Çanakkale`nin ortasında bir garip yurt!

Gazetemiz Çanakkale OLAY`ın “Bu öğrenciler ne yapıyor?” sorusu ile haberleştirerek, dün gündeme getirdiği Çanakkale Anadolu Öğretmen Lisesi`ndeki öğrencilerin, yurda çıkan merdivenlerinin kız-erkek olarak ayrıldığı öğrenildi. Kız öğrencileri normal merdivenden yurda alan yetkililer, erkek öğrencilerin girişine yangın merdiveninden izin veriyor.

1976
 
Ülkenin bir çok yerinde zaman zaman ön plana çıkan, eğitim kurumlarındaki cinseyitçe yaklaşımın bir örneği de Çanakkale`de yaşandı. Gazetemiz Çanakkale OLAY`ın dün gündeme getirdiği, Çanakkale Anadolu Öğretmen Lisesi`nde yaşanan olay, ülkemizdeki “cinsiyetçi ve ayrımcı” bakış açısının bir ürünü olarak yorumlandı. Anadolu Öğretmen Lisesi yurdunda kalan erkek öğrencileri, kız öğrenciler ile yanyana getirmemek adına yangın merdiveninden alan zihniyetin, eğitimdeki gericileşmenin bir ürünü olduğunu ifade eden Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, yetkilileri uyardı. “Eğitimde dincileşme ve gericileşme uygulamalarının değişik örneklerini, giderek yaygınlaşan bir şekilde görüyoruz” diyen Koç “Bu kapsamda özellikle Anadolu Öğretmen Lisesi`nde geçen yıldan başlanarak yapılan bir uygulama da bu kapsamda değerlendirilecek bir uygulamadır. Bu uygulama kapsamında pansiyona giden öğrenciler, daha önce aynı merdivenden kendi bölümlerine geçerken, şimdi kız öğrenciler normal taraftan, erkek öğrenciler yangın merdiveninden alınarak bölümlerine geçmektedirler. Uygulamayı çok tuhaf bir uygulama olarak buluyoruz. Öğrencilerin sağlıklı iletişim geliştirmeleri açısından, çağdaş bir dünya bakış açısının oluşması açısından yerinde bir uygulama olarak görmüyoruz. Bu nedenle öğretmen yetiştirmeyi hedefleyen bir kurumda bu uygulamayı daha da tuhaf karşılıyoruz. Yetkilileri kısa süre içinde bu uygulamadan vazgeçmeye davet ediyoruz” dedi.
 
“Cinsiyetlere farklı bakış açısından kaynaklanıyor”
“Bu uygulamanın nedeni ile ilgili bir bilgimiz yok” diyen Eğitim-Sen Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, “Ancak uygulamadan anladığımız kadarıyla, öğrenim gören öğrencilere yönelik bir cinsiyetçi bakış açısının ürünü. Öğrencileri birbirinden mümkün olduğunca uzak tutma kaygısından kaynaklandığını sanıyoruz ve belli bir dünya görüşünden hareketle cinsiyetlere farklı bakış açısından kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Müdürü ile bir araya geldiğimiz ortamlarda bu konuyu gündeme getireceğiz, öğrencilerin birbirini tanıma va anlama ortamı hazırlanması gerekirken, öğrencileri birbirine yabancılaştırıcı bu uygulamanın yerinde olmadığını düşünüyoruz” dedi.
Paylaş