boşaltılması istendi.

386
Çanakkale'de yangın, kontrol altına alınmak üzereyken yeniden alevlendi. Bir köyün boşaltılmasına neden olan yangın, önceki gün öğle saatlerinde rüzgarın da etkisiyle Çanakkale il merkezine yakın köylere yöneldi. Boşaltılmasına karar verilen Kemel Köyünün ardından; Kayadere, Kurşunlu Mareşal Fevzi Çakmak, Işıklar, Dörtyol köyleri ile Damyeri mevkiinde yaşayan vatandaşların da evlerini boşaltması istendi. Havadan ve karadan müdahalenin devam ettiği bölgede boşaltılması istenen köylerde panik yaşandı. Yangın 6 uçak, 15 helikopter, 109 arazöz, 14 iş makinesi ve 543 personelle iki gün boyunca kontrol altına alınmaya çalışıldı.

Köylerini terk ettiler
Can ve mal güvenliğinden endişelenen yurttaşlar, görevlilerin kontrolünde köylerini boşaltırken, kimi vatandaşlar hayvanlarını kimileri ise alabildikleri eşyalarını alarak köylerini terk ettiler. Çanakkale merkez ile çevre il ve ilçelerden çok sayıda destek ekibinin geldiği yangın bölgesinde, alevler köy evlerinin önünde karşılandı. İtfaiye ekipleri köylerin içlerine kadar girerek alevlerin sıçramaması için büyük çaba harcadı.

Valilikten açıklama
Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada yangının rüzgarın etkisiyle şiddetini arttırdığı ifade edildi. Açıklamada, "Orman yangınını söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam ediyor. Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangını rüzgarın etkisiyle şiddetini artırmıştır, havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam etmektedir. Kemel, Kayadere, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak Köyleri ile Damyeri mevkiinde yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir. 112 ve UMKE Sağlık personelleri köylerde sağlık hizmetine devam etmektedir" denildi.

Bakan Yumaklı, Çanakkale'ye geldi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'de devam eden orman yangınına ilişkin, "14.30'dan sonra saatte 70 kilometreyi bulan rüzgarın hızıyla birlikte maalesef kontrol altına alınan, çevrelenen alanlar yeniden yanmaya başladı. Halihazırda sekiz köyün etkilendiğini söyleyebilirim" dedi. Orman Genel Müdürlüğünün keşif uçağı OTAĞ ile Çanakkale'deki orman yangını bölgesini havadan inceleyen Yumaklı, yetkililerden bilgi aldı. Yumaklı, Kemel köyünde gazetecilere, 16 Temmuz saat 16.31'de Çanakkale merkez Kızılkeçili köyünde başlayan yangına 16.41'de ilk müdahalenin yapıldığını hatırlattı.

Yumaklı, il merkezine yakın olunmasından dolayı herhangi bir konaklama veya barınma konusunda bir sorun olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Çok geniş bir alanın etkilenmesi söz konusu. Sadece ormanlık alanlardan bahsetmiyoruz. Tarım alanları var, köyler var bu yangının güzergahında ama şu ana kadar söyleyebilirim ki hamdolsun herhangi bir can kaybımız, yaralımız, yangının dumanından etkilenenlerin dışında bir sağlık sorunu yaşayan herhangi bir vatandaşımız ya da çalışanımız söz konusu değil. İlk baştan itibaren yaklaşık 21 hava aracı, muhtelif arazözler ve ağır iş makineleriyle müdahale devam ediyor. Kızılkeçili köyünün İğdeli Mahallesi'nde müdahale sürmekte" dedi

"Biga üzerinden Çanakkale'ye ulaşım sağlanabilir"
Çan-Çanakkale kara yolunun yangın nedeniyle ulaşıma kapalı olduğunu ifade eden Yumaklı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biga üzerinden Çanakkale'ye ulaşım sağlanabilir. Burada Valilik, AFAD, vekiller, bunun dışında tüm yerel unsurlar, kamu kurum ve kuruluşları büyük bir dayanışma içindeler. Şu ana kadar çok ciddi bir senkronizasyonla çalışıyorlar. Buraların tarım alanları olması hasebiyle de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yine hasar tespitleri yapılmış olacak. Arkadaşlar da bununla ilgili hazırlıklarını yapmış durumdalar. Aynı zamanda yine sivil toplum kuruluşlarından etkilenen hayvanlarla alakalı da hazırlıklar yapılmış durumda. Onlar da kendi üzerlerine düşeni bu durumda yapmış olacaklar."

"Bugün de maalesef 6 yeni yangın çıktı"
Orta ve üst ölçekteki 19 yangının 16'sının söndürüldüğünü aktaran Yumaklı, "Bunlardan 16'sı söndürülmüş, kontrol altına alınmıştı. Hatay Belen, Mersin Gülnar ve Çanakkale şu anda içinde bulunduğumuz alan da bugüne sarktı maalesef. " ifadesini kullandı. Mersin Gülnar'daki yangının kontrol altına alındığını hatırlatan Bakan Yumaklı, "Hatay Belen'deki yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı. Hali hazırda sadece şu anda buranın devam ettiğini söylemek isterdim ancak bugün de maalesef 6 yeni yangın meydana geldi. Bunlar Adana Karaisalı, Mersin Mezitli, Çanakkale Ayvacık, Muğla Datça, Tekirdağ Malkara ve Balıkesir Sındırgı. Bunlardan ilk saydığım Adana Karaisalı, Mersin Mezitli, Çanakkale Ayvacık ve Muğla Datça her zaman olduğu gibi çok hızlı bir müdahaleyle hamdolsun kontrol altına alındı. Şu anda Tekirdağ Malkara ve Balıkesir Sındırgı da devam ediyor." Yumaklı, Çanakkale'de çok ciddi bir rüzgar olduğuna işaret ederek "Bunlar çalışmaların maalesef devam etmesini güçleştiriyor. Arkadaşlarımız an itibarıyla Çanakkale için İğdeli Mahallesi'nde çok yoğun bir enerji var oraya odaklanmış durumdalar. Yerleşim yerlerinin etrafında gerekli tertibatı da almış durumdalar. Arkadaşların müdahalelerinin sonuçlarını hep birlikte takip edeceğiz." diye konuştu. Bakan Yumaklı'ya İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, Vali İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ile ilgili kurum müdürleri eşlik etti. ((Duygu Yılmaz)-(Seçkin Sağlam)-(AA))
Paylaş