havadurum

Çanakkale kahramanlarına rahmet ve minnetle...

323
Tam 106 yıl önce, ülkeye işgale gelen devletler Çanakkale Boğazı`nda büyük bir direnişle karşılaşmış Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki kahramanlar Çanakkale`de desten yazmıştı. Çanakkaleli siyasi ve bürokratlar dünya tarihinin en önemli savaşlarından biri olan ve `Çanakkale Geçilmez` destanının yazıldığı, Çanakkale Kara Savaşları`nın 106. yıl dönümünü dolaysı mesaj yayınladılar. Siyasi ve bürokratlar başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, şehitleri rahmet ve minnetle andılar. Siyasi ve bürokratlar Kara Savaşları`nın 106`ıncı dolayısı ile şu mesajları verdiler; 
 
Vali İlhami Aktaş; "Türk milletinin azminin, vatan aşkının, bayrak sevgisinin önünde hiçbir gücün duramayacağını göstergesi olan, ulusal tarihimizde ve dünya tarihinde niteliği ve sonuçları açısından çok öneme sahip, Çanakkale Kara Savaşları`nın 106. yıl dönümünü, Şehitler diyarı Çanakkale`de kutlamaktan büyük bir onur ve gurur duyuyoruz. 18 Mart 1915`te Çanakkale Deniz Zaferinin ardından Çanakkale`yi denizden geçemeyeceklerini anlayan İtilaf Devletleri, kara harekatı başlatarak Çanakkale`yi karadan ele geçirmeye çalışmışlardır. Ancak Aziz Şehitlerimiz ve Gazilerimiz; Anafartalar, Conkbayırı, Arıburnu ve tüm Gelibolu`da gösterdikleri büyük kahramanlıklarla Çanakkale`nin ne denizden ne de karadan geçilemeyeceğini bütün dünyaya ilan ederek tarihe "Çanakkale Geçilmez" sözünü yazmışlardır. Çanakkale Destanını yazan ecdadımızın bize bıraktığı en büyük manevi miras olan "Çanakkale Ruhunu" sahiplenen Aziz Milletimiz, 106 yıl önce olduğu gibi bugün de istikbaline ve istiklaline yöneltilen tehditleri birlik ve beraberlik içerisinde kenetlenerek bertaraf etmiştir ve etmeye devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle; başta Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanı ve milleti uğruna canını kanını ortaya koyan bize bu mukaddes vatanı emanet eden tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmetle anıyorum.
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; Çok kıymetli ve derin tarihi izlerin bulunduğu topraklarda yaşıyoruz. Çanakkale`miz, çok büyük bir maneviyatın olduğu, bununla birlikte hem bu topraklarda yaşayan bizlere hem de ülke genelindeki yurttaşlara çok anlamlı emanetler bırakmış bir kenttir. Bu topraklarda; İşgal altında olsa da yüreği vatan ve bağımsızlık aşkıyla atan bir milletin verdiği büyük istiklal mücadelesinin önemli bir kısmı yaşanmıştır. Tarih sayfalarına hem acı kayıplar hem de büyük zaferlerle kazınan 1915 senesinin Mart ayında Çanakkale`yi denizden geçemeyen İtilaf Devletlerinin stratejileri, aynı yılın Nisan ayında karaya yönelmişti. Düşmanı bozguna uğratan Deniz Zaferi`nin sevinci fakat ağır savaşın yorgunluğu ve yokluğu altındaki kahraman Mehmetçik, bu kez de karada karşı karşıyaydı işgal kuvvetleriyle. Ancak sahip olduğu eşsiz ruhla denizde kimseye geçit vermeyen kahraman Mehmetçik, karada da düşmana duvar oldu. O kahraman Mehmetçikler ve bu mücadeleye emek veren her yurttaş, o tarihlerde bizim şimdilerde "Çanakkale Ruhu" dediğimiz manevi yönü çok kıymetli olan bir güç ortaya koydular. O Çanakkale Ruhu, düşman askerlerini de bu ülkenin evlatları gibi huzur ve sükunetle koynunda saklarken yine o ruh sayesinde bugün Çanakkale`miz Barışın Kenti olarak anılıyor. Çanakkale Ruhunu rehber edinen bizler de şehitlerimizin vatan toprağı için ödediği ağır bedelleri unutmuyor, unutturmuyoruz. Çanakkale Kara Savaşları`nın 106. yıl dönümünde de yüreklerimize dolup taşan o büyük Çanakkale Ruhu ile başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatan için destanlar yazan kahramanlarımızı ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyorum. 
 
AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ile AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu; "Dönemin en güçlü devletlerinden oluşan İtilaf Güçleri`nin yenilgiyi kabul etmeyerek bu durumu tersine çevirmek için Çanakkale`yi karadan zorlamasıyla başlayan ve sekiz buçuk ay süren Çanakkale Kara Muharebeleri, çetin mücadelelerle geçen, dünya tarihinde eşine rastlanmayan bir muharebedir. `Mevzu bahis vatansa, gerisi teferruattır.` diyerek her türlü zorluğa ve imkânsızlığa rağmen şanlı tarihimize bir zafer daha ekleyen ecdadımız tüm dünyaya "Çanakkale`nin geçilemez" olduğunu göstermiş, bağımsızlığımıza ve Cumhuriyetimize giden yolu açmıştır. Bu zaferle birlikte kazanılan Ruh, nesilden nesile aktarılacak ve aradan asırlar dahi geçse birliğimize, beraberliğimize ve kardeşliğimize ışık tutarak ilelebet var olmaya devam edecektir. Bu duygularla Çanakkale Kara Muharebeleri`nin 106. yıl dönümünde başta Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Çanakkaleli hemşehrilerimizin ve aziz milletimizin Çanakkale Zaferi`ni en kalbi duygularımızla bir kez daha kutluyoruz."
(Haber Merkezi)
Paylaş